Stiri despre radu preda

  240 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Nenegociabil
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nenegociabil

  Cel puţin un adevăr ar trebui să ne (re)devină în an centenar evident: succesul proiectului de ţară este suma chestiunilor care nu se negociază, asupra cărora nu se revine, nu se lasă impresia că ar putea intra pe agendă, că sunt „deschise“.

 • Trecutul şi infractorii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trecutul şi infractorii

  Da, există şi această categorie: infractori, în sens moral şi juridic deopotrivă, care negociază pervers trecutul, care se îmbogăţesc în prezent şi în acelaşi timp îi sărăcesc în avans pe cei care vin după noi.

 • Cu stângul
în dreptul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cu stângul în dreptul

  Am fost zilele acestea într-o comisie doctorală, tema fiind cât se poate de atrăgătoare: autosecularizarea sau cum se derulează intern o seamă de procese pe care, drept scuză, le considerăm ca venind doar din exterior.

 • Numărătoare. La centenar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Numărătoare. La centenar

  S-a făcut caz, pe drept, de numărul în creştere al românilor care aleg să îşi construiască viitorul în străinătate. Ca de obicei, s-a exagerat însă şi acum: suntem, după sirienii aflaţi în plin război civil, a doua naţiune de emigranţi!

 • Cenzură şi autocenzură
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cenzură şi autocenzură

  Asistăm în ultima vreme la o recrudescenţă a cenzurii tradusă prin suspendări de conturi pe reţele de socializare şi amenzi simbolice date de organisme având, totuşi, o cu totul altă menire.

 • Al doilea secol românesc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Al doilea secol românesc

  Împlinirea primului secol de unitate statală a românilor nu oferă nici pe departe motive de festivism sau simbolistică băţoasă. Dimpotrivă. Este un moment de reculegere, recunoştinţă, analiză şi de viziune.

 • Marx: o fantomă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marx: o fantomă

  Am trăit să o vedem şi pe asta: şeful executivului european, de la altarul bisericii constantiniene din Trier (vechia colonie romană Augusta Treverorum), rostind cuvinte de omagiu şi de înţelegere pentru anvergura unuia precum Karl Marx.

 • Canonul românesc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Canonul românesc

  Cel puţin anul acesta, este mai mult decât necesar să răspundem la întrebarea legată de ceea ce ne defineşte. Nu prin proiecţii agresive, nici prin delimitări faţă de ceea ce ne închipuim că ar fi neromânesc, ci prin cunoaşterea de sine.

 • Inumanitatea umanismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Inumanitatea umanismului

  S-a tot scris în ultima vreme despre cazul micuţului Alfie Evans. Faptul scandalos care a mişcat multă lume: oameni care decid, aparent legal, dacă un alt om, fie şi doar de câteva luni, are dreptul să trăiască sau nu. Un impas evident al umanismului.

 • Marea
Unire şi justiţia de tranziţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marea Unire şi justiţia de tranziţie

  Căderea comunismului în Europa de Est, în urmă cu trei decenii, a antrenat, cum era firesc, un proces de îndreptare, atât cât mai era posibil, a strâmbătăţilor şi abuzurilor comise sistematic de dictatura proletariatului.

 • Criza sau celălalt nume al
Europei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Criza sau celălalt nume al Europei

  Am participat de curând, la Academia Diplomatică din Viena, la o dezbatere despre Europa şi provocările la care este supusă. Cuvântul-diagnostic, cum altminteri?, a fost „criza“. Negativ interpretată. Ei bine, am încercat să scot partea bună de aici.

 • Memoria ca proiect de ţară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Memoria ca proiect de ţară

  Una dintre consecinţele schimbărilor rapide din ultimele decenii de după 1989 este impresia, bazată şi pe dovezi, că nu mai ştim ce şi cine suntem, că suferim, personal şi colectiv deopotrivă, de o îngrijorătoare şi cumplită amnezie.

 • Urmele trecutului recent
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Urmele trecutului recent

  Recent, spre final de ianuarie, a avut loc o nouă licitaţie cu obiecte care au aparţinut sau au fost folosite de Nicolae şi Elena Ceauşescu. Nu este prima dată când mă întreb, inclusiv pe căi administrative, cum s-a ajuns aici.

 • Femeia vieţii mele
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Femeia vieţii mele

  Ştiu: ziua aceasta a femeii nu este lipsită de impurităţi ideologice şi este, oricum, exploatată crâncen de vânzătorii fără bon ai fericirii noastre de moment. Este o înscenare care, totuşi, ajunge să fie copleşită de sentimentele celor care o marchează.

 • Decapitarea societăţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Decapitarea societăţii

  Orice regim totalitar are printre primele sale obiective fie atragerea elitelor, primind astfel o legitimare simbolică, fie eliminarea celor care, la vârful profesiei lor aflându-se, contestă noua formă de putere.