Cristian Mandeal dirijează un ansamblu cu peste 200 de muzicieni, în Japonia

Cristian Mandeal dirijează un ansamblu cu peste 200 de muzicieni, în Japonia

Dirijorul Cristian Mandeal FOTO Virgil Oprina

Pe 13 aprilie, la Tokyo Bunka Kaikan, care este una dintre cele mai importante săli de concert din capitala Japoniei, dirijorul Cristian Mandeal se va afla la pupitrul orchestrei Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra. Concertul de Gală pe care îl va dirija  aniversează cea de-a zecea ediţie a evenimentului Spring Festival in Tokyo.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cristian Mandeal nu se va afla pentru prima oară în Japonia, succesele sale anterioare fiind acum încununate de noua sa misiune, aceea de a dirija un concert-jubileu care va antrena forţe artistice importante. 

Alături de Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, va evolua şi Tokyo Opera Singers (un cor cu peste 100 de membri), muzicieni cărora li se vor alătura nume importante ale artei lirice nipone precum soprana Emi Sawahata, mezzosoprana Setsuko Takemoto, tenorul Kei Fukui  şi   baritonul Eijiro Kai.
Concertul aniversar va avea un repertoriu vocal-simfonic gândit ca o ofrandă adusă valorilor muzicale vest-europene din care nu vor lipsi lucrări celebre de Händel, Bach, Haydn şi Wagner, momentul culminant  fiind dat de Oda Bucuriei din partea a Iv-a a Simfoniei a IX-a de Beethoven.

Dirijorul Orchestrei Române de Tineret

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România. A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965 – 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan 1980) şi München (Sergiu Celibidache 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) şi Bucureşti (1987 – 2009). A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu", ediţia 2001 şi 2003.

În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti ai contemporaneităţii. 

A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999 - 2002) şi la Orchestra Naţionala Bască - San Sebastian (2001 – 2008),  Dirijor Permanent la “Orchestra Haydn” din Bolzano e Trento (2000 – 2003);  Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei “Halle” Manchester (2003 – 2008) - primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre,  al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – prezent). 

A realizat sute de minute de imprimări de Radio şi a înregistrat pe LP, CD şi DVD pentru Electrecord,  BMG Ariola,  AIX Record (SUA),  Claves,  Bis şi Nimbus. A realizat 3 CD-uri aniversare ale Filarmonicii “George Enescu” la 125, 135 şi 140 de ani. Este membru dar şi preşedinte în juriile unor concursuri internaţionale de dirijat. Cristian Mandeal a primit numeroase premii şi distincţii româneşti şi străine. Este cetăţean de onoare al oraşului Braşov şi Doctor Honoris Causa al Academiei din Cluj. Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.                                                                             

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: