10 lucruri mai puţin cunoscute despre van Gogh: de ce şi-a tăiat urechea şi cum a pictat un tablou celebru când era internat la psihiatrie

10 lucruri mai puţin cunoscute despre van Gogh: de ce şi-a tăiat urechea şi cum a pictat un tablou celebru când era internat la psihiatrie

Un autoportret realizat în 1887

Astăzi, lucrările lui Vincent van Gogh (1853-1890) valorează milioane de dolari, dar la sfârşitul secolului al XIX-lea n-au fost apreciate, motiv pentru care artistul însuşi le-a considerat un eşec.

Ştiri pe aceeaşi temă


Născut în Groot-Zundert, în sudul Olandei, van Gogh a fost unul dintre pictorii care au influenţat arta secolului al XIX-lea, cu toate că a lucrat numai un deceniu. Dar unele detalii despre viaţa şi cariera lui nu sunt atât de cunoscute.

1. devenit târziu un artist în adevăratul sens al cuvântului 
Vă imaginaţi o lume fără tablourile „Floarea soarelui“ sau „Noapte înstelată“?, întreabă Google Arts & Culture. Iniţial, van Gogh voia să devină pastor, ba chiar a lucrat ca predicator în Borinage, în Belgia. Abia la 27 de ani, după ce şi-a pierdut slujba s-a hotărât să picteze, fără vreo pregătire anterioară.  
 
2. Cei care l-au inspirat 
Van Gogh i-a apreciat pe artiştii olandezi, dar la fel de mult l-au interesat lucrările realiste ale francezului Jean-François Millet şi ale japonezilor Hiroshige şi Kesai Eisen. 
 
3. O nouă pictură la 36 de ore 
Deşi a lucrat numai 10 ani, a fost un artist prolific; a realizat peste 900 de picturi şi mult mai multe desene şi schiţe. Asta înseamnă că la fiecare 36 de ore termina o lucrare. 
 
 Noapte înstelată, 1889
 
4. Pasionat de scrisori
Nu numai că picta constant, dar găsea şi timp să scrie o mulţime de scrisori şi cărţi poştale, care de multe ori cuprindeau şi primele schiţe ale unor capodopere. 
 
5. Prieteniile 
Van Gogh a avut relaţii apropiate cu alţi artişti, printre ei şi Paul Gauguin. Cei doi şi Émile Bernard plănuiau să formeze o comunitate mică în sudul Franţei, unde intenţionau să locuiască şi să muncească împreună. 
 
6. A fost propriul model 
Artist necunoscut pe-atunci, van Gogh nu avea bani să plătească modele, aşa că se picta singur. Iar un alt truc pe care îl folosea pentru a economisi bani era următorul: picta peste lucrările mai vechi în loc să cumpere pânze noi. 

 Autoportret pentru Paul Gauguin

7. Un eşec?
Când a pictat cel mai cunoscut tablou, „Noapte înstelată“, nici n-a crezut că e valoros. De fapt, a considerat că multe picturi de-ale lui au fost nişte eşecuri. Şi se zvoneşte că în timpul vieţii a vândut un singur tablou.   
 
8. Şi-a tăiat urechea după un conflict cu Gauguin
Împrejurările în care van Gogh şi-a tăiat urechea nu sunt cunoscute, dar se presupune că s-a întâmplat după o ceartă cu Paul Gauguin în Casa Galbenă din Arles. Unii istorici sunt de părere că Gauguin i-a tăiat de fapt urechea lui van Gogh, dar au decis amândoi să îşi asume celălalt acţiunea, ca să nu apară vreo problemă cu autorităţile. 
 
Foto: Pagină dintr-o scrisoare către Émile Bernard, din 1888
 
9. S-a sinucis
Vreme de mai mulţi ani, van Gogh a avut probleme de sănătate mentală, iar în 1889 s-a internat la spitalul psihiatric Saint Paul de Mausole din Saint-Rémy, unde a rămas aproape un an. La fereastra de acolo a realizat mai multe tablouri, inclusiv „Noapte înstelată“. După externare s-a mutat la Auvers, un sat de lângă Paris, ca să fie mai aproape de Theo, fratele lui. Dar starea lui mentală s-a tot înrăutăţit şi, pe 29 iulie 1890, s-a împuşcat în piept. 
 
10. Motivează în continuare alţi artişti 
Lucrările lui Vincent van Gogh nu numai că au inpsirat numeroşi artişti vizuali, dar povestea lui de viaţă i-a impresionat pe o mulţime de muzicieni, scriitori şi producători de film. Hitul lui Donald McLean din 1971, „Vincent“, are legătură cu perspectiva lui van Gogh asupra lumii: „N-au ascultat, n-au ştiu. Poate că vor asculta acum“. 
   

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările