Stiri despre cartarescu

  37 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Ofensivă a prozei
româneşti contemporane la final de deceniu. Răsuceanu, Vancu, Zografi sau Panţu
au publicat cele mai apreciate cărţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ofensivă a prozei româneşti contemporane la final de deceniu. Răsuceanu, Vancu, Zografi sau Panţu au publicat cele mai apreciate cărţi

  E încă vremea bilanţurilor (de an sau de deceniu), şi putem spune că, anul trecut, dar şi în ultimii ani ai deceniului (late 2010s), colecţia de proză română contemporană a editurii Humanitas, „821.135.1“, coordonată de scriitoarea Andreea Răsuceanu, a fost de departe cea mai dinamică şi activă, publicând detaşat cele mai interesante lucruri. Cel puţin, aici se află cele mai multe titluri de cărţi publicate în premieră care mi-au făcut cu ochiul.

 • INTERVIU cu
scriitorul Dan Stanca, autorul cărţii „Adio, România“: „Nu fac altceva decât să mă supun unei legităţi superioare“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU cu scriitorul Dan Stanca, autorul cărţii „Adio, România“: „Nu fac altceva decât să mă supun unei legităţi superioare“

  Al treilea interviu al meu pentru „Adevărul“ cu unul dintre cei mai buni scriitori români în viaţă, Dan Stanca (64 de ani), se ocupă de romanul recent apărut în seria de autor dedicată de editura Vremea (al patrulea titlu), carte cu un titlu ciudat şi provocator: „Adio, România“. Fantezia (dar şi profunzimea, sagacitatea) autorului debordează în acest roman, care urmăreşte destinul „ţărişoarei“ noastre de la Marea Unire până hăt, în anul 2045.

 • Cărţile lui Cărtărescu şi Eliade au avut cea mai mare priză la public la Salonul de Carte de la Torino
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cărţile lui Cărtărescu şi Eliade au avut cea mai mare priză la public la Salonul de Carte de la Torino

  Pentru al XI-lea an consecutiv, publicul de limbă italiană şi limbă română, sosit pentru cinci zile înoraşul cărţii, a putut descoperi literatura română la Salonul Internaţional de Carte de la Torino. Standul României, organizat de Institutul Cultural Român, a fost gazda, în perioada 9-13 mai,  a nu mai puţin de 18 evenimente literare, la care au participat peste 40 de invitaţi.

 • România, la periferia Europei – faza pe cultură
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România, la periferia Europei – faza pe cultură

  Între 20 februarie şi 20 martie 2018, România a pierdut mai mult decât ar fi putut câştiga, chiar dacă s-a aflat de două ori în atenţia Europei, în special în cea a Germaniei. De ce? Pentru că autorităţile de la Bucureşti nu ştiu sau nu vor să gestioneze mai bine şansele ţării!

 • Poezie fără sfârşit VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Poezie fără sfârşit VIDEO

  Unul dintre cele mai bune şi mai frumoase filme ale deceniului, „Paterson“, regizat de americanul Jim Jarmusch, intră pe ecranele noastre, chiar dacă cu oarecare întârziere, distribuit de Voodoo Films, compania de distribuţie a lui Cristian Mungiu.

 • FILIT 2017 s-a încheiat. Peste 30.000 de persoane au participat la cele peste 100 de evenimente dedicate literaturii VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FILIT 2017 s-a încheiat. Peste 30.000 de persoane au participat la cele peste 100 de evenimente dedicate literaturii VIDEO

  Cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi - FILIT, desfăşurată în perioada 4-8 octombrie 2017, s-a încheiat. La festival au participat peste 30.000 de persoane, de organizarea sa ocupându-se 150 de voluntari. În program s-au regăsit peste 100 de evenimente la care au participat peste 300 de invitaţi.

 • Ţara cărţilor arse
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ţara cărţilor arse

  Sunt şocat. Un cetăţean supărat a dat foc unei cărţi scrise de Mircea Cărtărescu. Deranjat de apariţia scriitorului într-un videoclip al trupei Taxi, omul a dorit ca gestul său să devină viral. A reuşit, pentru că acest gest este condamnabil. El este un virus mortal, un semn fatal al degradării culturale în care ne aflăm.

 • Ce spun protagoniştii videoclipului „Despre smerenie“: „Mai cred că Dumnezeu nu are nicio legătură cu megalomania, agresivitatea şi răutatea“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce spun protagoniştii videoclipului „Despre smerenie“: „Mai cred că Dumnezeu nu are nicio legătură cu megalomania, agresivitatea şi răutatea“

  Videoclipul trupei Taxi, „Despre smerenie“, o piesă-manifest despre Catedrala Mântuirii Neamului, a stârnit reacţii diverse, de la critici dure la înverşunare şi laude. O parte dintre cele 33 de personalităţi şi vedete care s-au implicat în proiect au venit cu precizări, susţinându-şi în continuare mesajul. Cu o excepţie: rapsodul Grigore Leşe, care a declarat că se delimitează de această iniţiativă şi doreşte să fie scos din filmare.

 • Romanul „Solenoid“ de Mircea Cărtărescu, în limba germană
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Romanul „Solenoid“ de Mircea Cărtărescu, în limba germană

  În urma unui turneu literar în Germania şi Viena, la care a participat Mircea Cărtărescu, s-a semnat acordul de colaborare pentru publicarea celei mai recente opere a scriitorului român, „Solenoid“ (Editura Humanitas, 2015), la Editura Paul Zsolnay. Traducerea i-a fost încredinţată lui Ernest Wichner şi, cel mai probabil, volumul în germană va fi lansat la Târgul de Carte de la Leipzig 2018, când România va fi invitat special.

 • Cărtărescu şi Manea, într-un documentar ARTE, semnat Alexandru Solomon
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cărtărescu şi Manea, într-un documentar ARTE, semnat Alexandru Solomon

  Norman Manea şi Mircea Cărtărescu se numără printre scriitorii protagonişti ai unui film realizat de Alexandru Solomon pentru canalul Arte, ce a iniţiat o serie de documentare cu titlul "Europa scriitorilor", unde ţări precum Irlanda, Spania, Italia sunt prezentate prin ochii autorilor lor literari.

 • Scriitoarea catalană Care Santos revine cu un nou volum la Bucureşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scriitoarea catalană Care Santos revine cu un nou volum la Bucureşti

  Scriitoarea catalană Care Santos se va întâlni cu publicul din Bucureşti, pe 30 septembrie, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, cu ocazia apariţiei la editura Humanitas Fiction a noului său roman, "Aerul pe care îl respiri".

 • Criticul literar Tania Radu, despre Mircea Cărtărescu: „În scrisul lui, pasta vieţii devine mereu, inevitabil, poezie“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Criticul literar Tania Radu, despre Mircea Cărtărescu: „În scrisul lui, pasta vieţii devine mereu, inevitabil, poezie“

  Volumul „Chenzine literare“, apărut recent la Editura Humanitas, cuprinde cronici literare scrise de Tania Radu în ultimii zece ani. Texte semnate de Mircea Cărtărescu, Ana Blandiana, Ioana Pârvulescu, Nina Cassian, Filip Florian, Radu Aldulescu, Doina Ruşti şi Simona Sora se numără printre cele apreciate în paginile cărţii.

 • Prăpăstiile din literatura română
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Prăpăstiile din literatura română

  Comunismul a împărţit lumea literară românească în visători şi proletcultişti. Democraţia a adus o scindare între nostalgici şi mizerabilişti. Cât a fost artă şi cât  a fost compromis în literatura ultimilor 70 de ani?

 • Vreau altă realitate. Artă, merg pe mâna ta!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vreau altă realitate. Artă, merg pe mâna ta!

  Acum, că este 15 ianuarie, să mă spăl pe mâini, ca pentru sărbătoare, şi să spun ceva simplu de tot despre poezia actuală. Tare mă tem să nu mă tragă iar frazele necruţătoare, complicate, înainte, în hăţişul meu ciudat. Doamne, apără şi păzeşte-mă! Ar trebui să-mi tai odată cele o mie de braţe ale limbii, pe care atât de mult o îndrăgesc.

 • Domnule Cărtărescu...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Domnule Cărtărescu...

  Între noi există o caldă prietenie. Aşa mi-aţi scris pe coala albă dinaintea prefeţei din Jurnalul dumneavoastră cel Zen. V-am întrebat dacă pot să vă strâng mâna. După ce mâinile noastre s-au îmbrăţişat prieteneşte, mi-aţi spus, ghiduş, să nu mă mai spăl o săptămână.

 • Conducerea ICR New York a demisionat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Conducerea ICR New York a demisionat

  Corina Şuteu, diectoarea instituţiei şi adjuncta sa, Oana Radu, au demisionat în această dimineaţă. Informaţia a fost confirmată de ICR Bucureşti.

 • Festivalul Internaţional de Literatură la Clubul Ţăranului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Festivalul Internaţional de Literatură la Clubul Ţăranului

  Aflat la cea de patra ediţie, Festivalul Internaţional de Literatură are loc anul acesta la Clubul Ţăranului Român şi se deschide astăzi, la ora 18.00 în prezenţa lui Paul Bailey, autorul romanului „At the Jerusalem".

 • Mircea Cărtărescu, premiat în Slovenia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mircea Cărtărescu, premiat în Slovenia

  Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit premiul Festivalului Internaţional de Literatură de la Vilenica, Slovenia, distincţia urmând să-i fie înmânată în cadrul evenimentului, care se desfăşoară în perioada 6 - 10 septembrie, informează editura Humanitas.