Românii din Timoc condamnă declaraţiile preşedintelui Serbiei privind standardizarea „limbi vlahe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa-zisul
“alfabet vlah” în grafie chirilică, impus românilor din Timoc de autorităţile sârbe, numără 35 de caractere slavone
Aşa-zisul “alfabet vlah” în grafie chirilică, impus românilor din Timoc de autorităţile sârbe, numără 35 de caractere slavone

Recentele declaraţii ale preşedintelui Serbiei, Tomislav Nikolic, privind „stadardizarea” limbii vlahe, au stârnit indignarea comunităţii româneşti din Valea Timocului. Mai multe organizaţii ale românilor/vlahilor din Timoc au condamnat, într-o scrisoare deschisă, atitudinea lui Tomislav Nikolic.

Declaraţiile lui Tomislav Nikolic au fost făcute, la Belgrad, la începutul lunii februarie, cu ocazia misiunii OSCE de monitorizare a respectării drepturilor minorităţilor de către Serbia.

Fostul ultranaţionalist, convertit în proeuropean, a susţinut, la întâlnirea cu înaltul comisar european OSCE pentru minorităţi, Knut Vollebaek, că Serbia aplică “cele mai înalte standarde europene şi mondiale” în problema minorităţilor. Totodată, Nikolic a spus că  “Serbia este conştientă de caracterul specific a minorităţii vlahe” şi că Belgradul se implică activ în respectarea drepturilor românilor din Valea Timocului. Cât de activ, a explicat tot Nikolic: „Serbia îi va ajuta pe vlahi în procesul standardizare a limbii”.

“Limba vlahă”, inventată de politicienii sârbi

Standardizarea limbii nu este decât o altă tentativă a autorităţilor sârbe de asimilare a comunităţii româneşti din Valea Timocului. După modelul sovietic al “limbii moldoveneşti”, a fost inventată “limba vlahă”, un aşa-zis alfabet vlah, cu grafie slavonă. În fapt, este vorba de alfabetul sârbesc, căruia i-au mai fost adăugate cinci caractere. În total, sunt 35 de semne grafice, corespunzătoare, chipurile, aşa-zisei limbi a vlahilor.

Forurile ştiinţifice/academice din Serbia au refuzat să se implice în această falsă iniţiativă. Au făcut-o, însă, politicienii sârbi, fără a avea însă vreo competenţă lingvistică. Inventatorul alfabetului este Sinisa Celojevic, unul dintre liderii Consiliului Naţional al Minorităţii Vlahe (CNMV), organism finanţat de autorităţile de la Belgrad. Dovada că această instituţie este controlată de stat stă în faptul că toţi liderii Consiliului sunt, în acelaşi timp, şi membri ai partidelor sârbeşti aflate la guvernare.

În plus, cei mai mulţi dintre aceştia nici măcar nu sunt etnici vlahi/români. Pentru a justifica această “ciudăţenie”, vicepreşedintele CNMV, socialistul Miletic-Tica Mihailovic, invoca, în mod cu totul şi cu totul forţat, un drept fundamental garantat de Constituţia Sârbă: acela de a-ţi declara apartenenţa naţională la orice etnie doreşti. Chiar dacă nu faci parte din ea.

Comunitatea românească protestează

Într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Serbiei, primului ministru, ministrului de externe, directorului pentru minorităţi şi culte din cadrul Guvernului sârb şi înaltului comisar OSCE, Knut Vollebaek, mai multe organizaţii româneşti din Timoc au condamnat declaraţiile făcute de Tomislav Nikolic legate de implicarea statului sârb în standardizarea aşa-zisei zisei limbi vlahe.

Semnatarii scrisorii aduc aminte guvernanţilor sârbi de fraudarea alegerilor pentru consiliile naţionale ale minorităţilor, precum şi de refuzul sistematic al Belgradului de a acorda românilor din Timoc drepturile specifice.

Citiţi aici scrisoarea deschisă adresată de organizaţiile româneşti din Timoc autorităţilor de la Belgrad

Scrisoare Deschisa by

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite