„Dinu Lipatti 100", concert aniversar la New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ICR New York aniversează Centenarul Lipatti printr-un concert omagial dedicat marelui pianist şi compozitor român, în interpretarea violonistei Irina Mureşanu şi a pianistei Angela Drăghicescu, artiste de origine română stabilite în SUA.

Organizat în colaborare cu Fundaţia ACCUMM, evenimentul va avea loc la sala de recital Weill de la Carnegie Hall, din New York, vineri, 3 martie 2017, orele 20. În cadrul acestui recital, vor fi interpretate, în premieră americană, Sonatina pentru vioară şi pian şi Nocturna pentru pian (dedicată Clarei Haskil), de Dinu Lipatti. De asemenea, publicul newyorkez va mai asculta: Patru arii în stil popular românesc; Sonata nr. 3 pentru vioară şi pian, op. 25 „În stil popular românesc”, de George Enescu; „Dansuri populare româneşti”, de Béla Bartok, potrivit unui comunicat de presă al ICR New York.

Dinu Lipatti (19 martie 1917 -2 decembrie 1950, Geneva) a fost ales membru post-mortem al Academiei Române (1997).

Este considerat unul dintre marii artişti ai secolului XX. În ciuda prezenţei sale meteorice în arta muzicală universală şi românească, a strălucit la intensitate maximă într-o mare varietate de roluri: pianist, compozitor, profesor, critic. Arta pianistică lipattiană, păstrată prin înregistrări de valoare inestimabilă, precum şi activitatea sa muzicală polivalentă au ca sursă avantajul dublei sale vocaţii de pianist şi compozitor, în care primează „înţelegerea textului în arhitectura sa componistică”, iar viziunea interpretativă se „cristalizează” şi se definitivează „în contactul viu cu instrumentul” (Aurora Ienei şi Dragoş Tănăsescu – Variante interpretative în viziunea lui Dinu Lipatti, articol în Caietul Simpozionului „D. Lipatti”, p.10). Mari muzicieni ca Yehudi Menuhin, Francis Poulenc, Arthur Honegger şi Frank Martin au fost impresionaţi de talentul lui Dinu Lipatti.

image

Irina Mureşanu a fost apreciată de cotidianul „Boston Globe” ca fiind „nu doar un virtuoz, dar şi un artist". Violonista româncă a debutat fulminant pe scenele americane la celebra Carnegie's Weill Recital Hall, atrăgându-şi imediat simpatizanţi şi critici favorabile. De-a lungul carierei, Irina Mureşanu a concertat alături de Orchestra Suisse Romande din Geneva, Orchestra Metropolitană din Montreal, Filarmonica din Boston, Filarmonica din Miami şi Filarmonica Transvaal din Pretoria, Africa de Sud, şi a cântat pe cele mai importante scene din America de Nord, Europa şi Asia. Irina Mureşanu este deţinătoare a mai multor premii obţinute la concursuri de specialitate de prestigiu, cum sunt Concursul Internaţional de la Montreal şi Concursul Internaţional „Queen Elizabeth”. Este câştigătoarea Premiului Pro Musicis International şi a Premiului Arthur Foote, acordat de Harvard Musical Association. Artista este şi specialistă în muzica de cameră - este fondator şi membru al Boston Trio, din 2002, cântă alături de Societatea de Muzică de Cameră din Andover şi cea din Boston, participă la numeroase festivaluri internaţionale de muzică de cameră. În prezent, este profesoară la Conservatorul din Boston şi la Universitatea Harvard. 

Pianista Angela Drăghicescu a studiat la Universitatea de Muzică din Louisiana, cu marele pianist Michael Gurt, şi a apărut pe scene importante cum sunt Carnegie Hall, Benaroya Hall, Rudolfinium Auditorium, Mahidon Auditorium şi Hindemith Institute. A mai concertat în Franţa, Ungaria şi Norvegia. În momentul de faţă, Angela Drăghicescu predă, ca lector, acompaniament şi muzică de cameră la Universitatea Puget Sound din Seattle, fiind şi unul dintre acompaniatorii oficiali ai Concursului Internaţional „George Enescu”. Teza sa de doctorat, “Redescoperirea lui Nicolae Bretan: ghid pentru liedul românesc“, este primul manual de dicţie românească în limba engleză, oferind străinilor posibilitatea de a se documenta cu privire la  liedul românesc.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite