Stiri despre teatrul national timisoara

  34 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Ada Lupu Hausvater, regizor şi director al Teatrului Naţional din Timişoara: „Am regăsit în aceste vremuri tulburi nevoia de familie, de rădăcini, de seminţele puse în noi din copilărie”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ada Lupu Hausvater, regizor şi director al Teatrului Naţional din Timişoara: „Am regăsit în aceste vremuri tulburi nevoia de familie, de rădăcini, de seminţele puse în noi din copilărie”

  De curând s-a încheiat la Timişoara cea de-a 41-a ediţie a Festivalului Dramaturgiei Româneşti. Despre acest eveniment atât de important în peisajul cultural de la noi şi despre cum a remodelat pandemia omul şi arta am vorbit cu Ada Lupu Hausvater, manager al Teatrului Naţional ”Mihai Eminescu” din Timişoara.

 • Teatru online. Pregătirea plecării
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Teatru online. Pregătirea plecării

  La nici un an distanţă de la spectacolul cu piesa „Iarna”, pus în scenă la Teatrul “Nottara” din Bucureşti, regizorul Mihai Măniuţiu şi echipa de creatori statornic coagulată în jurul lui- Anca Măniuţiu- dramaturgie, Andrea Gavriliu- coregrafie, Adrian Damian –decoruri, Mihai Dobre- muzica- s-au reîntâlnit cu literatura dramatică a norvegianului Jon Fosse.

 • „Pe mâine“, one-woman-show la Timişoara
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Pe mâine“, one-woman-show la Timişoara

  În preajma unei noi ediţii a FEST-FDR, Teatrul Naţional invită publicul la un eveniment care anunţă platforma dedicată dramaturgiei româneşti contemporane. Astfel, Teatrul Naţional din Timişoara prezintă vineri, 4 mai, de la ora 19, la Studio „Uţu Strugari” premiera spectacolului "Pe mâine" de Mihaela Iancu, un one woman show susţinut de actriţa Iuliana Crăescu.

 • „Involuţie – Evoluţie
– Revoluţie“, la Timişoara,
viitoare CCE 2021
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Involuţie – Evoluţie – Revoluţie“, la Timişoara, viitoare CCE 2021

  Între 5 şi 13 mai, Teatrul Naţional din Timişoara organizează o nouă ediţie a Festivalului European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Româneşti. Ediţia a XXIII-a a festivalui dedicat dramaturgiei şi teatrului românesc în context european se află, anul acesta, sub semnul schimbării: Involuţie – Revoluţie – Evoluţie, cuvinte care marchează felul în care societatea şi, implicit, teatrul modelează realitatea şi construiesc viitorul.

 • Caragiale,
contemporanul nostru? Da VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Caragiale, contemporanul nostru? Da VIDEO

  Un spectacol mai vechi al Teatrului Naţional din Timişoara, „O scrisoare pierdută“, care se reia joi, 30 noiembrie, interoghează felul în care ne mai raportăm, în deceniul 2 al secolului 21, la actualitatea eternului clasic. Regizoarea Ada Lupu are inspiraţia să mute accentul pe figura, deseori ignorată, a Cetăţeanului Turmentat, care devine astfel, pe lângă motor al acţiunii, un fel de Fantomă a tatălui lui Hamlet, ceea ce nu s-a mai făcut.

 • Mesagerul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mesagerul

  Din caietul de sală (redactori - Codruţa Popov şi Gianina Jinaru-Doboş) al spectacolului cu piesa Fraţi (a nu se confunda cu Fraţii, textul lui Sebastian Barry) aflăm că ea reprezintă prima creaţie a unui scriitor american pe nume Dave Williams. A fost scrisă mai curând în glumă, e rezultatul unui pariu făcut de Williams cu nişte amici cu care ciocnea o bere. Cum pariul a fost câştigat, Dave Williams a mai înregistrat vreo două-trei recidive.

 • „Controversă“ la
Timişoara: un spectacol despre intoleranţă, „marca“ Radu Jude. „E indienii oameni?“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Controversă“ la Timişoara: un spectacol despre intoleranţă, „marca“ Radu Jude. „E indienii oameni?“

  REVENIRE Săptămâna trecută a avut loc, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu“ din Timişoara, premiera spectacolului „Controversa de la Valladolid“, pe un text de Jean-Claude Carrière, cea de-a doua montare realizată de regizorul Radu Jude în oraşul de pe Bega. „E indienii oameni?“, este întrebarea centrală a demersului lui Jude.

 • „Tihnă“ şi Blecher, la Festivalul de la Timişoara VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Tihnă“ şi Blecher, la Festivalul de la Timişoara VIDEO

  Prima proiecţie din România a filmului lui Radu Jude „Inimi cicatrizate“, un mare succes al Noului Cinema Românesc (NCR), dar şi reprezentaţia unui spectacol de Radu Afrim montat la Târgu Mureş, „Tihna“ (după Attila Bartis), la fel de lung ca „Sieranevada“ lui Cristi Puiu (aproape 3 ore), s-au numărat printre atracţiile Festivalului de Teatru de la Timişoara, aflat în plină desfăşurare.

 • O săptămână
de FEST-FDR 2016, la Teatrul Naţional din Timişoara
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O săptămână de FEST-FDR 2016, la Teatrul Naţional din Timişoara

  Se află în plină desfăşurare Festivalul European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Româneşti, FEST-FDR 2016. Evenimentul este organizat de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara în perioada 25-30 septembrie 2016, cu susţinerea Ministerului Culturii şi al Primăriei Municipiului Timişoara.

 • Hamlet şi
Subcarpaţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Hamlet şi Subcarpaţii

  Nu pentru că toţi actorii vor să joace Hamlet, cum ne încredinţa odinioară într-un vers celebru Carl Sandburg şi foarte mulţi dintre cei de azi nu se simt chiar foarte confortabil atunci când se văd puşi în situaţia de a rosti cum se cuvine versul clasic, a montat, în felul iconoclast în care a făcut-o, Ada Lupu Hausvater celebra piesă shakespeariană la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara.

 • Premieră. Hamlet şi
Subcarpaţi pe scena Teatrului Naţional Timişoara
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Premieră. Hamlet şi Subcarpaţi pe scena Teatrului Naţional Timişoara

  Cine are voie să se apropie de Hamlet? Cine are voie să se apropie de Shakespeare? E o blasfemie să îl adaptezi vremurilor contemporane? Are dreptul Subcarpaţi să joace în Hamlet? Regizoarea Ada Lupu Hausvater va fi condamnată pentru crima de lezmajestate teatrală? Teatru şi trupa Subcarpaţi pe scena Naţionalului timişorean. Sala a fost plină. Timp de trei ore, un spectacol despre fragilitatea condiţiei umane.

 • „Hamlet“ aşa cum nu l-aţi mai văzut vreodată: „remixat“ de Peca Ştefan şi pe muzică de Subcarpaţi. Premiera, în regia Adei Hausvater, va avea loc la Timişoara
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Hamlet“ aşa cum nu l-aţi mai văzut vreodată: „remixat“ de Peca Ştefan şi pe muzică de Subcarpaţi. Premiera, în regia Adei Hausvater, va avea loc la Timişoara

  Shakespeare ne este veşnic contemporan, peste secole, peste generaţii. E o realitate pe care Teatrul Naţional Timişoara o afirmă deschis prin noua sa montare cu „Hamlet“, în traducerea şi adaptarea „remix“ a lui Peca Ştefan şi în regia Adei Lupu Hausvater. Prima reprezentaţie a spectacolului este programată marţi, 10 mai, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Naţional, fiind urmată miercuri, la aceeaşi oră, de premiera oficială.

 • INTERVIU Regizorul Radu Jude, despre spectacolul de teatru pe care l-a
montat la Timişoara: „Nu am urmat mimetic viziunea lui Bergman“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Regizorul Radu Jude, despre spectacolul de teatru pe care l-a montat la Timişoara: „Nu am urmat mimetic viziunea lui Bergman“

  Regizorul de film Radu Jude, semnatar al celebrului „Aferim!“, care-a debutat recent în regia de teatru, la Naţionalul din Timişoara, cu „Scene dintr-o căsnicie“, adaptare scenică după filmul lui Ingmar Bergman, detaliază pentru „Adevărul“ câteva dintre culisele acestei montări. Jude spune că i-ar plăcea să repete experienţa, dar deocamdată trebuie să termine noul lui film, „Inimi cicatrizate“, după Max Blecher.

 • Dragostea ca un câmp de luptă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dragostea ca un câmp de luptă

  Regizorul Radu Jude a ales Teatrul Naţional Timişoara pentru a monta primul său spectacol de teatru, inspirat de scenariul filmului lui Ingmar Bergman „Scene dintr-o căsnicie“. Este un text de două personaje – jucat de trei actori: Ion Rizea, Alina Ilea şi Claudia Ieremia –, care descrie toate fazele disoluţiei unei perechi, dar şi dragostea peste vârste care-i leagă, încercând să reproducă scenic încărcătura emoţională a replicilor bergmaniene.

 • PREMIERELE TOAMNEI  Tango, la Teatrul Naţional Timişora, în „Maria de Buenos Aires“, în regia Adei Lupu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  PREMIERELE TOAMNEI  Tango, la Teatrul Naţional Timişora, în „Maria de Buenos Aires“, în regia Adei Lupu

  Sâmbătă, 20 septembrie, ora 19.00, a avut loc la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu din Timişoara” premiera spectacolului Maria de Buenos Aires, în regia Adei Lupu, pe muzica  lui Astor Piazzolla şi textul lui Horacio Ferrer. Alte spectacole-premieră la Timişoara sunt "Nopţi albe", o adaptare pentru scenă a romanului lui Dostoievski, şi "Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân", de Peca Ştefan.

 • VIDEO BLOG TNT, într-un Zagreb ploios
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO BLOG TNT, într-un Zagreb ploios

  După succesul de la Cetinje, trupa Teatrului Naṭional din Timiṣoara îṣi începe a doua parte a turneului, în Muntenegru ṣi Croaṭia.

 • VIDEO BLOG „Interzis accesul animalelor”, sau despre ferocitatea vieṭii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO BLOG „Interzis accesul animalelor”, sau despre ferocitatea vieṭii

  Actorii Teatrului Naṭional din Timiṣoara au avut libertatea să improvizeze, când au lucrat cu regizorul spaniol Rodrigo Garcia, pe canavaua piesei sale „Interzis accesul animalelor”. Scopul fondatorului „Teatrului La Carniceria” din Madrid este de a face actorii, solicitaṭi fizic la maximum, să simtă textul ca fiind produsul propriului gând.

 • À l’ américaine
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  À l’ américaine

  Cum regizoarea Ada Lupu are deja o anumită experienţă în domeniul translatării în limbaj teatral a unor romane celebre (mai demult a înscenat la Teatrul Naţional din Timişoara Scrinul negru, ceva mai recent a pus în scenă la Naţionalul clujean, tot după o adaptare proprie, La răscruce de vânturi) în clipa în care am aflat că intenţionează să monteze Anna Karenina m-am gândit că vom asista la o recidivă. Ei, uite că m-am înşelat.

 • Adam şi Eva à la Hausvater
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adam şi Eva à la Hausvater

  Într-o cronică din revista Cultura de săptămâna aceasta, semnatarul, Marin-Marian Bălaşa, îşi manifestă necondiţionat entuziasmul pentru producţia lui Alexander Hausvater de la Teatrul Naţional Timişoara, "Adam şi Eva". Nu este o analiză detaliată, dar starea generală trădează miracolul.

Modifică Setările