
Psiholog: „Sentimentul de singurătate afectează creierul“
Sentimentul de ingurătate, bolile cardiovasculare sau nivelul crescut al zahărului din sânge sunt doar câţiva din factorii care afectează creierul şi duc la pierderi de memorie.
Sentimentul de ingurătate, bolile cardiovasculare sau nivelul crescut al zahărului din sânge sunt doar câţiva din factorii care afectează creierul şi duc la pierderi de memorie.
Ordonanţa Militară 3 are o singură referire la situaţia oamenilor străzii. Cere ca primăriile „să identifice şi să ţină evidenţa persoanelor fără adăpost”. În rest, nu există nicio soluţie sau decizie luată unitar la nivel naţional pentru aceşti oropsiţi ai sorţii.
Textul pe care-l scrii acum ţine locul altui text. Pentru că ai uitat subiectul textului pe care-l înlocuieşti. Ai avut în minte subiectul vreo săptămână, nu l-ai notat pe o bucată de hârtie, foarte rău, foarte trist. Uite că l-ai uitat!
Ca modalitate de înviorare a creierului şi combatere a oboselii, cafeina este o substanţă psihoactivă benefică, nepericuloasă pentru majoritatea oamenilor. În timp ce pentru unele persoane poate fi o otravă cerebrală ce induce anxietate, pentru altele este remediul ideal împotriva durerilor de cap şi a lipsei de energie.
Academicianul Ovidiu Bojor vorbeşte despre cancer şi factorii principali care duc la apariţia acestei boli într-un interviu #PastiladeMotivatie, care sunt aliaţii longevităţii şi cum ne putem păstra departe de boli, dar şi ce părere are despre vaccinare sau cum ne influenţează gândurile şi emoţiile pe care le exeprimentăm.
Exerciţiul aerobic periodic îmbunătăţeşte funcţiile cognitive, susţine un nou studiu. Cercetătorii au descoperit că un puternic impact apare la persoanele de 60 de ani, însă efecte benefice are inclusiv la tinerii de 20 de ani.
Cercetătorii de la Universitatea Perdue din SUA au analizat riscurile la care se supun peroanele care adoptă o alimentaţie bogată în grăsimi saturate şi zahăr. Dincolo de obezitate şi boli de inimă, pe lista riscurilor au mai fost adăugate probleme de atenţie, memorie sau chiar apariţia bolii Alzheimer.
Oricât de trist ar suna, cercetătorii susţin că odată ce corpul îmbătrâneşte, creierul intră şi el într-un proces de degradare. Vestea bună este că declinului cognitiv poate fi încetinit. Şi nu, nu implică jocuri complicate sau puzzle-uri.
Uneori, când mă concentrez prea tare la ceea ce fac, nu mai ştiu ce limbă vorbesc ceilalţi oameni din jurul meu. Îi aud undeva pe fundal, spunând lucruri în ceva ce ar putea fi română, dar care nu e. Recunosc câte o prepoziţie, câte o inflexiune a vocii îmi e familiară, dar în rest nici că pot să pricep despre ce e vorba.
Trecând peste degradarea neuronală specifică înaintării în vârstă, oamenii uită diverse lucruri dintr-o multitudine de cauze, acesta fiind un mecanism de apărare al organismului. Printre cele mai importante se numără traumele, stresul, căldura, agitaţia, impulsivitatea şi chiar fuga de răspundere.
Există câteva obiceiuri sănătoase care pot îmbunătăţi semnificativ memoria, puterea de concentrare şi starea de spirit pe termen lung. Află cum poţi face acest lucru fără a apela la cafea, ci doar urmând recomandările unui nutriţionist englez
Se estimează că, în România, sunt peste 270 de mii de persoane care suferă de demenţă, dintre care doar 35 de mii sunt diagnosticate. Nerecunoaşterea la timp a primelor simptome duce la agravarea diagnosticului, când posibilitatea încetinirii bolii este redusă.
A trecut un an de când vă plângem. Moartea voastră nu a fost în zadar, România s-a schimbat datorita vouă. Suntem mai responsabili şi mult mai atenţi la ceea ce ne înconjoară şi „vreau o ţară ca afara” nu mai reprezintă un slogan, ci parte din realitatea pe care o construim. Sau, cel puţin, aşa ne place să spunem.
Prea puţini români observă sau dau importanţă primelor semne ale bolii Alzheimer, cea mai frecventă formă de demenţă la vârstnici. Prea puţină lume ştie că maladia Alzheimer nu e doar o afecţiune a bătrânilor. Despre acestea şi despre alte lucruri mai puţin cunoscute privind boala uitării vorbim la Adevărul Live cu prof. dr. Cătălina Tudose, preşedintele Societăţii Române Alzheimer.
Aproape că nu există om trecut de 40 de ani în Scorniceşti care să nu ştie că 26 ianuarie e ziua de naştere a „fiului iubit“, dictatorul Nicolae Ceauşescu. Localnicii îl regretă profund, dar la casa părintească nimeni n-a mai deschis poarta să pună o floare.
Pot spune că am ajuns la vârsta la care încep să înţeleg câte ceva despre oameni. Despre lumea în care trăiesc, mai puţin. Şi asta pe măsură ce o cunosc tot mai bine. Acum, când scriu aceste rânduri, mă aflu în Nepal, unde am ajuns după trei săptămâni de stat în Kuweit. Asta după ce mai înainte lăsasem în urmă, în sens geografic, fiindcă altfel o port peste tot cu mine, lumea de acasă.
Cimitirele evreieşti din Maramureş s-au dat uitării. În multe zone a crescut iarbă şi pământ peste pietrele funerare. Singurul cimitir evreiesc care este foarte bine întreţinut şi care este şi cel mai faimos al judeţului este cel din Sighetu Marmaţiei. Există însă cimitire evreieşti şi în localităţi precum Săpânţa, Moisei sau Borşa, dar care au fost date uitării.
Campania „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“ vă propune astăzi ideea unei călători în trei locuri unice în judeţul Dolj, unde cu siguranţă, veţi avea parte de o experienţă unică. Majoritatea culelor construite în secolul 18 şi 19 în România există în Oltenia.
Te-ai putea lăuda că eşti deja adormit înainte de a pune capul pe pernă, dar dacă obişnuieşti să capitulezi atât de repede, să ştii că ai un motiv serios de îngrijorare, pentru că acesta este un semn clar că suferi de privare de somn. Şi acesta este doar unul dintre semnalele de alarmă.
Google a început să elimine rezultatele din căutările sale după cererile legale făcute de utilizatori, dar un site crede că poate să te ajute să o faci mai simplu. Forget.me e tot ce nu este Google.
Uitarea este normală, ba chiar vitală pentru buna funcţionare a creierului, au descoperit de-a lungul timpului oamenii de ştiinţă. Totuşi, mintea noastră gestionează diferit amintirile, astfel că nu de puţine ori ni se întâmplă să ţinem minte detalii precise ale copilăriei, dar să nu mai ştim ce-am făcut cu cheile. Anumite evenimente şi chiar activităţi de zi cu zi influenţează uitarea.
Aşa cum sunt oameni cari au fost şi sunt daţi uitării, aşa sunt şi cărţi cari au fost şi azi sunt date uitării: unele deliberat, intenţionat, trecute cu vederea, altele pierdute din vedere, împinse deoparte, date, până la urmă, uitării.
Bărbaţii sunt frecvent acuzaţi că uită zilele de naştere, aniversarea nunţii şi chiar lucruri simple ca dusul gunoiului. Se pare că au ajuns să fie acuzaţi pe bună dreptate: un nou studiu a demonstrat că bărbaţii sunt mai uituci decât femeile.
Persoanele cu început de Alzheimer suferă de pierderi de memorie, tulburări de judecată, schimbări bruşte de dispoziţie şi de comportament. De aceea, este esenţial rolul celor din anturaj în depistarea primelor semne care anunţă boala.
Pentru veteranii de război, este o a doua luptă, poate chiar mai grea decât prima, iar pentru supravieţuitorii unor accidente mortale înseamnă retrăirea celor mai grele episoade – acesta este stresul posttraumatic.
Spaniolul David Cata s-a remarcat în lumea artistică după ce şi-a prezentat creaţiile pe site-ul personal. Proiectul artistic intitulat „Sub piele“ nu este atât de dureros pe cât pare, broderiile fiind realizate în epidermă, care nu are terminaţii nervoase sau vase de sânge.
Folosirea zilnică a serviciului Google, prin care verificăm sau căutăm informaţii, are un efect nociv asupra capacităţii noastre de a ne aminti zilele de naştere ale prietenilor sau chiar elemente de cultură generală, arată un nou studiu realizat de oamenii de ştinţă americani, potrivit „Daily Mail”.
E unul dintre textele pe care le-am scris cu cel mai mare zvâc în ultima vreme.Uite o lume nebună, cu simfonii vulgare, kitsch-uri lingvistice.Totuşi, unii se întreabă ce au avut mai bun din toate astea?"Un secol de lucruri extraordinare: libertatea moravurilor".Teza majoră a celor care fac parte din breasla ctitorilor de sindrom social e că lumea noastră e una a vitezei. Dar eu cred că societatea noastră e obsedată de uitare."Nu va urma nimic".
Despărţirea sau pierderea unei persoane iubite devin şi mai greu de suportat astăzi, când intră în ecuaţie şi contul de Facebook. Reţelele sociale sunt mărturiile celor care dispar din diverse motive, iar cei aflaţi în situaţia de a trece mai departe întâmpină şi mai multe obstacole.
Erou naţional, decorat cu Ordinul Mihai Viteazul, dar şi reformator al sportului, Virgil Bădulescu s-a născut în anul 1882, pe 6 octombrie, în oraşul de pe malul Borcei.