Stiri despre trianon

  52 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Trianon
100 – o provocare comună pentru vecinii Ungariei?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trianon 100 – o provocare comună pentru vecinii Ungariei?

  Anul 2020 se anunţă a fi o provocare pentru politica externă a Budapestei în relaţia sa cu statele vecine, într-un context în care proiectul “Trianon 100 – Elan”, lansat de Academia Ungară de Ştiinţe, sub sprijinul direct al regimului maghiar, se arată a nu fi privit cu încredere de către statele limitrofe Ungariei.

 • Între Trianon şi gazul românesc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Între Trianon şi gazul românesc

  Preşedintele Parlamentului ungar, László Kövér, şi-a moderat, în acest an, tonul declaraţiilor pe care, în mod tradiţional, le lansează la taberele de vară din Transilvania ale organizaţiilor maghiare, unele extremiste.

 • 4 iunie 1920 - Tratatul de la Trianon, actul ce a pus bazele României Mari
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  4 iunie 1920 - Tratatul de la Trianon, actul ce a pus bazele României Mari

  Pe 4 iunie 1920 avea să se semneze Tratatul de la Trianon între puterile învingătoare din primul război mondial, printre care şi România şi Ungaria, ca succesor a fostului imperiu austro-ungar. Practic prin acest document juridic se recunoaşteau graniţele fireşti ale României. 99 de ani au trecut de la acel moment.

 • De ce sunt aşa puţini unguri la marşul cu repetiţie din Târgu-Mureş de 10 martie?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce sunt aşa puţini unguri la marşul cu repetiţie din Târgu-Mureş de 10 martie?

  Deja ne-am obişnuit cu marşurile organizate de extremiştii maghiari în luna martie la Târgu-Mureş începând cu anul 1990. Consecinţele violenţelor de atunci le-au plătit mulţi ani mureşenii, indiferent de etnie, prin lipsa investitorilor. László Tőkes şi prietenii lui nu au învăţat lecţia, pentru că pe ei nu îi interesează ca secuii să trăiască mai bine. Dar majoritatea secuilor au înţeles, aşa că nu se înghesuie la Marşul din 10 martie.

 • Dan Dungaciu. Cele două Ungarii, Transilvania şi Trianon-ul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dan Dungaciu. Cele două Ungarii, Transilvania şi Trianon-ul

  Ceva nu este în regulă în Ungaria. Pentru cine a călătorit în timpul campaniei electorale prin capitala maghiară sau de la Budapesta la Viena, panourile cu George Soros, într-o manieră aproape interbelică, atârnând pe poduri şi flancând autostrada, erau frisonante şi neverosimile. Te proiectau în alt timp şi în altă atmosferă politică...

 • Ungaria, cu gândul la răposatul Imperiu Austro-Ungar,
vrea să controleze Trimarium prin grupul de la Visegrad. Un interviu cu
politicianul maghiar Zsolt Németh
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ungaria, cu gândul la răposatul Imperiu Austro-Ungar, vrea să controleze Trimarium prin grupul de la Visegrad. Un interviu cu politicianul maghiar Zsolt Németh

  Trimarium este un proiect strategic iniţiat de Polonia, lansat oficial la Dubrovnik în August 2016, care a cuprins de la început 12 state: Grupul de la Visegrad, Statele Baltice, Austria, Slovenia, Croaţia, România şi Bulgaria. Cu ocazia unui interviu din 25 Iulie a.c., politicianul maghiar Zsolt Németh a nuanţat perspectiva Ungariei faţă de proiectul Trimarium: restabilirea vechii cooperări din Centrul Ruropei din timpul Monarhiei Austro-Ungare.

 • Trianonul şi şcolile de vară finanţate de Budapesta în
România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trianonul şi şcolile de vară finanţate de Budapesta în România

  Găsesc în partea intitulată „Ţăranul de la Dunăre“ din primul volum al „Jurnalului unei epoci“ de Denis de Rougemont, recent apărut la editura bucureşteană „Humanitas“, o pagină intitulată „Pernuţele rothermere“. Datează din 1929 şi se referă la naţionalismul maghiar pe care îl defineşte drept „un mit sentimental“.

 • Ungaria la Trianon. Dezinformare strategică şi război informaţional
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ungaria la Trianon. Dezinformare strategică şi război informaţional

  Delegaţia maghiară de la Paris din 1920 a încercat să amâne cât mai mult semnarea tratatului de pace care ar fi dus la recunoaşterea Unirii Transilvaniei cu România. Şeful delegaţiei de la Budapesta, contele Albert Apponyi a pus la dispoziţia marilor puteri ample memorii în care apăra cauza Ungariei.

 • Dan Dungaciu: Al doilea Trianon. Ungaria şi miza gazelor din Marea Neagră
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dan Dungaciu: Al doilea Trianon. Ungaria şi miza gazelor din Marea Neagră

  Există două tăceri asurzitoare ale Bucureştiului în politica externă. Una ţine de Chişinău (întoarcem capul de la un episod care, păstrând proporţiile, ar fi fost echivalentul invalidării de către Putin a victoriei lui Navalnîi în funcţia de primar al Moscovei), alta de Budapesta. Ultima tăcere are şi o teorie: dacă vorbim public despre ce face/spune Budapesta facem jocul ei.

 • Dezbatere Historia Live: Românii şi ungurii în istorie. De ce nu recunosc maghiarii Trianon-ul?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere Historia Live: Românii şi ungurii în istorie. De ce nu recunosc maghiarii Trianon-ul?

  La intrarea în anul Centenarului Marii Uniri, percepţia românilor şi a ungurilor faţă de ceea ce s-a întâmplat în 2018 continuă să rămână profund antagonică. Pentru români este împlinirea unui ideal istoric, pentru unguri este o catastrofă naţională. Cine are dreptate în acestă dispută şi care sunt motivaţiile politice care n-au permis o reală conciliere între cele două poziţii?

 • Dezbatere „Historia“ la Adevărul Live: Tratatul de la Trianon, Ungaria şi România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere „Historia“ la Adevărul Live: Tratatul de la Trianon, Ungaria şi România

  Apropierea unui secol de la încheierea Tratatului de la Trianon tulbură relaţiile dintre Ungaria şi România. Pe lângă declaraţiile tot mai belicoase ale unor membrii ai cabinetului condus de Viktor Orban, guvernul de la Budapesta a înfiinţat un departament special, denumit „Trianon 100”, care a început deja să contracareze acţiunile preconizate de România pentru aniversarea, în anul 2018, a 100 de ani de la Marea Unire.

 • Dezbatere „Historia” la Adevărul Live: De ce „aşteaptă Ungaria scuze de la Iohannis pentru nedreptăţile îndurate la Trianon”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere „Historia” la Adevărul Live: De ce „aşteaptă Ungaria scuze de la Iohannis pentru nedreptăţile îndurate la Trianon”

  Guvernul de la Budapesta a alunecat în ultimii ani pe o pantă tot mai accentuată a propagandei revizioniste faţă de vecinii Ungariei şi în special faţă de România. Apropierea unui secol de la încheierea Tratatului de la Trianon a născut în unii dintre liderii guvernului Viktor Orbán pasiuni nebănuite pentru trecut dublate de o punere a istoriei în slujba propagandei revizioniste.

 • O neghiobie - Pornind
de la un articol al d-lui Péter Demény
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O neghiobie - Pornind de la un articol al d-lui Péter Demény

  Aflu dintr-un comentariu publicat joi, 1 iunie, de dl. Peter Demény pe adevărul.ro că Prefectura judeţului Mureş ar fi dispus, cu de la sine vrere şi putere, demontarea plăcuţelor bilingve din judeţ şi din oraşul Târgu Mureş.

 • Trianon 100 – proiect ştiinţific sau armă de propagandă ungară?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trianon 100 – proiect ştiinţific sau armă de propagandă ungară?

  La finalul lunii aprilie, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop, avea o intervenţie care a stărnit destul de multe pasiuni în spaţiul public pe tema conceptului “Trianon 100”, operaţionalizat de autorităţile ungare pe parcursul anului 2017

 • Şeful de
cabinet al lui Viktor Orbán aşteaptă scuze de la Iohannis pentru „nedreptăţile” îndurate de Ungaria la Trianon!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Şeful de cabinet al lui Viktor Orbán aşteaptă scuze de la Iohannis pentru „nedreptăţile” îndurate de Ungaria la Trianon!

  „Când îi vom vedea, în sfârşit, pe primul ministru slovac sau pe preşedintele României că îşi vor declara compasiunea şi îşi vor exprima simpatia pe 4 iunie la ambasada Ungariei? Pentru că deja am văzut un prim ministru maghiar care a ciocnit şampanie de ziua naţională a României pentru naşterea României Mari”, a declarat retoric János Lázár, şeful de cabinet al lui Viktor Orbán, în 3 iunie 2017 cu ocazia unei ceremonii dedicate Trianonului.

 • Despre Trianon, în mod profesional: perspectivele unui proiect controversat. Interviu cu istoricul Ablonczy Balázs
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre Trianon, în mod profesional: perspectivele unui proiect controversat. Interviu cu istoricul Ablonczy Balázs

  Recent, la sfârşitul lunii aprilie, opinia publică din România a fost pusă în faţa unei informaţii care a dus inevitabil la controverse. Ni se spunea că, în contextul sărbătoririi Marii Uniri din 1918, Ungaria pregăteşte o vastă campanie denigratoare la adresa ţării noastre printr-o serie de informaţii potrivnice adevărului istoric.

 • Adevărul Live. Trianon 100: Propagandă sau manipulare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adevărul Live. Trianon 100: Propagandă sau manipulare

  Informaţia iniţială despre existenţa unui departament special al Guvernului de la Budapesta, Trianon 100, care ar fi început să contracareze acţiunile preconizate de România pentru aniversarea, în anul 2018, a 100 de ani de la Marea Unire a fost lansată de Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii din Cluj-Napoca.

 • Credo
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Credo

  Stimate Dl. Morariu, Vă voi răspunde încă o dată. Şi Vă asigur că Vă răspund cu toată bunăvoinţa - departe de mine gîndul superiorităţii. Nu voiam nici să Vă jignesc cu termenul „publicist”.

 • Trianon
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trianon

  Îmi pare nespus de bine că Dl. Mircea Morariu îmi face onoarea să răspundă la articolul meu. Îmi pare însă nespus de rău că persistă în obiecţiile privind grupul de cercetători ”Trianon 100”.

 • Trianon
100
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trianon 100

  Sunt din ce în ce mai numeroase indiciile care prevestesc că împlinirea în decembrie anul viitor a 100 de ani de la Marea Unire din 1918, dar şi apropierea centenarului încheierii Tratatului de la Trianon vor reprezenta noi şi nedorite ocazii pentru o şi mai profundă deteriorare a relaţiilor româno-maghiare.

 • Putin, Orban şi Erdogan, pe
aceleaşi metereze
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Putin, Orban şi Erdogan, pe aceleaşi metereze

  Este una dintre soluţiile care, tradiţional, se nasc mereu pe timp de criză. Atunci când totul devine incert şi este foarte uşor de capitalizat pe spaimele şi nemulţumirile populaţiei, găsind cea mai facilă dintre explicaţii:

 • Ungaria deplânge Trianonul, noi îl celebrăm
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ungaria deplânge Trianonul, noi îl celebrăm

  În Ungaria se desfăşoară astăzi mari manifestaţii de comemorare şi doliu al Trianonului, petrecut acum 94 de ani. România, decentă şi discretă ca de fiecare dată, nu celebrează public şi oficial Tratatul. Ceea ce nu înseamnă că nu avem motive să sărbătorim finalul unei stăpâniri samavolnice a Ungariei nu doar în Transilvania, ci şi în alte teritorii aparţinând unor popoare care au avut crâncen de suferit de pe urma dominaţiei ungurilor.

 • VIDEO Românii şi ungurii, prea săraci pentru a se iubi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Românii şi ungurii, prea săraci pentru a se iubi

  Conform sondajelor, românii îi detestă pe unguri. Politicienii ţin cald acest conflict pentru a-şi găsi raţiunea de a exista. Tensiunile vor înceta atunci când se va termina şi sărăcia din această parte a Europei.

 • Bătălia pentru Transilvania şi Trianonul: Cum a învins România la masa negocierilor Ungaria
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bătălia pentru Transilvania şi Trianonul: Cum a învins România la masa negocierilor Ungaria

  Înainte ca Marele Forum al Pacii, care si-a deschis lucrarile în capitala Frantei, la 18 ianuarie 1919, sa recunoasca unirea Transilvaniei cu România, a existat o alta recunoastere internationala a justetei cauzei românesti, cel putin la fel de importanta ca si cea a guvernelor tarilor lumii. Este vorba de recunoasterea opiniei publice internationale.

 • Colonialismul tribal al lui Viktor Orban
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Colonialismul tribal al lui Viktor Orban

  Viktor Orban nu s-a putut abţine să nu strecoare, în interviul acordat postului Digi 24, un mesaj pentru alegătorii săi nostalgici după Trianon. Am aflat astfel că Transilvania este şi ”grădina noastră”, adică a Ungariei. Am verificat şi în presa maghiară, unde această afirmaţie revizionistă a devenit chiar titlu. Orban dă dovadă de o gândire colonialistă primitivă şi chiar tribală.

 • Dezinformarea Tokes
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezinformarea Tokes

  Din nefericire pentru noi toţi, lipsa de cultură politică şi de pregătire în domeniul relaţiilor internaţionale care-i caracterizează pe mulţi dintre onorabilii noştri politicieni (pentru a nu mai aminti de oastea de strânsură a parlamentarilor), i-a făcut ca, din  nou, să nu înţeleagă consecinţele pe care le poate avea noul mesaj transmis forurilor internaţionale, contra României, de către europarlamentarul român L.Tokes.