Stiri despre igor botan

  100 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Igor Boţan, despre situaţia din Kazahstan: Consecinţele sunt sumbre
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Boţan, despre situaţia din Kazahstan: Consecinţele sunt sumbre

  Pentru a evita un scenariu similar celui din Kazahstan, Republica Moldova trebuie să-şi întărească securitatea şi să se apropie de comunitatea europeană. Este opinia expertului Igor Boţan şi a fost expusă în cadrul unei dezbateri publice, organizate de IPN.

 • Igor Boţan: Guvernarea şi opoziţia trebuie să lucreze împreună, pe marginea avizului Comisiei de la Veneţia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Boţan: Guvernarea şi opoziţia trebuie să lucreze împreună, pe marginea avizului Comisiei de la Veneţia

  Avizul Comisiei de la Veneţia are menirea ca poziţiile intransigente să fie apropiate şi ca politicienii să stea împreună şi să găsească soluţii pentru problemele menţionate în acest aviz. Teme atât de importante, cum sunt cele referitoare la modul de funcţionare a procuraturii, a justiţiei, trebuie abordate de o manieră extrem de responsabilă. Ar fi de dorit ca între forţele politice de la guvernare şi din opoziţie să se caute un consens.

 • Igor Boţan: Relaţiile moldo-ruse nu corespund prevederilor formale ale tratatului bilateral
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Boţan: Relaţiile moldo-ruse nu corespund prevederilor formale ale tratatului bilateral

  Relaţiile Republicii Moldova cu Federaţia Rusă se bazează pe reglementări formale din tratatul de bază între cele două ţări, dar realitatea interacţiunii bilaterale de departe nu corespunde celor stipulate, în timp ce cu România Chişinăul nu are semnat un tratat de bază, dar realităţile cooperării bilaterale denotă un conţinut eminamente „special”.

 • Igor Boţan: Realizările guvernării PAS în primele 100 de zile inspiră optimism
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Boţan: Realizările guvernării PAS în primele 100 de zile inspiră optimism

  În linii mari, promisiunile făcute pentru cele 100 de zile de guvernarea PAS au fost îndeplinite. „Chiar dacă nu sunt excepţionale, rezultate sunt. Nu cred că ele sunt excepţionale, dacă facem o medie, dar ele lasă loc pentru optimism, că această guvernare se poate descurca”, a spus expertul Igor Boţan la dezbaterile „Indulgenţa acordată guvernării expiră. 100 de zile de guvernare în viziunea puterii, opoziţiei şi societăţii”, organizată de IPN.

 • Igor Boţan: Nu poţi avea democraţie dezvoltată într-un stat cu cultură politică înapoiată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Boţan: Nu poţi avea democraţie dezvoltată într-un stat cu cultură politică înapoiată

  „Democraţia este puterea poporului. Dar mie îmi place mai mult definiţia: „Democraţia este libertatea instituţionalizată”, declaraţia aparţine expertului Igor Boţan, care s-a referit la teoria democraţiei în cadrul dezbaterii publice la tema „Pericolele pentru democraţie în lumea contemporană: impact asupra Republicii Moldova”, organizată de IPN.

 • Igor Boţan: PAS trebuie să fie pregătit de remanieri guvernamentale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Boţan: PAS trebuie să fie pregătit de remanieri guvernamentale

  Partidul Acţiune şi Solidaritate trebuie să fie pregătit pentru remanieri guvernamentale şi să-şi păstreze calmul dacă va ajunge în situaţia în care să-i înlocuiască pe unii membri ai Guvernului. O spune expertul Igor Boţan, în timpul unei dezbateri publice organizate de IPN, făcând referire la fosta guvernare comunistă, care şi-a schimbat periodic miniştrii, notează IPN.

 • Igor Boţan: Maia Sandu ar merge la dialog cu partidele parlamentare, dacă nu existau „deputaţi toxici”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Boţan: Maia Sandu ar merge la dialog cu partidele parlamentare, dacă nu existau „deputaţi toxici”

  „După hotărârea CC din 23 februarie, Maia Sandu trebuie să vină cu un mesaj foarte clar: a existat opţiunea alegerilor parlamentare anticipate, dar, pentru că unele partide şi-au schimbat poziţia, eu mă conformez deciziei înaltei curţi şi merg la dialog, dar la care nu participă deputaţi toxici. Deputaţi toxici înseamnă traseiştii politici, dar şi cei care sunt afiliaţi cu un şef de partid fugar”, consideră expertul politic Igor Boţan.

 • Igor Boţan: Intrăm într-o perioadă de stagnare, periculoasă pentru R. Moldova
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Boţan: Intrăm într-o perioadă de stagnare, periculoasă pentru R. Moldova

  În urma spectacolului politic legat de prima tentativă de învestire a Guvernului a avut de pierdut societatea per ansamblu pentru că s-a creat o situaţie neplăcută pentru cetăţeni. Natalia Gavriliţa, Maia Sandu şi membrii PAS trebuiau să vină cu un mesaj simplu: „într-o ţară cu regim parlamentar lipsa unei majorităţi e o mare problemă de aceea singura soluţie de a depăşi situaţia sunt anticipatele.

 • Igor Boţan: Alegeri parlamentare anticipate în R. Moldova ar putea fi organizate nu mai devreme de mai 2021
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Boţan: Alegeri parlamentare anticipate în R. Moldova ar putea fi organizate nu mai devreme de mai 2021

  Alegeri parlamentare anticipate ar putea avea loc în Republica Moldova nu mai devreme de mai anul viitor, iar în acest sens ar putea fi aplicate mai multe scenarii. Astfel de opinii a formulat Igor Boţan, expert permanent al proiectului, în cadrul dezbaterii publice „Alegeri parlamentare anticipate: necesităţi , posibilităţi, interese”, organizate astăzi, 23 decembrie, de Agenţia de presă IPN.

 • Igor Boţan, despre interesele PAS şi cele ale PSRM în situaţia actuală din Parlament şi ţară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Boţan, despre interesele PAS şi cele ale PSRM în situaţia actuală din Parlament şi ţară

  Interesul Partidului Socialiştilor în situaţia actuală din Parlament şi din ţară e să jaloneze câmpul politic, astfel încât în viitoarele manevre politice, în ajun de eventuale alegeri parlamentare anticipate, formaţiunea să poată veni în faţa alegătorilor şi să spună: „Uite lucrurile pe care noi le-am făcut, acestea ne caracterizează şi cu ele mergem mai departe”.

 • Igor Boţan: Asumarea răspunderii de către ex-directorul SIS în cazul expulzării profesorilor turci denotă că nu este independent
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Boţan: Asumarea răspunderii de către ex-directorul SIS în cazul expulzării profesorilor turci denotă că nu este independent

  Faptul că fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate Vasile Botnari şi-a asumat toată răspunderea pentru expulzarea profesorilor turci, îl caracterizează ca pe un om care nu este independent. De această părere este expertul Igor Boţan, care menţionează că Botnari şi-a asumat toată răspunderea, pentru că fie îi este frică, fie are un sentiment de gratitudine pentru cel care i-a făcut cândva anumite favoruri.

 • Igor Boţan: UE este gata să acorde asistenţă R. Moldova, dar îşi doreşte reciprocitate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Boţan: UE este gata să acorde asistenţă R. Moldova, dar îşi doreşte reciprocitate

  Expertul Igor Boţan susţine că Uniunea Europeană este gata să acorde asistenţă şi suport pentru Republica Moldova, pentru că îşi doreşte să-şi protejeze hotarele şi pentru că îşi doreşte parteneri credibili la frontiera sa. Însă, venind cu sprijin, UE îşi doreşte reciprocitate de la autorităţile de la Chişinău. În opinia sa, de aici vin şi condiţionalităţile pe care le înaintează partenerii europeni.

 • Igor Boţan: Alegerile parlamentare anticipate sunt imposibile până în luna martie 2021
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Boţan: Alegerile parlamentare anticipate sunt imposibile până în luna martie 2021

  Alegeri parlamentare anticipate nu pot avea loc, mai devreme de luna martie, din cauza barierelor de ordin constituţional şi legal. Mai mult, este imposibilă comasarea unor eventuale alegeri parlamentare anticipate cu scrutinul prezidenţial din toamnă. O spune expertul Igor Boţan care menţionează că acest lucru este înţeles perfect de către reprezentanţii puterii, dar şi cei ai opoziţiei.

 • Igor Boţan: Şansele numirii unui nou Guvern sunt mici
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Boţan: Şansele numirii unui nou Guvern sunt mici

  Expertul Igor Boţan susţine că demiterea actualului Guvern este posibilă teoretic, dar nu şi practic. La fel, şi şansele numirii unui nou cabinet de miniştri, până la alegeri, sunt infinit de mici. Şi aceasta pentru că şeful statului, după cum a şi declarat public, va crea blocaje în desemnarea unui nou premier, pe care l-ar putea înainta o eventuală nouă majoritate parlamentară.

 • Igor Boţan: Consensul politic este necesar doar în combaterea pandemiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Boţan: Consensul politic este necesar doar în combaterea pandemiei

  Expertul Igor Boaţn susţine că este necesar să existe un consens politic în ceea ce ţine de combaterea pandemiei. Trebuie să existe un consens şi între toate segmentele societăţii cu privire la măsurile pentru depăşirea crizei actuale, precum şi pentru perioada post-criză. În celelalte domenii trebuie să existe dezbateri.

 • Igor Boţan: Revenirea la cooperarea dintre socialişti şi democraţi înseamnă intrarea în stagnare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Boţan: Revenirea la cooperarea dintre socialişti şi democraţi înseamnă intrarea în stagnare

  Revenirea la cooperarea firească dintre Patidul Socialiştilor şi Partidul Democrat înseamnă intrarea Republicii Moldova într-un fel de stagnare. În situaţia actuală, Uniunea Europeană va continua să colaboreze cu Republica Moldova, dar nu va exista o relaţie calitativ nouă, care să permită Moldovei o dezvoltare. Partea bună în situaţia actuală este căutarea resurselor interne.

 • Igor Boţan, satisfăcut de activitatea comisiei de preselecţie a procurorului general. Ştefan Gligor: Procedura a fost una superficială
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Boţan, satisfăcut de activitatea comisiei de preselecţie a procurorului general. Ştefan Gligor: Procedura a fost una superficială

  Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, care a făcut parte din comisia de preselecţie a candidaţilor pentru funcţia de procuror general, susţine că este pe deplin satisfăcut de modul în care a funcţionat comisia, în ciuda criticilor lansate în societate după anunţarea celor patru candidaţi care au trecut la următoarea etapă a concursului, transmite IPN.

 • Igor Boţan: Noua guvernare are temeiuri să nu aibă încredere în instituţiile de drept
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Boţan: Noua guvernare are temeiuri să nu aibă încredere în instituţiile de drept

  Actuala guvernare nu are încredere în instituţiile de drept şi de reglementare din Republica Moldova şi are temei pentru aceasta. Opinia a fost exprimată la dezbaterile publice cu tema „Dezoligarhizarea” şi „Decapturarea” statului: limitele legalităţii”, ediţia a 113-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova şi a aparţinut lui expertului Igor Boţan.

 • Igor Boţan: Interesele Rusiei, ale UE şi ale SUA converg în Moldova
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Boţan: Interesele Rusiei, ale UE şi ale SUA converg în Moldova

  Interesele Rusiei, Uniunii Europene şi ale SUA converg în ceea ce priveşte transferul de putere din Republica Moldova şi acestea au avut aceeaşi abordare. Opinia a fost exprimată la dezbaterile publice cu tema: „Transferul paşnic de putere: motive, condiţii şi consecinţe – factorul extern”, organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova şi a aparţinut lui Igor Boţan, expertul permanent al proiectului.

Modifică Setările