Filmul lui Cristi Puiu, în prima zi de Cannes. Cinefilii cannezi mor de nerăbdare să vadă „Sieranevada“ VIDEO

Filmul lui Cristi Puiu, în prima zi de Cannes. Cinefilii cannezi mor de nerăbdare să vadă „Sieranevada“ VIDEO

Imagine din filmul „Sieranevada“, cu actorii Mimi Brănescu (dreapta) şi Valer Delalkeza

Noul film al celebrului regizor român Cristi Puiu, „Sieranevada“, selectat în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, va fi proiectat pe Croazetă joi, 12 mai, la ora 15.30 (ora locală), chiar în prima zi de proiecţii a festivalului. Îi va urma „Câini“ al lui Bogdan Mirică, proiectat duminică în secţiunea Un Certain Regard, şi „Bacalaureat“-ul lui Cristian Mungiu, prezentat joi, 19 mai, în acelaşi timp şi publicului românesc.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este pentru prima oară în istoria grandiosului festival cinematografic de pe Coasta de Azur, aflat anul acesta la a 69-a ediţie, când două filme româneşti concurează împreună în competiţia oficială a festivalului. Cele două filme sunt „Sieranevada“ al lui Cristi Puiu (49 de ani) şi „Bacalaureat“ al lui Cristian Mungiu (48 de ani), cele mai recente producţii ale celebrilor regizori români. Cei doi regizori aproape de aceeaşi vârstă se luptă acum şi pentru distincţia supremă a festivalului, Palme d’Or, care nu poate fi destinată decât unuia singur dintre cele două filme.

Dacă Cristian Mungiu are deja la activ un Palme d’Or, în 2007 pentru celebrul „432“, iar al doilea film al său în competiţia canneză, „După dealuri“ (2012), a câştigat premiile pentru scenariu şi pentru intepretare feminină, Cristi Puiu este un novice pe acest tărâm, el fiind pentru prima oară cu un film selectat în competiţia principală a festivalului. Puiu este însă cel considerat a fi lansat noul cinematograf românesc, cu filmul său „Marfa şi banii“ din 2001, şi tot el este cel care-a deschis drumul filmului autohton spre premii, cu trofeul secţiunii Un Certain Regard decernat în 2005 celebrului său film „Moartea domnului Lăzărescu“.

Un film cu vorbărie

Probabil că cei care organizează proiecţiile la Cannes ard de nerăbdare să vadă noul film al lui Puiu, pentru că – contrar regulii de programare în ordine alfabetică, regulă care-a funcţionat în anul cu „432“ – „Sieranevada“ va fi proiectat pe Croazetă astăzi la ora 15.30 (ora locală, ora noastră va fi 16.30). Reacţiile de apreciere sau dezaprobare se vor vedea cu siguranţă imediat, iar cei care au cele mai mari emoţii vor fi, desigur, cei din echipa filmului, aflaţi la faţa locului.

Cel mai nou film al lui Cristi Puiu îi are în distribuţie, printre alţii, pe Mimi Brănescu, Dana Dogaru şi Ana Ciontea. „Sieranevada“ e povestea unei reuniuni de familie prilejuite de un parastas care degenerează într-un conflict de proporţii. Trebuie spus că, spre deosebire de experimentul minimalist din „Aurora“ (2010, film de 2 ore şi jumătate), care a fost respins de juriul acelei ediţii şi se vede cam clar acum, după 6 ani, că a fost un eşec, „Sieranevada“ are foarte multă vorbărie, fiind de fapt o radiografie a localismului nostru, a „valorilor tribului“.

„Sieranevada“ va fi proiectat pe 2 iunie şi la TIFF 2016, într-o proiecţie de gală în prezenţa echipei.

„Bacalaureat“, deja remarcat de „Hollywood Reporter“


Publicaţia americană „The Hollywood Reporter“ anunţă, cu ocazia începerii festivalului de la Cannes, lista sa de filme de urmărit sub titlul „21 de filme de festival de care se va vorbi anul acesta la Hollywood“. Printre acestea se numără şi „Bacalaureat“, cel mai recent film regizat de Cristian Mungiu, prezentat de publicaţia americană cu cuvintele: „o privire clinică asupra traiului în România contemporană“.

Filmul va avea premiera românească simultan cu cea canneză, în data de 19 mai, la Sala Palatului din Bucureşti, unde aproximativ 4.000 de oameni vor putea vedea filmul în acelaşi timp cu juriul şi spectatorii de la Cannes. Cristian Mungiu, actorii Adrian Titieni, Maria Drăguş si restul echipei de la Cannes vor intra în legătură cu spectatorii bucureşteni în direct de pe covorul roşu.

Tot în data de 19 mai, „Bacalaureat“ va putea fi văzut în avanpremieră şi în Cluj, Timişoara, Ploieşti, Arad, Târgu Mureş, Brăila, Bacău, Piteşti, Braşov, Drobeta Turnu Severin, Târgu Jiu, Suceava, Constanţa, Buzău şi Lugoj, iar din 20 mai va intra progresiv în cinematografe din peste 35 de oraşe din România. La proiecţiile de gală de la Cluj, din 20 mai, şi Timişoara, în 21 mai, vor participa şi actorii Adrian Titieni, Lia Bugnar şi Mălina Manovici.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările