Stiri despre timoc

  40 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Cum controlează statul sârb minoritatea românească din Valea
Timocului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum controlează statul sârb minoritatea românească din Valea Timocului

  Procesul de asimilare a comunităţii româneşti din Valea Timocului este foarte activ, în ciuda angajamentelor Serbiei de a respecta drepturile acestei minorităţi. Este semnalul de alarmă tras de mai mulţi lideri ai românilor din Timoc, care s-au întâlnit, la Bucureşti, cu oficiali din Guvern şi din Parlament.

 • Românii din jurul graniţelor n-au murit!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Românii din jurul graniţelor n-au murit!

  Specie pe cale de dispariţie, uitaţi şi ignoraţi intenţionat, românii din nordul Bucovinei, Timoc, Bugeac sau Transcarpatia nu au murit, sunt vii şi în acest sfârşit de săptămână vor veni cu toţii la Bucureşti, la Muzeul Satului şi în Herăstrău, unde pentru prima dată se marchează Ziua Românilor de Pretutindeni.

 • VIDEO Obiceiuri bizare de Rusalii, interzise celor slabi de înger: ritualuri şamanice, femei posedate de spirite care ghicesc viitorul şi leşinuri extatice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Obiceiuri bizare de Rusalii, interzise celor slabi de înger: ritualuri şamanice, femei posedate de spirite care ghicesc viitorul şi leşinuri extatice

  Printre obiceiurile de Rusalii sunt atestate şi practici păgâne cutremurătoare. În Serbia, Banat şi, în trecut, şi în Moldova, sunt femei care au capacitate de a ghici viitorul doar cu ocazia acestei Sărbători. Acestea cad în transă extatică, sunt posedate de spirite şi doar un bărbat vrednic le poate trezi pentru a prezice viitorul.

 • Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului(Ziua Zero)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului(Ziua Zero)

  În perioada 11-16 august va avea loc Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului pentru Românii de pretutindeni. Pe platforma Adevărul veţi avea ocazia să fiţi în contact direct cu cele mai importante declaraţii de la evenimentul la care vor participa primii oameni din statul român dar şi societatea civilă.

 • Senatul de la Bucureşti a adoptat tacit modificări la acordarea cetăţeniei române
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Senatul de la Bucureşti a adoptat tacit modificări la acordarea cetăţeniei române

  Senatul a adoptat tacit, luni, o iniţiativă care prevede că etnicilor români din alte state, care cunosc limba română, inclusiv românii de peste Nistru, din Timoc şi din Maramureşul istoric, li se poate acorda la cerere cetăţenia română, cu posibilitatea păstrării cetăţeniei străine şi menţinerii domiciliului din altă ţară.

 • Românii din Valea Timocului o iau mereu de la zero
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Românii din Valea Timocului o iau mereu de la zero

  Deşi Bucureştii şi Belgradul au convenit, în martie 2012, asupra unui protocol comun privind protecţia minorităţilor, românii din Serbia de Răsărit îşi revendică în continuare drepturile pe care şi le ceruseră şi secolul trecut.

 • Românii din Valea Timocului, ţinta linşajului mediatic al
presei de la Belgrad
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Românii din Valea Timocului, ţinta linşajului mediatic al presei de la Belgrad

  Recentele provocări la adresa comunităţii româneşti din Valea Timocului, când mai mulţi etnici români au fost chemaţi la Securitatea sârbă să dea explicaţii despre sfinţirea unei troiţe, au fost continuate în presă. Mai multe publicaţii din Belgrad i-au acuzat pe români de mistificare, în încercarea de a muşamaliza incidentul.

 • A fost lansat un nou site dedicat românilor de pretutindeni
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A fost lansat un nou site dedicat românilor de pretutindeni

  Un nou site dedicat românilor de pretutindeni a fost lansat pe data de 31 octombrie 2013. jurnalromanesc.ro îşi propune să devină o punte de legătură între românii de pe tot globul, dar în special între cei aflaţi în comunităţile istorice din jurul României. Noul portal a fost înfiinţat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.

 • Autorităţile sârbe au introdus “limba vlahă” în şcolile din Timoc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Autorităţile sârbe au introdus “limba vlahă” în şcolile din Timoc

  Autorităţile sârbe nu-şi dezmint duplicitatea în relaţiile bilaterale cu România. La scurt timp după de a vizitat România, unde s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta, primul ministru sârb Ivica Dacic a dispus introducerea în şcolile din Timoc a aşa-zisei limbi vlahe.

 • Campanie antiromânească în Timocul Bulgăresc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Campanie antiromânească în Timocul Bulgăresc

  Nu doar Serbia încearcă să asimileze minoritatea românească din Valea Timocului, dar şi Bulgaria. Românii din Timocul Bulgăresc, care nu sunt recunoscuţi de autorităţile de la Sofia, au fost, recent, ţinta unui nou atac.

 • Nou atac al autorităţilor
sârbe la adresa comunităţii româneşti din Valea Timocului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nou atac al autorităţilor sârbe la adresa comunităţii româneşti din Valea Timocului

  Nici nu a plecat bine de la Belgrad înaltul comisar OSCE pentru minorităţi, Knut Vollebaek, unde a purtat discuţii cu oficialii sârbi, că atacurile autorităţilor împotriva românilor/vlahilor din Timoc au fost reluate. Un etnic român a fost anchetat de poliţia sârbă, pentru că a apelat la un preot român să oficieze slujba de înmormântare a mamei sale.

 • Sârbii vor să trimită un antiromân ambasador la Bucureşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sârbii vor să trimită un antiromân ambasador la Bucureşti

  Autorităţile de la Belgrad vor să numească ambasador al Serbiei la Bucureşti un personaj extrem de controversat. Rade Bulatovic, fost şef al securităţii sârbe "Bezbednosno Informativne Agencije" (BIA), în perioada 2004-2008, este unul dintre principalii strategi ai politicii Serbiei de asimilare a românilor din Valea Timocului.

 • Cum a încercat Antonescu să alipească Timocul României
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum a încercat Antonescu să alipească Timocul României

  La 6 aprilie 1941, Wehrmachtul a intervenit pe frontul din Balcani, Hitler ordonând ocuparea Iugoslaviei, ca urmare a modificărilor politice produse la Belgrad: la 27 martie 1941, în urma unei lovituri de stat, regentul Paul, care, cu două zile înainte aderase la Pactul Tripartit, a fost înlăturat de la conducere. Noul guvern, condus de Duşan Simovič, a refuzat să ratifice aderarea la Pact şi a semnat, la 5 aprilie 1941, un pact de nea

 • Românii din Valea Timocului se pregătesc să întâmpine Crăciunul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Românii din Valea Timocului se pregătesc să întâmpine Crăciunul

  Chiar dacă mai este destul timp până pe 7 ianuarie, românii din Valea Timocului se pregătesc să întâmpine sărbătoarea Naşterii Domnului, după rit vechi. Acum încep să se formeze cetele de colindători şi se învaţă colindele ce vor fi rostite la Crăciun.

 • Liderii românilor din Serbia, acuzaţi că instigă la ură interetnică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Liderii românilor din Serbia, acuzaţi că instigă la ură interetnică

  Autorităţile sârbe au încercat să minimizeze gravitatea incidentelor din 19 decembrie 2011, în care a fost deschis focul asupra locuinţelor a doi dintre liderii comunităţilor româneşti din Serbia. Bosko Nicic, primarul oraşului Zajecar, din Valea Timocului şi lider al formaţiunii politice extremiste "Zivim za Krajinu" (Trăim pentru Kraina), acuză liderii comunităţii româneşti că "instigă la ură interetnică".

 • Băsescu se duce la etnicii români din estul Serbiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Băsescu se duce la etnicii români din estul Serbiei

  Preşedintele Traian Băsescu va face, în perioada 1-2 noiembrie, o vizită de stat în Serbia, la invitaţia omologului său, Boris Tadić, programul vizitei cuprinzând şi o deplasare în Valea Timocului, unde şeful statului se va întâlni cu autorităţile locale din Negotin şi cu membrii comunităţii româneşti.

 • Serbia vrea să adere la UE ignorând drepturile românilor din Timoc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Serbia vrea să adere la UE ignorând drepturile românilor din Timoc

  Lipsa de reacţie a României faţă de prigonirea etnicilor români de pe Valea Timocului (Serbia) dă apă la moară autorităţilor sârbe. Presa de la Belgrad exultă şi dă ca sigură integrarea ţării lor în Uniunea Europeană. Mai mult, jurnaliştii sârbi pretind că România nu are niciun fel de obiecţii în legătură cu statutul minorităţii române din Valea Timocului.

 • Românii din Timoc au dat startul campaniei pentru recensământ
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Românii din Timoc au dat startul campaniei pentru recensământ

  A început campania pentru recensământul naţional din Serbia, care se va desfăşura în perioada 1-15 octombrie 2011. Organizaţiile românilor din Timoc încearcă să-i convingă pe conaţionalii lor să-şi învingă teama şi să-şi declare identitatea românească.

 • Prigoana românilor din Timoc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Prigoana românilor din Timoc

  Autorităţile sârbe continuă hărţuirea românilor din Valea Timocului. Înainte de recensământul naţional, care va avea loc la începutul lunii octombrie 2011, autorităţile de la Belgrad pregătesc încarcerarea unor lideri români.

 • Dumnezeu nu ştie româneşte în Valea Timocului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dumnezeu nu ştie româneşte în Valea Timocului

  Biserica sârbă a dus şi duce în estul Serbiei o luptă aprigă de sârbizare a românilor, îmi spune un preot jumătate român - jumătate sârb. Românii nu au unde să se roage în limba maternă, sunt trecuţi în actele de deces cu nume sârbeşti şi "cine se uită după 100 de ani o să vadă aici doar nume curat sârbeşti".

Modifică Setările