Românii din Timoc, între două focuri. Complicităţile periculoase de pe cele două maluri ale Dunării împotriva organizaţiilor româneşti din Serbia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile sârbe beneficiază de complicitatea unor persoane din instituţii româneşti pentru a face să dispară unele dintre cele mai reprezentative organizaţii ale românilor din Timoc care se luptă pentru păstrarea identităţii româneşti a celor 300.000 de etnici români din Serbia.

Cele douăsprezece organizaţii româneşti din Valea Timocului reunite sub umbrela Congresului Românilor din Serbia au trimis un memoriu celor mai înalte instanţe politice ale statului român, dar şi procurorului general, în care denunţă complicitatea dintre funcţionari de la Bucureşti şi autorităţile sârbe, în acţiunea de a face să dispară aceste organizaţii şi astfel asimilarea românilor din Timoc să se facă în linişte şi cât mai rapid.

Redăm o parte din memoriul Congresului Românilor din Serbia, remis preşedintelui României Klaus Iohannis, premierului Sorin Grindeanu, preşedintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu, preşedintelui Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea, ministrului Afacerilor Externe Teodor Meleşcanu, procurorului general al României Augustin Lazăr şi preşedinţilor Comisiei Românilor de Pretutindeni din Senat şi Camera Deputaţilor, senatorul Viorel Badea, respectiv, deputatul Constantin Codreanu.

De ce ne atacă?

Unele organizaţii române (vlahe) din Serbia de Răsărit sunt ţinta unor atacuri, care, uneori sunt sub forma ameninţărilor directe, alteori sub forma unor ştiri false în mass-media, cu scopul de a discredita organizaţiile româneşti.

Ţinta predilectă a atacurilor sunt organizaţiile care se ocupă de păstrarea identităţii naţionale şi realizarea intereselor politice a minorităţii române, precum Congresul Românilor din Serbia sau
Partidul Neamului Românesc. Organizaţiile care sunt româneşti doar la nivel declarativ şi care nu au niciun fel de activitate nu sunt vizate niciodată de aceste atacuri.

Acţiunile coordonate asupra organizaţiilor româneşti care fac parte din Congresul Românilor din Serbia au scopul evident de a compromite şi a discredita în public comunitatea românească activă. Este greu de înţeles de ce atacurile asupra organizaţiilor româneşti vin chair de la persoane din România, chiar şi din zona Guvernului.

Atacurile coordonate au diferite metode, dar acelaşi scop. În timp ce în Serbia ne confruntăm cu o propagandă virulentă şi lipsită de sens, precum organizaţiile româneşti vor să românizeze populaţia vlahă, din România vin criticile că organizaţii noastre deromânizează şi asimilează românii în secret.

Aceste atitudinii de facto sunt opuse, ceea ce aduce la o critică lipsită de sens, pentru că adevărul poate fi doar unul, adică ori românizarea, ori deromânizarea. Plasarea ambelor posibilităţii în acelaşi timp este imposibilă.

Este logic că încercările de prezentare falsă a activităţilor organizaţiilor române adunate în Congresul Românilor din Serbia sunt cât se poate de reale. Astfel, un fel de minciuni se plasează în România şi altele, complet opuse se spun în Serbia.

Blocada activităţilor noastre durează de mult timp, cu această situaţie ne confruntăm de zeci de ani. În ciuda faptului că românii reprezintă a treia cea mai mare minoritate naţională din Serbia, situaţia sa este mai dificilă decât a comunităţii de romi care nu are o ţară-mama care să o sprijine.

Un exemplu ruşinos este atacul sistematic al portalului “Jurnal Românesc” din Drobeta Turnu Severin din România, care este sprijinit financiar direct din fondurile adresate minorităţii române din afară graniţelor României. Acest portal creează o imagine falsă despre organizaţile care luptă pentru drepturile minorităţii române din Serbia de Răsărit. Mai mult, portalul sprijină anumite organizaţii-fantomă. Este interesant că aceste organizaţii fantomatice au fost sprijinite şi de către fostul consul general al României, Iulian Niţu, şi fostul ambasador Daniel Banu.
Am solicitat de mai multe ori demisia lor din cauza gestionării defectuoase a situaţiei, pentru protejarea minorităţii române în Serbia de Răsărit, precum şi pentru divizarea acestei comunităţii.

Cel mai recent dintre scandaluri este campania sau comerţul cu cetăţenia română. Este vorba de depunerea sutelor de cererii pentru cetăţenia română atunci când acele organizaţii fantomatice au oferit “ajutor” pentru depunerea cererilor cu plată.

Preţul serviciilor este de câteva sute de euro, dar au fost şi cazuri în care serviciile au costat şi 700 de euro pentru o cerere. De multe ori solicitanţii nu îndeplineau nici condiţii elementare pentru dobândirea cetăţeniei, dar aceste organizaţii, precum şi “Jurnal Românesc”, care sprijină activităţile lor, i-au indus în eroare şi au profitat de dezinformarea lor.

“Jurnal Românesc” a promovat în mod activ reuniunile, mesele rotunde, interviurile şi alte activităţi pentru promovarea ideii de cetăţenie dublă. În promovarea acestor idei sunt implicaţi chiar şi parlamentari români. S-a creat imagininea falsă că Legea cetăţeniei este ca şi adoptată.

“Jurnal Românesc” a jucat un rol ruşinos şi a provocat prejudicii atât organizaţiilor române din Serbia, cât şi României prin sprijinul creatorilor acestei înşelăciuni.

Aceste acţiuni împotriva minorităţii române din Serbia, dar şi împotriva intereselor române n-ar fi posibile fără sprijinul unor diplomaţi corupţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite