
Bucureştiul, capitala care ucide
Bucureştiul este unul dintre cele mai poluate oraşe din Europa. Au fost zile, în plină criză pandemică, în care gradul de noxe a depăşit cu mult pragul critic de 100%.
Bucureştiul este unul dintre cele mai poluate oraşe din Europa. Au fost zile, în plină criză pandemică, în care gradul de noxe a depăşit cu mult pragul critic de 100%.
În ciuda semnalelor de alarmă trase de activiştii de mediu în ultimii ani, privind calitatea aerului din marile oraşe, autorităţile de la noi au continuat să ignore realitatea: zeci de mii de români mor prematur, în fiecare an, din cauza poluării. Mai mulţi specialişti în probleme de mediu ne spun ce soluţii avem pentru a remedia situaţia, Bucureştiul fiind unul dintre cele mai poluate oraşe din Uniunea Europeană.
Bucureştiul este unul dintre cele mai poluate oraşe din Europa, cu un indice mediu de 74% în ceea ce priveşte noxele pe care bucureştenii le inhalează zilnic.
Comisia cere ca România, Grecia şi Malta să-şi adopte primele programe naţionale de control al poluării atmosferice şi să le comunice Comisiei, în conformitate cu Directiva (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor naţionale de anumiţi poluanţi atmosferici. În temeiul acestei directive, statele membre sunt obligate să elaboreze, să adopte şi să pună în aplicare programele lor respective, pentru a-şi limita emisiile anuale.
Un studiu recent arată că românii pot pierde până la opt luni din viaţă din cauza poluării, peste media din Uniunea Europeană, care ajunge la 5,7 luni.
Un bărbat a fost amendat cu 20.000 de lire pentru că a condus în Londra un 4X4, într-o zonă unde poluarea produsă de emisiile vehiculelor este aspru taxată.
Un nor uriaş de fum negru ce iese dintr-o maşină de colectat deşeurile care traversează centrul Iaşiului a fost surprins într-o filmare postată pe reţelele de socializare.
Ancheta din Franţa privind implicarea Renault într-o posibilă fraudă privind emisiile este aproape de a ajunge în tribunal, după ce un raport tehnic a confirmat că unele motoare diesel ale producătorului auto au fost configurate pentru a emite mai mulţi poluanţi în condiţii reale de drum.
Importatorul Land Rover în România a notificat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor ca va rechema în service modelele Discovery, Range Rover Sport, Range Rover Evoque, Discovery Sport, Range Rover Velar pentru remedierea unor probleme legate de emisiile de noxe.
Societatea Termoficare Oradea a încasat două amenzi în valoare totală de 80.000 lei pentru poluare, dar şi pentru păstrarea în funcţiune a unui cazan vechi de gaz, neautorizat, sancţiunea fiind dispusă în urma unui control comun al Gărzii de Mediu Bihor şi al Agenţiei de Protecţia Mediului Bihor.
Oraşele ţării sunt sufocate de trafic şi poluare pentru că nu s-au construit centuri ocolitoare. Nici municipiul Buzău nu face excepţie cand este vorba despre construcţia unei rute ocolitoare pentru traficul greu. Şoseaua de peste digul râului Buzău a fost lăsată de izbelişte de foarte mulţi ani de autorităţi.
WLTP este un test mai riguros şi de o durată mai mare, dezvoltat pentru a reflecta mai bine în ochii clienţilor consumul real şi emisiile de noxe, faţă de reglementările anterioare NEDC.
Aproximativ 28.000 de români mor prematur, în fiecare an, din cauze asociate aerului poluat, conform estimărilor Agenţiei Europene de Mediu, iar aerul din interior poate fi chiar de câteva ori mai contaminat decât cel de afară. Aflaţi cum poate fiecare dintre noi să lupte cu poluarea şi cu efectele ei asupra sănătăţii de la prof. dr. Florin Mihălţan, medic pneumolog, şi de la dr. Poliana Leru, alergolog.
Un raport al Parlamentului European privind emisiile cu efect de seră plasează România pe locul 10 în topul statelor membre, raportat la cantitatea de noxe emisă în atmosferă. Documentul nu ţine însă cont nici de gradul de industrializare a statului monitorizat şi nici de populaţie.
Legiuitorii UE au ajuns joi la un acord care urmează să permită o consolidare a arsenalului legislativ european în domeniul omologării vehiculelor - răspunsul Bruxellesului la doi ani după scandalul motoarelor trucate ale Volkswagen, relatează AFP.
Autorităţile fac ultimele pregătiri pentru a introduce noua taxă auto. Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) s-a apucat deja să inventarieze emisiile de dioxid de carbon generate de autovehiculele înmatriculate în anul 2017. Specialiştii spun însăcă nivelul real de poluare este cu mult mai mare decât vor releva datele oficiale.
Comisia Europeană a decis că, începând cu 1 septembrie a.c., toate noile m odele de autovehicule vor fi testate, nu doar în laborator, ci şi în trafic, în condiţii reale de conducere pentru a se vedea care sunt într-adevăr noxele emise de acestea. Abia ulterior maşinile vor putea circula pe drumurile europene.
La un an de la declanşarea scandalului emisiilor, consumatorii europeni nu primesc nicio compensaţie, reparaţiile trenează, Volkswagen a redevenit cel mai mare producător mondial, iar maşinile poluante circulă în continuare pe străzile Europei.
Comisia Europeană a descoperit că grupul german Volkswagen a încălcat legislaţia privind protecţia consumatorilor în 20 de state membre ale Uniunii Europene în privinţa trişării testelor de poluare, potrivit unor surse din cadrul Executivului de la Bruxelles, citate de către ziarul german „Die Welt“, scrie Reuters.
Volkswagen a anunţat în instanţă că intenţionează să compenseze dealerii americani care au avut de suferit de pe urma scandalului emisiilor de noxe, relatează BBC News. Compania germană nu a dezvăluit suma exactă pe care o va plăti dealerilor, dar ar fi vorba de aproape 1,2 miliarde de dolari, potrivit Reuters.
Landurile germane Hesse şi Baden Wuerttemberg ar putea cere Volkswagen despăgubiri în scandalul emisiilor, după ce şi Bavaria a anunţat că vrea să facă acest lucru, din cauza pierderilor provocate de scăderea puternică a cotaţiilor acţiunilor grupului, relatează Reuters.
Constructorul auto german Volkswagen riscă să plătească o amendă de câteva sute de milioane de euro în Germania în scandalul testelor trucate de emisii la motoarele diesel, în condiţiile în care a fost deschisă o nouă anchetă de către procurori, relatează AFP.
Grupul auto Volkswagen, implicat din toamna anului trecut în scandalul uriaş privind trişarea sistemului de măsurare a emisiilor de noxe, a făcut vineri un anunţ privind autoturismele vândute în Europa, care au instalat softul ilegal.
Grupul german Volkswagen s-a reîntors pe profit şi a anunţat un rezultat net de 2,6 miliarde de dolari în primele trei luni ale acestui an, în scădere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în vreme ce veniturile s-au redus cu doar 3,4%, până la 56,8 miliarde de dolari.
Pornit de la grupul Volkswagen, care a recunoscut în toamna anului trecut că trişează în privinţa noxelor, scandalul emisiilor se amplifică tot mai mult. Grupurile japoneze Mitsubishi şi Suzuki au recunoscut că au manipulat consumul, iar Fiat, Opel şi Nissan sunt şi ele acuzate de folosirea unor softuri şi dispozitive ilegale.
Fiecare angajat al grupului auto german Volkswagen va primi o primă anuală brută de 3.950 de euro aferentă rezultatelor din 2015, în scădere cu 33% faţă de nivelul acordat anul trecut, în condiţiile în care producătorul auto se confruntă cu dificultăţi după scandalul testelor trucate de emisii, potrivit Les Echos.
Constructorul auto german Audi a creat „dispozitivele de înfrângere“, care trişează la testele de detectare a emisiilor, în anul 1999, cu mult înainte ca grupul-mamă Volkswagen să le folosească pentru a falsifica testele de poluare, scrie Reuters, care citează ziarul german Handelsblatt.
Proprietari de automobile Mercedes diesel au intentat un nou proces colectiv împotriva companiei în Statele Unite, afirmând că este probabil ca vehiculele să fie dotate cu softuri care manipulează testele de poluare, acuzaţie pe care grupul Daimler, proprietarul mărcii, o respinge, relatează Reuters.
Comisia Federală de Comerţ din Statele Unite ale Americii (FTC) a depus o plângere împotriva Volkswagen (VW) pentru reclama falsă care prezintă autovehiculele grupului german ca fiind prietenoase cu mediul, deşi ele depăşeau limitele de poluare, potrivit Reuters.
Direcţia Generală pentru Concurenţă, Consum şi Luptă Anti-Fraudă (DGCCRF) din Franţa a încheiat ancheta desfăşurată în scandalului trucării emisiilor de NOx de către Volkswagen cu ajutorul unui soft, cunoscut drept DieselGate. Iar concluzia este că Volkswagen a furat intenţionat şi cu premeditare.