Expoziţii, lansări de carte şi filme la Zilele Muzeului Ţăranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Naţional al Ţăranului Român FOTO arhivafoto.ro
Muzeul Naţional al Ţăranului Român FOTO arhivafoto.ro

Ca în fiecare an, de Ziua Crucii, Muzeul Naţional al Ţăranului Român prăznuieşte cu expoziţii, târg de icoane, lansări de carte, filme şi muzică tradiţională. Zilele Muzeului Ţăranului din Capitală se vor desfăşura, anul acesta, în perioada 12-22 septembrie.

Evenimentul cheie al celei de-a patra ediţii a Zilelor Muzeului Ţăranului din Capitală este expoziţia „Transporturile tradiţionale din România“, o sinteză a mijloacelor de transport utilizate de români, care va fi deschisă pe 19 septembrie, în sălile Oaspeţi şi Irina Nicolau.

De la transportul greutăţii pe creştetul capului la şaretă, de la traista de umăr şi legănuşul de spate la carul pentru fân, de la sanie la lotcă şi la căruţa pictată dobrogeană, expoziţia va pleda pentru înţelegerea transportului tradiţional ca parte componentă a civilizaţiei tradiţionale rurale. Vor putea fi admirate vehicule cu roţi (car, căruţă, faeton, şaretă, dric, căruţă de pompieri), cu tălpi (sănii de oraş, de pădure, de armată) şi mijloace de transport care se deplasează prin plutire alături de o mare varietate de mijloace de transport confecţionate din textile (traiste, desagi, saci, glugi), din lut (oale, oale cu mănuşă, ulcioare, ploşti) şi din lemn (şei, corfe, patine, vârzobi, bote, butoiaşe şi butoaie).

Expoziţia reuneşte, pentru prima dată, trei mari muzee, care deţin un patrimoniu definitoriu pentru abordarea acestei teme: Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Complexul Naţional Muzeal „Astra“ şi Muzeul Naţional al Agriculturii.

De asemenea, va fi organizat şi Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri. Timp de trei zile, copiii şi cei care vor să cunoască atelierul nevăzut al icoanelor şi al crucilor de mână vor putea descoperi cum se desenează izvoadele şi se zugrăvesc sfinţii, cum se însemnează şi se încrustează pristolnicele şi icoanele de vatră în cadrul unor ateliere-întâlniri cu câţiva dintre iconarii şi crucerii al căror drum dezvăluie căutări şi reconstituiri personale ale meşteşugului Icoanei, dar şi o raportare adecvată la canon şi tradiţie.

Totodată, cinefilii sunt aşteptaţi la o retrospectivă Mircea Daneliuc, care va avea loc la Studioul „Horia Bernea“. Regizorul, scenaristul, actorul şi scriitorul Mircea Daneliuc va veni la proiecţii pentru a se întâlni şi a discuta cu publicul şi pentru a lansa două dintre cele mai recente cărţi ale sale.

Programul evenimentului, desfăşurat în perioada 12-22 septembrie, poate fi accesat pe site-ul Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite