
Rugăciune pentru pace făcută de bisericile evanghelice în faţa Consulatului Federaţiei Ruse la Constanţa
Bisericile Evanghelice din Constanţa au organizat o rugăciune colectivă pentru pace în faţa Consulatului Federeaţiei Ruse la Constanţa.
Bisericile Evanghelice din Constanţa au organizat o rugăciune colectivă pentru pace în faţa Consulatului Federeaţiei Ruse la Constanţa.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat duminică, la Sibiu, după ce a participat la slujba de la Biserica Evanghelică, că renovarea acesteia este o lucrare „impresionantă”. Şeful statului a declarat că oraşul arată „din ce în ce mai bine”, iar comunitatea săsească este activă.
Bisericile Catolică şi Protestantă au pierdut fiecare mai bine de 200.000 de credincioşi anul trecut. Aceste pierderi afectează bisericile, deoarece enoriaşii plătesc un impozit eclezial reţinut din impozitul pe venit.
Prezidiul Bisericii Evanghelice C.A. din România a făcut public „un cuvânt în loc de un apel” cu privire la referendumul pentru familie. Episcopii semnatari notează că prin acest demers majoritatea parlamentară „atrage atenţia asupra unei teme de formă, cu scopul este de a distrage atenţia de la propria corupţie, violarea a justiţiei, a nepotismului, ostilităţii faţă de UE şi democraţie”.
Biserica Evanghelică din comuna Câlnic, judeţul Alba, parte a ansamblului protejat UNESCO din localitate va fi restaurată printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de aproape 4 milioane de lei.
Miercuri, în ceas de seară, cel mai înalt turn de piatră din Transilvania a găzduit un eveniment unic: un concert de muzică medievală. Grupul de muzicieni a susţinut concertul la doi paşi de balconul turnului, la mai bine de 70 de metri înălţime. Preţ de 90 de minute, liftul a făcut peste 180 de ture pentru a-i duce pe spectatori la „scenă”.
Acum că a trecut iarna, lucrurile încep să se dezgheţe şi din partea Coaliţiei pentru Familie. Instituţiile religioase din spatele acestei Coaliţii nu stau nici ele degeaba, lucrează de zor să menţină status quo-ul cu privire la recunoaşterea legală a cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex.
Primăria Bistriţa a luat hotărârea să întrerupă funcţionarea singurului lift din România amenajat într-o biserică. Decizia a fost luată din cauza temperaturilor scăzute, care ar putea defecta instalaţia acestuia.
Una dintre atracţile principale ale oraşului Sebeş este Biserica Evanghelică, veche de opt secole. În interiorul monumentului istoric este expus şi astăzi un obiect care în trecut era foloist la pedepsirea femeilor adulterine: piatra penitenţei.
Panică joi după-amiază lângă biserica-simbol a Bistriţei. Un tânăr de nici 18 ani ameninţa că se aruncă de la balconul turnului monumentului istoric. După ce echipajul medical şi poliţiştii ajunşi la faţa locului au negociat câteva minute cu tânărul, acesta a coborât din turn. Întrebat de ce a recurs la acest gest, tânărul a spus că „Viaţa e naşpa”.
Bastionul Ţesătorilor, o construcţie unică în România, se degradează pe zi ce trece după ce ani întregi nu s-a mai investit niciun leu în reabilitări. Totul din cauza situaţiei juridice incerte a construcţiei. Biserica Evanghelică a cerut încă din 2003 retrocedarea în natură a construcţiei, dar nici până astăzi procedura nu a fost finalizată.
Mitingul a fost organizat de Alianţa Evanghelică şi a reunit persoane din judeţele Galaţi, Vrancea şi Brăila. Protestul a fost unul autorizat şi s-a desfăşurat paşnic.
Un cuplu mixt, germano-româno, format din Richard Sensz Wolfgang şi Claudia Bădoiu, nu se poate căsători religios în România, deoarece Biserica Ortodoxă îi cere cetăţeanului străin să se convertească, deşi este botezat creştin.
4.000 de persoane au mărşăluit astăzi în centrul Iaşiului în semn de solidaritate cu familia Bodnariu din Norvegia. Oamenii au protestat paşnic împotriva deciziei Organizaţiei „Barnevernet” de a-i scoate din familie pe cei cinci copii ai lui Marius şi Ruth Bodnariu, care au fost astfel separaţi de părinţii lor.
Muzeul de Arta şi cel de Etmografie, singurele instituţii muzeale din judeţul Braşov recomandate de prestigiosul ghid turistic Michelin sunt în pericol. Biserica Evanghelică , proprietarul clădirilor retrocedate în instanţă cere o chirie lunară de aproape 28.000 de lei.
Şase lideri ai unei bogate biserici evanghelice din Singapore au fost găsiţi vinovaţi de sifonarea a 32 de milioane de euro, cu scopul de a finanţa cariera muzicală a soţiei pastorului, relatează TV5 Monde.
Conflictele de interese dintre Biserica Evanghelică din Transilvania şi firmele apropiate bisericii produc pagube ireversibile, pe milioane de euro din banii publici. Astfel, o parte unică din patrimoniul României a fost distrusă în urma unor astfel de restaurări, pe care arhitecţii susţin că nu le-au recomandat. Biserica însă are alte răspunsuri.
Joi s-au împlinit 7 ani de la incendiul devastator ce era să lase bistriţenii fără cel mai de preţ simbol: Biserica Evanghelică. An de an, în data de 11 iunie, preoţii din mai multe confesiuni se întâlnesc în lăcaşul de cult sau în vecinătatea sa pentru o rugăciune ecumenică. Primarul Ovidiu Creţu, prezent şi el la rugăciunea de joi, a asigurat că în cel târziu doi ani Biserica Evanghelică va fi ca nouă.
Învierea lui Iisus Hristos reprezintă cea mai mare sărbătoare creştină însemnată cu roşu în calendar de mai multe confesiuni religioase, printre care şi cea neoprotestantă. Ne-am propus să descoperim care sunt diferenţele de tradiţii şi percepţii ale creştinilor evanghelici faţă de cele ale creştinilor ortodocşi în perioada sărbătorilor pascale.
Pentru verificarea şi întreţinerea clopotelor şi a ceasului din Biserica Evanghelică, Primăria Bistriţa scoate din vistierie 4500 de lei. Pentru această sumă, firma care se va ocupa de aceste operaţiuni trebuie să facă verificări de trei ori pe an, la fiecare 4 luni.
Biserica Evanghelică din Bistriţa este una dintre dovezile măiestriei saşilor care în urmă cu un secol erau majoritari în micul burg săsesc. Deşi au plecat de decenii din Bistriţa, saşii au suferit la unison când şi-au văzut simbolul copilăriei în flăcări. Tot ei au fost cei care au sprijinit financiar reconstrucţia bisericii cu cel mai înalt turn de piatră din Transilvania.
Bistriţa se poate mândri cu cel mai înalt turn de piatră din Transilvania. Ba mai mult, acesta a fost „dotat” în urmă cu câţiva ani şi cu un lift, care-ţi permite să admiri oraşul de sus. Legenda spune însă că acest „record” i-a făcut invidioşi pe sibieni, care şi-au trimis meşteri care să măsoare pe ascuns turnul pentru a putea construi unul mai înalt.
Simbolul Bistriţei, Biserica Evanghelică, renumită pentru liftul său, fiind singurul lăcaş de cult din Europa care are aşa ceva, dar şi pentru turnul său medieval, cel mai înalt de acest tip din ţară, este reabilitat cu 2,3 milioane de lei de către două firme, printre care Utilitas CCPDRPC, deţinută de Szabo Balint Gyorgy, nimeni altul decât tatăl proaspătului ministru al Culturii, Csilla Hegedus.
Potrivit responsabilului cu activitatea Centrului de Informare Turistică,Ovidiu Bozbici, din 2013 şi până acum aproximativ 26-27.000 de oameni au admirat Bistriţa aproape de nori, din turnul Bisericii Evanghelice. Acest „privilegiu” a adus în vistieria municipalităţii aproximativ 40.000 de euro.
Un weekend reuşit în Mureş pot petrece toţi cei care vor să evadeze departe de stresul urban în comuna Saschiz şi împrejurimile sale. Nu este doar pentru cei care preferă liniştea, dar şi pentru cei care vor să petreacă un sfârşit de săptămână înconjuraţi de istorie şi localnici primitori. Astăzi, în campania „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“, vă prezentăm legendele şi poveştile Saschizului.
Biserica Evanghelică va găzdui vineri, 27 iunie, un concert cu totul deosebit. Un grup din Florida va susţine un recital de muzică sacră şi seculară americană. 80 de clopoţei îi vor încânta pe cei prezenţi.
Cea mai veche piesă de pe Biserica Evanghelică, lăcaşul de cult care a devenit simbolul Bistriţei, este o lespede datată în secolul al XVI-lea. În jurul acesteia şi mai ales a personajului pe care îl înfăţişează circulă mai multe legende. Una dintre ele o au în centru pe Ursula, una dintre primele femei din Bistriţa ce a avut privilegiul de a apărea în documentele oficiale ale cetăţii cu donaţii făcute bisericii
Artistul Ducu Bertzi va concerta joi tocmai în Biserica Evanghelică din inima Bistriţei. Evenimentul este unul caritabil, banii strânşi urmând să ajungă la copiii cu dizabilităţi care au probleme maxilo-faciale. Aceştia vor avea parte de tratament de specialitate într-o clinică din Cluj-Napoca.
Patronajul Fundaţiei Biserici Fortificate a fost preluat oficial de preşedintele României, Traian Băsescu, şi de cel al Germaniei, Joachim Gauch. În patrimoniul Bisericii Evanghelice C.A. se află peste 200 de lăcaşuri de cult.
Primăria Bistriţa alocă peste 45.000 de lei pentru o expertiză care să indice lucrările de care mai are nevoie Biserica Evanghelică pentru a putea fi inclusă în circuitul turistic internaţional. Aceasta ar urma să fie gata în toamna acestui an.