Stiri despre radu preda

  270 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Apelul unui teolog important: „Oameni ai Bisericii, încetaţi să alimentaţi un sistem sanitar falimentar. Nu o să fie nimeni recunoscător. Vom fi luaţi de proşti”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Apelul unui teolog important: „Oameni ai Bisericii, încetaţi să alimentaţi un sistem sanitar falimentar. Nu o să fie nimeni recunoscător. Vom fi luaţi de proşti”

  Teologul român Radu Preda, fost director executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, face un apel ciudat la adresa corpului clerical: „Oameni ai Bisericii, ţineţi resursele pregătite pentru criza care va urma şi care deja atinge propriul nostru corp social, clericii şi familiile lor în primul rând”.

 • 30
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  30

  La momente diferite, începând din vară şi până în ultimele zile ale lui decembrie, anul acesta majoritatea ţărilor esteuropene marchează trei decenii de la ieşirea, de regulă paşnică, din experimentul comunist.

 • Retragerea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Retragerea

  Andrei Pleşu şi-a anunţat dorinţa, care va deveni şi faptă concretă, de a se retrage din spaţiul public, adică din acele roluri pe care le-a avut până acum: publicist, conferenţiar, invitat, moderator etc.

 • Dilemele Europei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dilemele Europei

  Un câştig colateral al Brexitului, dar nu mai puţin consistent prin anvergura şi consistenţa lui, ar trebui să fie reluarea interogaţiei privind identitatea europeană. Cine suntem? De unde venim? Încotro mergem?

 • Exilul ca şansă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Exilul ca şansă

  Mitropolitul Bartolomeu al Clujului ar fi împlinit pe 18 martie 98 de ani. Cât ar fi împlinit, la distanţă doar de câteva luni, Regele Mihai I. Îi asociez pe cei doi pentru că, departe de tumultul lumii, îi legau multe lucruri.

 • Autismul ortodox. Varianta ucrainiană
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Autismul ortodox. Varianta ucrainiană

  Se înmulţesc semnele că autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei va reprezenta un test nu doar pentru tânărul stat vecin, dar şi pentru coeziunea ortodoxă, oricum pusă la încercare de receptarea sinodului cretan din 2016.

 • Legea memoriei recente
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Legea memoriei recente

  În mandatul de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) am tot reflectat la utilitatea unei Legi a memoriei recente. De ce ar fi nevoie de aşa ceva?

 • Nuditatea electronică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nuditatea electronică

  Probabil că realităţii virtuale, ficţiunii, îi corespunde, la polul opus, nuditatea electronică. Dar cu consecinţe cât se poate de concrete în viaţa reală. Eşti expus fără voie şi fără să ştii, la început cel puţin, în vitrina unui public global.

 • Proletariatul digital
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Proletariatul digital

  Dacă secolele XIX şi XX şi-au articulat etapele propriilor crize prin invocarea mantrică a proletariatului, a clasei muncitoare luată ostatică de anarhism, comunism sau diferite mişcări de emancipare, secolul XXI trece, evident, pe suport digital.

 • Ruşinea de a fi profesor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ruşinea de a fi profesor

  Acesta ar putea fi titlul unui sondaj recent care scormoneşte în mentalul dascălilor şcolii româneşti. Nu doar că adeziunea la valorile democratice este slabă, iar la cele ale Uniunii Europene doar declarativă, dar cei în cauză sunt pur şi simplu retrograzi.

 • Manfred
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Manfred

  Acum o lună, într-o clinică din Tuebingen, murea unul dintre cei mai vechi şi mai statornici prieteni pe care i-am avut în Germania: Manfred Wagner (3 decembrie 1946-16 septembrie 2018).

 • O victorie a democraţiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O victorie a democraţiei

  Referendumul nevalidat a fost un test. Pentru toţi cei implicaţi: de la cultele religioase la partide şi de la minorităţile de tot felul la peisajul mediatic. Fiecare ar trebui, onest, să înveţe ceva, nu să se grăbească să acuze sau să jubileze.

 • Starea naţiunii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Starea naţiunii

  Referendumul de peste câteva zile oferă ocazia celui mai mare sondaj sociologic din ultimii ani. Ne vom da seama care este starea naţiunii, cum sunt împărţite convingerile şi, la rigoare, ce tendinţe se profilează la orizont.

 • Adevăr şi plebiscit
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adevăr şi plebiscit

  Despre referendumul din octombrie s-au spus deja vrute şi nevrute. S-au proferat injurii, calomnii, s-au scuipat flegme elitiste peste capetele plebei religioase, s-au practicat contorsiuni intelectuale şi, în general, s-a văzut mai bine cine ce şi cum este.

 • Cât de la Vest poţi fi în Est?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cât de la Vest poţi fi în Est?

  Intrarea în linie dreaptă a referendumului privind modificarea Constituţiei prin precizarea componenţei familiei, cel puţin la momentul constituirii ei biologice, a scos la iveală o serie de prejudecăţi şi, mai grav, de tactici manipulatorii.

 • Majoritatea discriminată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Majoritatea discriminată

  Vestea cea bună că, în sfârşit, clasa noastră politică a luat în seamă, după ani, semnăturile celor trei milioane de cetăţeni care s-au exprimat în favoarea definirii mai precise a familiei este umbrită de reacţiile deja previzibile.

 • O datorie împlinită
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O datorie împlinită

  Faţă de Ioan Cigmăian, Petru Decean, Lucian Mitrofan, Iosif şi Elena Maier, Traian Gligor, Traian Mârza, Ştefan Popa, Nicolae Moldovan şi Cornel Pascu, statul român de azi şi-a făcut, în sfârşit, datoria.

 • Preşedintele IICCMER: „Realizări de tipul Casei Poporului nu sunt neapărat elemente de blazon pentru o naţiune. La şantier se murea şi se betona”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Preşedintele IICCMER: „Realizări de tipul Casei Poporului nu sunt neapărat elemente de blazon pentru o naţiune. La şantier se murea şi se betona”

  Radu Preda, preşedintele Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a vorbit despre necesitatea investirii cu sens, cu mesaj, a clădirilor care au fost martori tăcuţi ai suferinţelor deţinuţilor din timpul comunismului. La Conferinţa Internaţională „Clădiri Totalitare”,care a avut loc luni, Preda a reamintit: „libertatea noastră de acum este orice altceva, dar nu întâmplătoare”.

 • Periprava 2018
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Periprava 2018

  La finalul lunii iulie, timp de două săptămâni, s-a derulat a cincea campanie arheologică în Deltă a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

 • Regele
Mihai şi exilul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Regele Mihai şi exilul

  Organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR), s-a încheiat acum câteva ore ediţia a doua a Şcolii de Vară de la Sinaia dedicată exilului.

Modifică Setările