Eveniment dedicat lui Lipatti şi ultimului său recital de la Besançon din 16 septembrie 1950

Eveniment dedicat lui Lipatti şi ultimului său recital de la Besançon din 16 septembrie 1950

Dinu Lipatti  (1917-1950)

Evenimentul "Lipatti, ultimul recital - Besançon, 16 septembrie 1950” a fost prilejuit de împlinirea a 68 de ani de la cea din urmă apariţie pe scenă a marelui pianist român Dinu Lipatti, care a avut un memorabil recital la Palatul Justiţiei din localitatea franceză Besançon.

Evenimentul va avea loc duminică, 16 septembrie, între orele 18.00 – 22.00, în Salonul de Muzică şi Curtea Casei Artelor “Dinu Lipatti” (Bulevardul Lascăr Catargiu, nr. 12).
Concertul, organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Casa Artelor "Dinu Lipatti", va debuta, de la orele 18.00, cu audiţia înregistrării originale a programului muzical pe care Dinu Lipatti l-a interpretat în Sala Parlamentului. Banda originală, cu înregistrarea ultimului său recital din cadrul Festivalului de la Besançon, a fost descoperită abia în 1957 în arhiva Radio France. A fost publicată mai întâi în Statele Unite şi Marea Britanie, apoi în Franţa, cu un succes enorm.


Expoziţia în aer liber “Recitalul de la Besançon, cântecul de lebădă al lui Dinu Lipatti” va spune, în imagini şi text, povestea zilei de 16 septembrie 1950, rămasă în istoria muzicală drept una dintre cele mai tulburătoare dovezi ale genialităţii lui Dinu Lipatti, o mărturie a iubirii şi a sacrificiului său pentru Marea Muzică.

De la orele 19.00, va avea loc proiecţia documentarului „Ultimul recital”, realizat de regizorul şi producătorul francez Philippe Roger, peliculă selecţionată la Festivalul de Film Documentar Doucencourt de la Lyon. Pornind de la momentul Besançon 1950, filmul construieşte retroactiv imaginea celui mai iubit pianist român din toate timpurile, prin mărturiile emoţionante ale celor care l-au cunoscut şi admirat.

„Am obţinut mărturiile unora dintre cei mai apropiaţi discipoli ai lui Lipatti, pianistul Jacques Chapuis, auditori ai concertului, printre care Jacques Kreisler (preşedinte al Festivalului în 1950), biograful artistului, Grigore Bărgăuanu şi fotograful Michel Meusy, cel care a imortalizat în imagini această secvenţă de luptă şi graţie.

Am adăugat documente sonore radiofonice la fel de preţioase- muzică de Bach, Mozart, Schubert, Chopin şi câteva fraze vorbite de artist în limba franceză, înainte şi după Besançon”, apreciază Philippe Roger.Proiecţia filmului, în traducerea Irinei Margareta Nistor, va avea loc în Salonul de muzică al Casei Lipatti.

De la orele 20.00, tot în Salonul de muzică ce a aparţinut familei Lipatti, pianista Mădălina Paşol va aduce un omagiu de suflet celui mai mare pianist român, interpretând o mare parte a lucrărilor cântate de acesta la Festivalul de la Besançon, în chiar ordinea aleasă, atunci, de Dinu Lipatti: Sonata pentru pian Nr. 8 în la minor, K.310, de Wolfgang Amadeus Mozart; Impromptu Nr. 2 în  Mi bemol Major şi Impromptu Nr.3 în Sol bemol Major de Franz Schubert; Valsurile Nr. 3, Nr. 6, Nr. 7, Nr. 9 şi Nr. 10 de Frédéric Chopin.

În mod firesc, finalul serii îl va reprezenta îndrăgita Corală în Sol Major “Jesu bleibet meine Freude”, a lui Johann Sebastian Bach - lucrarea de suflet a lui Dinu Lipatti, cu care a ales să îşi încheie ultimul său recital.

Conceptul evenimentului aparţine regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor “Dinu Lipatti”.

Duminică, 16 septembrie 2018
Orele 18.00 – 22.00
Salonul de Muzică şi Curtea Casei Artelor “Dinu Lipatti”
Bulevardul Lascăr Catargiu, nr. 12

 


 

citeste totul despre: