plescoi - ultimele știri
Babicul de Buzău şi cârnaţii de Pleşcoi par a fi nelipsiţi din bagajele românilor din Diaspora care pleacă peste graniţă, după vacanţa petrecută în ţară. Proprietarul unei carmangerii din Buzău spune că, în ultimele săptămâni, s-au înmulţit comenzile...
Un producător de mezeluri tradiţionale din Buzău spune că a crescut numărul comenzilor din ţară, dar şi din străinătate pentru această delicatesă. Comenzile, tot mai multe făcute prin internet, duc cârnaţii în toate colţurile lumii.
Picantul Babic de Buzău este cel mai apreciat salam din lume, conform unui site croat cu specific culinar. Dacă nu l-aţi gustat încă, nu pierdeţi această şansă. Îl puteţi procura din carmangeriile situate de-a lungul rutei către ţinutul Vulcanilor No...
Cârnaţii de Pleşcoi, al şaselea produs recunoscut şi protejat la nivel european, nu vor mai fi produşi de orice carmangerie din ţară, după ce Asociaţia producătorilor din Buzău a obţinut exclusivitate în fabricarea lor. Producătorii asociaţi garantea...
Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului românesc "Cârnaţi de Pleşcoi" în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), informează un comunicat de presă al executivului comunitar. Acest produs este cunoscut d...
În România au fost găsiţi în ultimii 1670 de ani zece meteoriţi căzuţi din spaţiu. Lista începe cu anul 1852 la Mădăraşul de Cîmpie în judeţul Mureş şi se termină cu anul 2008, când a fost descoperit meteoritul de la Pleşcoi, în judeţul Buzău.
Trei noi produse româneşti vor fi recunoscute oficial la nivelul Uniunii Europene, după cum promit oficialii din Ministerul Agriculturii, care a stabilit un calendar de acţiuni la nivelul ţării pentru înregistrarea şi recunoaşterea produselor aliment...
Ajunsă la cea de-a opta ediţie, sărbătoarea „Cârnaţilor de Pleşcoi” este deja un brand culinar al Buzăului, având în vedere aprecierea de care s-a bucurat. Festivalul va avea loc pe esplanada pensiunii „Casa Matei”, din Berca, în perioada 3-4 octombr...
Un număr de 16 produse tradiţionale au fost reatestate în acest an la Buzău. Este vorba despre preparate din carne, între care se numără şi celebrii cârnaţi de Pleşcoi. Alte două produse cunoscute, de panificaţie, vor fi şi ele reatestate în curând. ...
Sunt subţiri, au un uşor iz de carne de oaie, foarte condimentaţi, iar când sfârâie pe grătar fac ravagii printre pofticioşi. Nu e o ghicitoare, ci descrierea pe scurt a deja celebrilor cârnaţi de Pleşcoi, mândria culinară a buzoienilor care îşi are ...
Printre cele mai amuzante nume de localităţi din România se numără şi câteva din judeţul Buzău. Localnicii au dovedit multă imaginaţie atunci când, cu multe secole în urmă, şi-au botezat aşezările Udaţi – Mânzu, Pleşcoi sau Căpăţâneşti.
Un teritoriu generos din toate punctele de vedere, care cuprinde toate formele de relief, cu perspective de dezvoltare mai ales în zona turismului. Aşa este caracterizat, pe scurt, judeţul Buzău, de către promotorii turismului. În viziunea lor, unic...
E subţire, foarte condimentat iar mirosul, atunci când e pus pe grătar, îţi lasă gura apă. Şi pentru că a fost făcut la Pleşcoi, localnicii de aici i-au închinat un festival care a ajuns deja la a şaptea ediţie. În acorduri de taraf, au sfârâit grăta...
Ţuică de smochine ca la Şviniţa, parada clătitelor cu umpluturi tradiţionale, delicii gastronomice preparate din carnea vestitului porc de Mangaliţa, cârnaţi de Pleşcoi şi caşcavea obţinut după reţete vechi de sute de ani, iată numai câteva din produ...
Necropsia confirmă cauza morţii bărbatului care participa, sâmbătă, la concursul de mâncat cârnaţi de Pleşcoi. Acesta a murit prin asfixie mecanică, cu un bol alimentar. Ca să câştige concursul ”Fomilă de Pleşcoi”, victima s-a forţat să înfulece porţ...
Un bărbat de 60 de ani din comuna Berca a murit astăzi după ce a mâncat până nu a mai putut cârnaţi de Pleşcoi. Localnicul a participat la un concurs de mâncat cârnaţi. O bucată i-a rămas în gât, l-a sufocat şi, în ciuda manevrelor făcute de medicii ...
Pensiunea „Casa Matei” din Berca organizează, în acest week-end, cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Cârnaţilor de Pleşcoi. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), filiala Buzău...
În lumea largă fenomenul se regăseşte în mai bine de 700 de locuri. Dar dacă te gândeşti că majoritatea sunt mult sub nivelul mării, iar în Europa singurele alternative de a vedea aşa ceva sunt peninsula Taman din Rusia şi niscaiva zone ale Apeninilo...
Festivalul cârnaţilor de Pleşcoi a strâns astăzi în localitatea Berca din judeţul Buzău sute de pofticioşi. Producătorii din zonă şi-au etalat cu mândrie produsele în timp ce poetul Mircea Dinescu si chef Horia Vârlan s-au întrecut în tocăniţe cu gaz...
În zilele de 6 și 7 octombrie, în localitatea Berca se va desfășura ediția a V-a a „Festivalului Cârnaților de Pleșcoi”. Vor fi două zile pline de concursuri, expoziții culinare și de artă, spectacole folclorice în aer liber și numeroase alte surpriz...
Mirosul grătarelor încinse a atras în acest weekend în comuna buzoiană Berca sute de turişti veniţi sa deguste cea mai cunoscută marcă tradiţională, cârnaţii de Pleşcoi. Pofticioşii nu au prididit să golească grătarele, în timp ce producătorii s-au b...
Cu câţiva ani în urmă cânta „Vine poliţia şi-mi ia toată marfa“. Acum îşi vinde „marfa“, cârnaţii de Pleşcoi, aşa cum obişnuieşte să facă muzică: cu pasiune şi „pe încercate“.
Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, ajuns la a treia ediţie, se va desfăşura în cele două zile de weekend, cartierul general al sărbătorii fiind la Pensiunea Casa Matei din Berca. Noutatea din acest an constă în două întreceri intitulate „Fomilă de Ple...
16 produse româneşti, printre care şi cârnaţii de Pleşcoi, sunt în faza avansată de certificare la nivel european. Până în prezent, doar magiunul de Topoloveni este recunoscut la nivel european. În scurt timp, şi delicioşii cârnaţi de la Buzău s-ar p...