Berlinala 2019. Premiul FIPRESCI din secţiunea Forum, acordat fimului austriac „Die Kinder der Toten“

Berlinala 2019. Premiul FIPRESCI din secţiunea Forum, acordat fimului austriac „Die Kinder der Toten“

Filmul austriac „Die Kinder der Toten“,  regizat de Kelly Copper şi Pavol Liska a câştigat premiul FIPRESCI, decernat de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film, în cadrul secţiunii Forum a celei de-a 69 ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Potrivit declaraţiei membrilor juriului, Eithne Mary O’Neill, Suncica Unevska şi Ricardo Brunn, „actorii sunt amatori, ca şi regia, machiajul arată ieftin, regizorul nici măcar nu a citit romanul pe care îl adapta. Totul putea să iasă foarte prost cu acest film, dar nu a eşuat deloc. Dimpotrivă, aduce la viaţă un roman aproape imposibil de transpus prin realizarea unui film mut despre devenirea morţilor vii, care nu este doar readucerea la suprafaţă a unui trecut reprimat, ci şi o trezire a cinema-ului, folosind formatul aproape mort - super 8, care aduce aminte de filmările de familie. Rezultatul este hilar, uneori confuz, amuzant şi asupra căruia nu toţi vor reuşi să cadă de acord. Dar asta este cinema-ul: Avem nevoie să nu cădem de acord“.

Cea de-a 69-a ediţiei a Berlinalei, care a început pe 7 februarie, îşi va anunţa laureaţii sâmbătă seară, 16 februarie. Cinematografia românească este reprezentată la această ediţie a festivalului de filmul „Monştri.“, lungmetrajul de debut al regizorului Marius Olteanu, selectat în cadrul secţiunii Forum.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: