Cezara şi Mălaimare, efemeri la guvernare. A fi sau a nu fi în UNPR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cezara Dafinescu şi Mihai Mălaimare
Cezara Dafinescu şi Mihai Mălaimare

Cezara Dafinescu şi Mihai Mălaimare au semnat, la sfârşitul lunii octombrie, adeziunea la UNPR. Ei şi-au motivat atunci opţiunea prin respectul pe care-l purtau generalului Gabriel Oprea. Însă, după câteva zile, guvernul Ponta a căzut şi UNPR nu mai e la putere. Acum, cei doi actori spun că se mai gândesc dacă rămân sau nu în partid.

Înainte de căderea guvernului Ponta, tot mai mulţi artişti au îngroşat rândurile UNPR-ului, înscriindu-se în partidul condus „în interes naţional“ de Gabriel Oprea. Unii au făcut-o pentru a-şi păstra statutul privilegiat, alţii în vederea obţinerii acestuia. După Alexandru Arşinel şi Vasile Muraru, alţi doi artişti se „înrolaseră“ în armata generalului: Mihai Mălaimare (65 de ani) şi Cezara Dafinescu (67 de ani) au semnat, la sfârşitul lunii octombrie, adeziunea la partidul aflat atunci la guvernare.

Potrivit comunicatelor UNPR, Mihai Mălaimare s-a înscris pe 20 octombrie, iar Cezara Dafinescu – pe 26. La scurt timp, Victor Ponta şi-a anunţat demisia. Mai exact, pe 4 noiembrie. Ceea ce înseamnă că actorii respectivi n-au fost prea mult „la guvernare“: Mălaimare – două săptămâni, iar Cezara – doar 10 zile.

„Sunt siderată de ceea ce s-a întâmplat“

După căderea guvernului Ponta şi, implicit, ieşirea de la guvernare a vicepremierului Gabriel Oprea, actorii Cezara Dafinescu şi Mihai Mălaimare nu ştiu dacă o să mai rămână în UNPR. „Există o vorbă a unui regizor despre «frumoasa şi muta», eu nu mai sunt frumoasă, dar mută am rămas sigur, după tot ce s-a întâmplat în jurul nostru“, a declarat actriţa Cezara Dafinescu. „Am probleme de sănătate, stau în pat de câteva săptămâni, sunt şocată de ceea ce se întâmplă în jurul meu. E o ruşine acest guvern de tehnocraţi. Nu ştiu ce o să fac când mă voi face bine... Probabil îmi voi vedea de spectacolele mele. Cei de la UNPR veniseră atunci cu un buchet de flori la mine, însă nu am semnat, le-am zâmbit frumos pentru poză şi atât… Nu am făcut nimic după aceea, din cauză că am probleme de sănătate. Şi, oricum, sunt siderată de ceea ce s-a întâmplat pe plan politic în jurul meu. Nu ştiu ce vreţi de la mine, eu nu am nicio treabă cu politica.

Nu ştiu dacă o să mă mai implic în politică, voi vedea peste o lună, două, trei… Deocamdată, mă mai gândesc, voi vedea ce se mai întâmplă. Acum nu am nimic de declarat“, a precizat Cezara Dafinescu.

Mălaimare: „Nu vreau să nu mai stau cu mâinile în sân“

La rândul său Mihai Mălaimare, aflat în turneu la Praga, a spus că „o să se mai gândească dacă rămâne în UNPR sau nu“. „Un răspuns trebuie să mi-l dau mie însumi, înainte de a vă da dumneavoastră un răspuns. Ceea ce se întâmplă în jurul nostru necesită, cu siguranţă, o atitudine. Voi decide ce voi face în următoarea perioadă“, a explicat actorul, pentru „Adevărul“. 

Mihai Malaimare -foto Jurnal de Chisinau

Mihai Mălaimare, fostul director al Teatrului Masca, pensionat pe caz de incompatibilitate stabilită de ANI, a mai trecut prin lumea politicii, atunci când a fost deputat în Parlamentul României din partea PSD, în perioada 1996-2004 şi membru în CNA, până în 2013, din partea aceluiaşi partid.
„În ultimii 10 ani mi-au dirijat viaţa artişti care au fost în Parlament şi care nu au făcut nimic pentru breasla asta. Am decis să nu mai stau cu mâinile în sân. M-am enervat foarte: la stânga nu am putut să mă duc, că acolo nu se poate vorbi decât cu un singur om, iar până răspunde durează o veşnicie, în dreapta e inacceptabil, când liberalii s-au pupat cu băsiştii. UNPR a scos ungurii de la guvernare şi au intrat ei la mijloc“, declara, în luna octombrie, actorul Mihai Mălaimare. De altfel, discursul acestuia era puternic îndreptat atunci împotriva liderilor minorităţii maghiare: „Eu cred că nu e normal să aibă un cuvânt de spus. Liderii maghiari au înjurat România la ea acasă“, declara, în octombrie, înainte de căderea guvernului Ponta, fostul director al Teatrului Masca.

„Uneori e necesar girofarul”


Despre Gabriel Oprea, actorul mărturisea tot atunci că-l cunoaştea de mai multă vreme, catalogându-l drept „un tip extrem de bine organizat“:

image
„Când eram în conflict cu cei de la Botoşani mi-a zis să vin la el, la Ilfov, dar nu am vrut atunci“, îşi amintea Mălaimare. În privinţa accidentului în urma căruia un poliţist din coloana oficială a ministrului Oprea şi-a pierdut viaţa, actorul de la UNPR avea o opinie tranşantă: „O nenorocire se întâmplă oriunde. Putea să fie orice ministru. Nu sunt adeptul girofarului şi al coloanei oficiale, dar uneori sunt necesare“.

Mihai Mălaimare mărturisea, în luna octombrie, că nu se gândise la o candidatură la viitoarele alegeri, întrucât nu are voie să deţină o funcţie public pe o perioadă de încă doi ani şi jumătate.

Cezara Dafinescu şi „cireaşa de pe tort“

image

Cezara Dafinescu (foto) a intrat în rândurile UNPR chiar după accidentul în care a fost implicată coloana oficială a şefului partidului. „Eu m-am înscris pe 26 octombrie în UNPR, iar pe 27 octombrie Gabriel Oprea a fost chemat la audieri. A fost ca cireaşa de pe tort, unii aveau probleme, iar eu am venit atunci să le întăresc rândurile“, a spus, în octombrie, Cezara Dafinescu,

„Nu mă interesează accidentul lui Oprea, nu are omul nicio vină pentru ce s-a întâmplat, poţi să mergi liniştit pe stradă şi se poate să ţi se întâmple o nenorocire. De altfel, nu vreau să aud de accidente, soţul meu a murit într-un accident de motocicletă“, a explicat, după adeziune, artista. Când încă era căsătorită cu actorul George Motoi, alături de care a trăit 23 de ani, Cezara Dafinescu şi-a găsit un alt „suflet pereche“, în persoana omului de afaceri Gelu Fronea. Acesta avea să îşi piardă viaţa într-un accident de motocicletă, în 2003.

Artista a spus atunci, pentru „Adevărul“, că nu-l cunoaşte personal pe Gabriel Oprea şi că nu ştia, când a aderat la UNPR, că şi alţi colegi de breaslă au avut aceleaşi opţiuni politice ca şi ea. „Cei de la UNPR m-au sunat să mă invite în partid, au venit acasă la mine, am semnat. Nu îl cunosc personal pe domnul Oprea. De altfel, am avut nişte probleme de sănătate, sufăr de câteva luni de o coxartroză, nici nu am ştiut că Arşinel şi Vasile Muraru au intrat în partid“, a declarat Cezara Dafinescu, pentru Adevărul, la sfârşitul lunii octombrie.

Un tată general

Chiar dacă nu-l cunoaştea personal pe generalul Gabriel Oprea, apropierea de acesta s-a produs “pe linie paternă”: “În familia mea au fost bărbaţi dârji, curajoşi, corecţi şi iubitori de ţară. De la tatăl meu, generalul Dafinescu, am învăţat să iubesc şi să respect valorile naţionale”, a declarat actriţa cu prilejul adeziunii. Însă momentan declară că nu îşi ia noul “rol” prea în serios: „Pentru mine, e o joacă intrarea în partid, o provocare, însă am de gând să mă implic în timp. Acum nu se pune problema să candidez pentru Parlament, pentru că am de învăţat foarte multe. Eu sunt o acriţă cu o carieră de peste 40 de ani la Teatrul Naţional, nu m-a preocupat până acum politica“, a spus Cezara Dafinescu. „Eu sunt o leoaică, o fiinţă căreia îi place să facă lucrurile cum trebuie, peste 2-3 luni vă voi spune despre implicarea mea în partid, deocamdată nu sunt pregătită în niciun fel să ocup vreo funcţie politică“, a declarat, după adeziune, artista pentru „Adevărul“.

„Sorin Oprescu e un om fin“

Artista nu era prea încântată nici la sfârşitul lui octombrie de ceea ce se întâmplă în jur, pe plan politic. „Primarul Sorin Oprescu e un om fin, nu merita un asemenea tratament, să fie închis. Se întâmplă unele lucruri anapoda în politică… Am tot respectul pentru Sorin Oprescu“, declara atunci Cezara Dafinescu.

