Principiul jocului este limpede şi unic: o alianţă, orice tip de alianţă, fie ea politică, fie militară, fie politico-militară cum este NATO, se impune prin imaginea de putere pe care o transmite şi pe care ştie s-o impună în conştiinţa publică.
La un tur de orizont, înţelegem temerile Ucrainei de a pierde definitiv Crimeea, litoralul nordic al Mării Azov şi Donbasul, privim circul de la Chişinău, unde terţi cred că ipotetica intervenţie militară rusă în Republica Moldova poate fi stopată de arestarea comicului Dodon, observăm determinarea Bulgariei de a fi parte a NATO, nu ne miră opţiunile pro-Kremlin ale unora din Serbia şi reţinem că la Budapesta s-a înfiinţat un fond de apărare.
Judecătorul Cristian Dănileţ a fost dat afară pentru a doua oară din magistratură. Politicienilor nu le place de el, pentru că explică prea mult, desface firul în patru când explică proiecte controversate de lege.
Conflictul se lungeşte şi dacă în Vest impactul acestuia începe să fie acoperit de problematicile interne (alegerile legislative la mijloc de mandat din SUA şi războiul indirect, prin candidaţii pe care îi sprijină, dintre Trump şi fostul vicepreşedinte Pence, din nou Boris Johnson şi veşnicele sale petreceri din pandemie, Macron şi ”noua Europă”, vrea Scholz cu adevărat victoria Ucrainei?) noi, aici în Est, încă nu ne putem permite acest lux.
Există o diferenţă între ”marile realizări” ale primarilor faţă de realităţile din zonele lor de activitate. Există şi opinii extrem de diferite între ce declară edilii şi părerile cetăţenilor, care de cele mai multe ori, cu unele excepţii în care unii primari au reuşit să-şi fabrice o imagine pozitivă, dar falsă, îi acuză pe aleşii administraţiilor locale că nu fac nimic pentru comunitate, că fac afaceri necurate şi că fură!
Suntem parte a efortului
de război al lumii civilizate cu Rusia barbară, război ce ne priveşte direct
securitatea, suveranitatea şi valorile. Trebuie, deopotrivă, să fim şi parte a
procesului de reconfigurare a arhitecturii europene. Un proces pe care Putin
l-a impulsionat fără voie. Şi o reconfigurare din care vor rezulta învingători
şi perdanţi.
În timp ce liderii Coaliţiei nu ştiu cum să o scoată
la capăt cu dezechilibrele bugetare, sume enorme din fondurile europene
destinate României sunt pe punctul să se piardă, pentru că guvernele şi
administraţia nu au fost capabile să
absoarbă aceşti bani.
Episodul XVII al podcast-ului Avangarda, cu Ionuţ Vulpescu, aduce în prim plan un interviu exclusiv şi inedit cu poetul, eseistul, traducătorul Ştefan Augustin Doinaş, într-un an în care sărbătorim 100 de ani de la naşterea sa (26.04.1922) şi 20 de ani de la moartea marelui scriitor (25.05.2002).
Liderii PNL, PSD şi UDMR au strâns rândurile, ca urmare a indicaţiilor preţioase primite de la Cotroceni, şi-au suflecat mânecile, au îngropat securea războiului, au fumat pipa păcii, apoi au încropit o alianţă de guvernare şi au început imediat DEMOLAREA statului.
Ieri searăă, pe covorul roşu, aveai impresia că răsfoieşti un dicţionar de cinema, căci au defilat sute de staruri de cinema, ca să sărbătorească a 75-a ediţie, cu entuziasmul libertăţii recucerite, după doi ani grei de pandemie, şi ca să dea ghes publicului, nu doar să-şi facă selfie cu vedetele, ci să revină , în număr cât mai mare în sălile de cinema.
„Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto” este ideea de la care a pornit părintele Europei de astăzi, Robert Schuman.
Există o stradă în Bucureşti, unde mitropolitul Cozma, mort fără urmaşi direcţi, a îngropat un sipet cu scrisori. Expeditorul lor era un tip căruia nimeni nu-i scrie numele, el rămânând anonim ori mai degrabă ştiut numai după cognomen, care era Desfrânatul.
Prezentul articol îşi propune să ofere o perspectivă de ansamblu asupra formatului de cooperare „16+1”, o iniţiativă strategică importantă a Chinei în regiunea Europei Centrale şi de Est, subordonată unuia dintre cele mai ambiţioase proiecte ale Chinei „Centura şi Drumul”.
Estimez că multă lume a primit în aceste zile informări de la furnizorii de gaze, cu vestea revoluţionară a noilor preţuri: de circa trei ori mai mari, dar momentan compensate de Guvern. Deci, la iarnă vom plăti de „doar” două ori mai mult.
Naţie de proprietari prin excelenţă când vine vorba de locuit, românii sunt campioni europeni la acest capitol – 96,1%, potrivit datelor Eurostat din 2021 – fiind atât de ataşaţi de ideea de a stăpâni spaţiul unde-şi duc traiul, încât şi-ar putea îmbogăţi bestiarul heraldic (figuri din lumea animală precum bourul, corbul, vulturul, leul, prezente pe sigilii, blazoane etc.) şi cu… melcul, vieţuitoare cu domiciliul la purtător.
Surprinzător sau nu, abia în a doua parte a lunii aprilie, dirijorul Tiberiu Soare a apărut pentru prima oară în calitate de şef de orchestră, aici, pe scena Atheneului, în compania colectivului simfonic al Filarmonicii. Dispune de ani buni de o extinsă experienţă privind direcţionarea baghetei sub imperiul faptelor importante ale muzicii; atât pe scenele de concert cât şi în teatrele de operă.