Stiri despre dramaturgie

  38 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Uniter a desemnat cea mai bună piesă românească a anului 2019
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Uniter a desemnat cea mai bună piesă românească a anului 2019

  „Hai să vorbim despre viaţă”, de Ana Sorina Corneanu, a fost desemnată de UNITER cea mai bună piesă românească a anului 2019. Au mai fost nominalizate piese de Cătălina Florina Florescu, Stela Giurgeanu, Olga Delia Mateescu.

 • Pascal Bruckner, la Teatrul Anton Pann din Râmnicu-Vâlcea: „În dramaturgie, am vrut să surprind singurătatea oamenilor, tratată ca o farsă“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pascal Bruckner, la Teatrul Anton Pann din Râmnicu-Vâlcea: „În dramaturgie, am vrut să surprind singurătatea oamenilor, tratată ca o farsă“

  "Crăciun la palat", titlul original al piesei lui Pascal Bruckner, tradusă de Doru Mareş la Editura Trei, este o comedie politică, cu o temă actuală pentru orice spaţiu cultural, social, politic. Scriitorul francez  Pascal Bruckner  a fost prezent, vineri şi sâmbătă, la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea  pentru a viziona spectacolul „Crăciunul Preşedintelui”. Producţia este pusă în scenă, după piesa sa, de regizoarea Chris Simion-Mercurian.

 • Abisurile lovinesciene şi enigmele posterităţii lor
critice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Abisurile lovinesciene şi enigmele posterităţii lor critice

  Cartea „Dramaturgia lui Horia Lovinescu. Explorări ale abisului“, apărută la finele anului 2018 la editura „Casa Cărţii de Ştiinţă“ din Cluj sub semnătura tânărului critic Alin Ştefănuţ, a fost, la origine, o bună, solidă şi, mai ales utilă, teză de doctorat.

 • Scriitoarea Cătălina Florina Florescu,  profesoară la Pace University în New York: „În ultimul an de liceu, după ce a murit mama de cancer, m-a salvat teatrul”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scriitoarea Cătălina Florina Florescu,  profesoară la Pace University în New York: „În ultimul an de liceu, după ce a murit mama de cancer, m-a salvat teatrul”

  Scriitoarea Cătălina Florina Florescu este stablită de 20 de ani în SUA, unde predă literatură şi cursuri de cinematografie la Pace University, New York. Acolo, le face cunoştinţă studenţilor şi cu scriitori români şi, când are timp, scrie piese de teatru, în care şi-a găsit refugiu la final de liceu, după moartea mamei. Într-un interviu pentru „Adevărul”, scriitoarea vorbeşte despre cea mai recentă carte a sa şi despre dragostea pentru teatru.

 • Ingredientele
textului de teatru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ingredientele textului de teatru

  „Urzeala teatrului“, cu subtitlul „Principiile de analiză şi construcţie a textului dramatic“, este, în mod declarat, un curs universitar scris de Ana-Maria Nistor, profesor de discipline teoretice („Istoria teatrului universal“, „Teatru contemporan“, „Analiza textului teatral“) la Facultatea de Teatru a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ din Bucureşti.

 • Vocile pierdute
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vocile pierdute

  N-ai stare. Recapitulezi: ai luat biletul dus-întors, cartea de citit în tren, o pereche de şosete, nu e mult ce-ai luat. Te aşezi la masă. E obiceiul pe care l-ai învăţat de la bunică-ta, să şezi înainte de a pleca. Ai timp să respecţi obiceiul.

 • Festivalul Multiart.Deţinuţi din cinci penitenciare din ţară vor deveni actori, timp de două zile, la Teatrul Nottara
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Festivalul Multiart.Deţinuţi din cinci penitenciare din ţară vor deveni actori, timp de două zile, la Teatrul Nottara

  Între 22  şi 23 noiembrie, la Teatrul Nottara, va avea loc Festivalul Multiart pentru deţinuţi- Dana Cenuşă- Descătuşare prin cultură, organizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi Teatrul Nottara. În cadrul unei conferinţe de presă organizate cu această ocazie, Ioana Morar- şefa Direcţiei de Reintegrare Socială din cadrul ANP şi Marinela Ţepuş- directoare a teatrului, au explicat ce înseamnă acest festival pentru societate.

 • Patru scriitori care l-au urât pe Shakespeare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Patru scriitori care l-au urât pe Shakespeare

  William Shakespeare este recunoscut ca cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Totuşi, de-a lungul timpului, unii dintre giganţii literaturii universale şi-au exprimat  dispreţul pentru literatura marelui dramaturg britanic, unii desconsiderându-i scrierile de la prima citire, iar alţii, în timp.

 • Spectacolul „Iona“, după Marin Sorescu se joacă în Londra, cu casa închisă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spectacolul „Iona“, după Marin Sorescu se joacă în Londra, cu casa închisă

  Unul dintre cele mai apreciate monologuri ale dramaturgiei româneşti, „Iona” de Marin Sorescu, va fi jucat joi şi vineri, la Londra, la sediul Institutului Cultural Român (ICR)). Biletele pentru spectacolul de joi s-au epuizat, rămânând doar câteva locuri libere pentru reprezentaţia de vineri.

 • Eternul
interbelic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Eternul interbelic

  1. În cheie bufă, Comedia romantică Idolul şi Ion Anapoda, scrisă de George Mihail Zamfirescu în anul 1935, este montată de  Mariana Cămărăşan şi de Toma Dănilă pe scena de la ArCub într-un asemenea chip încât nimeni nu ar putea spune vreodată că a fost invitat să vadă un spectacol din „alte vremi”.

 • Cum l-a inspirat Shakespeare pe Eminescu. Legătura neştiută dintre dramaturgul englez şi marele poet român
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum l-a inspirat Shakespeare pe Eminescu. Legătura neştiută dintre dramaturgul englez şi marele poet român

  În creaţia lui Mihai Eminescu au fost identificate mai multe influenţe literare sau filosofice. Mai puţin cunoscută publicului larg este însă legătura dintre poetul român şi dramaturgul britanic William Shakespeare. Există opinii avizate prin care o serie de motive şi personaje sunt inspirate din opera englezului, pe care Eminescu îl diviniza.

 • Adolescenţii, îndemnaţi să scrie piese de teatru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adolescenţii, îndemnaţi să scrie piese de teatru

  Liceenii din Bucureşti şi din ţară, cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, sunt invitaţi să participle la Concursul de dramaturgie pentru adolescenţi „New Drama”, organizat pentru a doua oară de Teatrul Excelsior din Bucureşti.

 • Festivalul
de Dramaturgie Contemporană de la Braşov la a XXVI-a ediţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Braşov la a XXVI-a ediţie

  A fost nevoie de trei demisii- cea a directorului general al Teatrului „Sică Alexandrescu”, regizorul Claudiu Goga, a contabilei şefe Mariana Hudişteanu şi a secretarei literare Oana Borş –  a mai fost nevoie de un imens şi dezagreabil scandal de presă.

 • Eseu despre
teatru, despre bătrâneţe şi despre moarte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Eseu despre teatru, despre bătrâneţe şi despre moarte

  Anton Pavlovici Cehov a scris „Cântecul lebedei” sau „Calhas” între anii 1887-1888 şi a subintitulat-o „scenetă dramatică”. Una dintre nenumăratele lui „piese necehoviene”, numite pe mai departe şi astăzi astfel de exegeza literară, din păcate destul de puţin sensibilă la exegeza scenică a scrierilor dramaturgului.

 • Dramaturgie politică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dramaturgie politică

  În România, alegerile europarlamentare de duminică, 25 mai, au stabilit ierarhii, dar nu au adus cu ele nici un fel de certitudini. Din perspectiva acestei constatări simple, rezultă cât se poate de limpede că sacrificarea temelor de campanie europene, legate de continuarea procesului de integrare a României în Uniunea Europeană, în favoarea chestiunilor şi disputelor interne, s-a dovedit perfect inutilă.

 • Câtă simplitate atâta artă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Câtă simplitate atâta artă

  Nimeni nu îi poate nega spectacolului de teatru însuşirea de obiect estetic autonom. Dar o montare cu adevărat bună, asemenea unui roman reuşit ori precum o pictură izbutită, este, după părerea mea, aceea ce stârneşte în mintea spectatorului asocieri, comparaţii, trimiteri.

 • „Shakespeare in Love“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Shakespeare in Love“

  Ai avea destul timp ca să pleci de-aici. Să-ţi vezi de treabă. Dar stai înţepenit în faţa librăriei Cărtureşti. Fumezi. Ai fost invitat să asişti la spectacolul lectură cu piesa ta de teatru. Actorii vor citi, publicul va asculta, tu vei fi acolo. Postura asta de autor în sală e cea mai a dracului meserie.

Modifică Setările