Cezara Dafinescu şi-a amintit tot în acea perioadă că nu prea a văzut oameni politici la spectacolele de teatru. „Ba nu, greşesc, acum vreo 20 de ani, cred că l-am văzut pe Adrian Năstase la un spectacol de-al meu de la Teatrul Naţional Bucureşti“, a spus ea. „Nu-i cunosc pe oamenii politici, nu le sunt apropiată, nu am niciun interes“, a punctat Cezara Dafinescu.

Nu mă interesează accidentul lui Oprea, nu are omul nicio vină pentru ce s-a întâmplat, poţi să mergi liniştit pe stradă şi se poate să ţi se întâmple o nenorocire. Cezara Dafinescu actriţă
În ultimii 10 ani mi-au dirijat viaţa artişti care au fost în Parlament şi care nu au făcut nimic pentru breasla asta. Am decis să nu mai stau cu mâinile în sân. Mihai Mălaimare

Arşinel şi Vasile Muraru au dat tonul înscrierilor


La mijlocul lunii octombrie, actorii Alexandru Arşinel (76 de ani) şi Vasile Muraru (59 de ani) au decis să se înscrie în UNPR. Dacă pentru directorul Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” este o ocazie de a-şi consolida poziţia prin “alianţa” cu partidul primarului interimar al capitalei, pentru colegul său de pe Calea Victoriei reprezintă un motiv similar, întrucât deţine funcţia de director artistic, practic un adjunct al lui Arşinel şi un urmaş al acestuia, după cum a declarat de curând chiar directorul teatrului pentru Adevărul.

arsinel EE

Intrarea lui Alexandru Arşinel în politică i-ar putea afecta viaţa profesională, dar mai ales veniturile. El ar putea pierde contractual de publicitate pe care îl are cu lanţul de farmacii Catena, dacă reprezentanţii acestuia nu ar vrea să-şi asocieze numele cu imaginea unui partid politic. Iar dacă actorul va candida la alegerile parlamentare din 2016, aşa cum şi-a declarat intenţia, şi va fi ales, va avea chiar o interdicţie legală de a participa la reclame comerciale. În plus, Arşinel va trebui să renunţe la şefia Teatrului de Revistă "Constantin Tănase", pentru a nu fi declarat incompatibil de ANI, pentru că ar ocupa simultan două funcţii publice. Prin aceeaşi situaţie a trecut şi colegul său de scenă, Mircea Diaconu, fost director al Teatrului Nottara, ajuns senator şi chiar europarlamentar.

Mugur Mihăescu, Mircea Diaconu şi Florin Călinescu, printre actorii care au cochetat cu politica

De-a lungul celor 25 de ani scurşi de la Revoluţie, mai mulţi actori au intrat în politică: în februarie 2011, Mugur Mihăescu a fost ales în funcţia de preşedinte executiv al Partidului Verde, însă a demisionat din acest partid în octombrie 2011.

Mircea Diaconu a fost membru fondator al Alianţei Civice, membru al Partidului Naţional Liberal între 2008 şi 2014 şi a fost ales din partea acestei formaţiuni (de pe locul 3 în circumscripţia în care a candidat) ca senator de Argeş la alegerile din 2008. Din martie 2010 - Congresul ordinar PNL - vicepreşedinte PNL. În trecut, a fost desemnat membru al CNA din partea Partidului Democrat. Iar mai înainte a cochetat politic cu Convenţia Democratică, pentru ca mai apoi să se alăture lui Varujan Vosganian şi să intenţioneze să candideze (în 1996) la Primăria Capitalei. În perioada 7 mai 2012 - 29 iunie 2012 a fost Ministru al Culturii. Tot în această funcţie s-a aflat şi Ion Caramitru, dar în perioada 1996-2000. 

Actorul Victor Rebengiuc a făcut şi el parte dintr-un partid pentru o scurtă perioadă de timp, însă Uniunea pentru Reconstrucţia României (URR) s-a desfiinţat, iar el şi-a anunţat demisia. În iulie 2013, actorul George Piştereanu ("Eu când vreau să fluier, fluier", "Loverboy") se înscria în Organizaţia de Tineret a PDL, urmând să primească o funcţie de conducere la nivel naţional în cadrul OTPDL.
Un alt actor implicat politic, Florin Călinescu, a candidat, la alegerile parlamentare din 2008, din partea PNL, însă nu a obţinut mandatul de senator al Colegiului 4 Argeş pentru care a candidat. El a fost exclus ulterior din partid, în februarie 2010, "având în vedere declaraţiile publice pe care acesta le-a făcut împotriva liderilor PNL Crin Antonescu şi Călin Popescu Tăriceanu", dar şi pentru faptul că nu şi-a plătit cotizaţia niciodată din momentul înscrierii în partid, respectiv din octombrie 2008.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite