Stiri despre patriarhie

  177 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Pro şi contra Religiei în şcoli pe adevarul.ro. Cum au comentat cititorii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pro şi contra Religiei în şcoli pe adevarul.ro. Cum au comentat cititorii

  Dezbaterea lansată de Adevărul despre înlocuirea cursului de Religie cu Etică şi cultură civică a născut un aprig schimb de replici şi între cititorii adevarul.ro, care au comentat, cu argumente pro şi contra, una dintre cele mai controversate teme publice din ultimii ani.

 • VIDEO Adevărul Live. Dispută între Remus Cernea şi preoţi pe statutul orei de Religie în şcoli: e sau nu obligatorie?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Adevărul Live. Dispută între Remus Cernea şi preoţi pe statutul orei de Religie în şcoli: e sau nu obligatorie?

  Astăzi, la Adevărul Live, deputatul independent Remus Cernea a dezbătut alături de preoţi, inspectorul şcolar pe religie şi de experţi, propunerea sa de a scoate Religia din rândul cursurilor cu statut obligatoriu şi transformarea într-unul cu adevărat facultativ, în paralel cu introducerea unui curs de Etică şi cultură civică.

 • Prizonierii istoriei (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Prizonierii istoriei (I)

  Sub acest titlu, tot în luna august a anului 2007, în intervalul dintre moartea patriarhului Teoctist şi alegerea succesorului, publicam un text pe care, recitindu-l, îl găsesc în bună parte confirmat de perioada trecută de atunci încoace:

 • O Biserică în plin şantier
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O Biserică în plin şantier

  Sub acest titlu publicam, la început de august 2007, o analiză la cald a moştenirii lăsate de patriarhul Teoctist, recent trecut la Domnul. Reluarea textului, la o distanţă de timp, probează actualitatea multora dintre observaţii.

 • UPDATE Avertizările de inundaţii în Timiş şi Caraş-Severin, prelungite până duminică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  UPDATE Avertizările de inundaţii în Timiş şi Caraş-Severin, prelungite până duminică

  Hidrologii au anunţat Cod portocaliu şi galben valabil până duminică, la ora 16.00, doar pentru două bazinele hidrografice din judeţele Caraş-Severin şi Timiş. Râul Bârzava din Timiş a depăşit nivelul digului pe o suprafaţă de 300 de metri, au anunţat autorităţile. Alte trei râuri sunt sub Cod galben de inundaţii până sâmbătă, la ora 19.00. De asemenea, mai multe judeţe au fost sâmbătă sub Cod galben de furtună.

 • Pericolul de inundaţii persistă. Mai multe râuri din ţară sunt sub Cod roşu. MAI: Trei persoane au murit şi aproape 100 de case au fost distruse complet
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pericolul de inundaţii persistă. Mai multe râuri din ţară sunt sub Cod roşu. MAI: Trei persoane au murit şi aproape 100 de case au fost distruse complet

  Pericolul de inundaţii persistă şi vineri, râuri din şapte judeţe fiind şi astăzi, până la ora 21.00, sub Cod roşu de inundaţii. Judeţele Timiş şi Caraş-Severin se află, până sâmbătă, sub Cod roşu de inundaţii. Potrivit unui bilanţ al Ministerului de Interne, trei persoane au murit şi aproape 100 de locuinţe au fost distruse complet din cauza apelor.

 • Dezbatere Adevărul Live despre religia în şcoli şi pericolul „Religarhiei“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere Adevărul Live despre religia în şcoli şi pericolul „Religarhiei“

  Scriitorul Vasile Ernu şi Eugen Ciurtin, cercetător la Institutul pentru Istoria Religiilor din cadrul Academiei Române, au discutat la Adevărul Live, pornind de la  protocoul încheiat de ministerul Educaţiei şi BOR, despre rolul religiei în educarea copiilor şi despre neutralitatea statului în raport cu toate cultele religioase.

 • Religia rămâne opţional obligatoriu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Religia rămâne opţional obligatoriu

  Noul protocol încheiat între Patriarhie şi Ministerul Educaţiei nu rezolvă problema elevilor care refuză să meargă la orele de religie. Elevii ar trebui să aibă la dispoziţie un curs alternativ în cazul în care se retrag de la opţionalul devenit cutumă, susţin specialiştii.

 • Religia în şcoli: protocol secret între stat şi biserică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Religia în şcoli: protocol secret între stat şi biserică

  Un document semnat joi de autorităţile statului cu Patriarhia Română, ce sporeşte implicarea reprezentanţilor cultului ortodox în predarea religiei, a rămas încă secret, ministrul Educaţiei susţinând că nu este nicio imixtiune a Bisericii în sistemul de educaţie.

 • Pricopie, despre protocolul de predare a religiei: nu e vorba de un amestec al Bisericii în sistemul de educaţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pricopie, despre protocolul de predare a religiei: nu e vorba de un amestec al Bisericii în sistemul de educaţie

  La două zile după izbucnirea unui val de discuţii pe tema predării religiei în şcoli, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a contracarat acuzele societăţii civile pe tema noului protocol, încă ţinut secret. Oficialul a explicat că avizul instituţiilor religioase pentru angajarea profesorilor de religie nu e un amestec al Bisericii în educaţie, ci respectă specificul acestui tip de învăţământ, ca în cazul şcolilor militare sau medicale.

 • Protocol pentru predarea religiei ortodoxe: reguli stricte pentru şcoli şi teologi, preoţi în inspecţiile de la clasă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Protocol pentru predarea religiei ortodoxe: reguli stricte pentru şcoli şi teologi, preoţi în inspecţiile de la clasă

  Şcolile trebuie să asigure obligatoriu respectarea convingerilor, valorilor şi a simbolurilor religioase, preoţii pot participa ca invitaţi la inspecţiile şcolare, iar studenţii de la facultăţile de teologie pot fi exmatriculaţi dacă nu respectă morala cultului, potrivit protocolului de predare a Religiei, semnat joi de Patriarhia Română, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Secretariatul de Stat pentru Culte. Acesta este considerat discriminatoriu.

 • Noile manuale de religie, pe „masa” societăţii civile
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noile manuale de religie, pe „masa” societăţii civile

  Reprezentanţii Asociaţiei Secular-Umaniste din România (ASUR), împreună cu reprezentanţii altor nouă asociaţii, au adresat Ministerului Educaţiei Naţionale o scrisoare deschisă, prin care solicită implicarea societăţii civile în procesul de evaluare a conţinutului noilor manuale şcolare, pentru a evita ca atitudini discriminatorii sau antiştiinţifice să ajungă în materialele educaţionale.

 • Legături neortodoxe: preoţii şi politica. Cum şi-au dat mâna trimişii Domnului cu baronii locali din România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Legături neortodoxe: preoţii şi politica. Cum şi-au dat mâna trimişii Domnului cu baronii locali din România

  Surse din rândul strategilor PR susţin că implicarea slujitorilor Bisericii în campaniile electorale ar putea influenţa 10 - 12% din opiniile alegătorilor. Colaborarea dintre politic şi cler a fost mereu negată, la nivel oficial. Pe tot cuprinsul României, însă, se găsesc numeroase exemple concrete, care indică faptul că parteneriatul există, funcţionează şi este fructuos pentru ambele părţi.

 • Cât de fericit e Preanefericitul Daniel
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cât de fericit e Preanefericitul Daniel

  Pe tovarăşul Dan Ilie Ciobotea, cunoscut printre muritori ca Patriarhul Daniel, mi-l amintesc încă din vremurile în care era la Iaşi, până prin 2007. Era tot un fericit, ce-i drept, ceva mai mic decât acum, Mitropolit al Moldovei.

 • Sfânta Lumină de Paşte s-a aprins la Ierusalim
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sfânta Lumină de Paşte s-a aprins la Ierusalim

  Sfânta Lumină de la Ierusalim s-a aprins, în jurul orei 14.18, şi a fost împărţită clericilor şi credincioşilor aflaţi în Biserica Învierii care adăposteşte Sfântul Mormânt, au declarat reprezentanţii Patriarhiei prezenţi la locurile sfinte.

 • Stelian Tănase ne bagă popii în case. Ce spun politicienii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stelian Tănase ne bagă popii în case. Ce spun politicienii

  Directorul interimar al TVR Stelian Tănase vrea să înlocuiască membrii politici din Consiliul de Administraţie şi să introducă, printre alţii, şi reprezentanţi ai Patriarhiei. Unii parlamentari din comisiile de cultură spun că cerinţa este exagerată, alţii, dimpotrivă.

 • Cazul Iuliei Ionescu, poate luăm Cannes-ul din nou
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cazul Iuliei Ionescu, poate luăm Cannes-ul din nou

  Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Stoica, a declarat în ultimele zile, pe toate canalele media, că este exclus ca Iulia Ionescu să se fi aflat în vreo mânăstire sau alt lăcaş bisericesc din judeţul Suceava.

 • Un bărbat de 94 de ani, cel mai vârstnic donator pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un bărbat de 94 de ani, cel mai vârstnic donator pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului

  „Credincioşii de pretutindeni sunt aşteptaţi să aşeze cărămida lor la edificarea celui mai important lăcaş de cult al românilor ridicat de la Revoluţie încoace: Catedrala Mântuirii Neamului“. Aşa sună anunţul postat pe site-ul destinat Catedralei Neamului care îi îndeamnă pe credincioşi să doneze bani pentru ridicarea construcţie. Printre donatori se află şi un preot în vârstă de 94 de ani.

Modifică Setările