Stiri despre anarhism

  26 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Omagiu lui Dostoievski,
la apropiata împlinire a 200 de ani de la naştere. O paralelă între Dostoievski
şi Orwell
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Omagiu lui Dostoievski, la apropiata împlinire a 200 de ani de la naştere. O paralelă între Dostoievski şi Orwell

  O paralelă între gândirea lui Dostoievski (pe 30 octombrie se împlinesc 200 de ani de la naştere) şi cea a lui George Orwell, printre cele mai mari spirite ale secolelor XIX şi XX, poate cele mai mari dintre cele care s-au exprimat asupra chestiunilor social-politice. Dostoievski a „profetizat“, iar Orwell a dus, în literatura sa, până la ultimele consecinţe „palatul de cleştar“, a cărui construcţie se definitivează acum, sub ochii noştri.

 • Documente confidenţiale UE despre extemismul violent de stânga şi anarhism
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Documente confidenţiale UE despre extemismul violent de stânga şi anarhism

  Cu convingerea că instituţiile noastre specializate n-au timp să piardă cu asemenea prostii, poate pe dumneavoastră să vă intereseze că, pe 7 iulie, Consiliul UE, în cadrul Working Party on Terrorism, va organiza o dezbatere pe tema „Extremismul violent de stânga şi anarhism“.

 • Creştinismul – un scandal
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Creştinismul – un scandal

  De ce scandalizează creştinismul? Iată o veche, eternă întrebare care, probabil, va mai fi pusă multă vreme de-acum încolo. Răspunsul este simplu: creştinismul scandalizează pentru că doctrina creştină este un scandal. Încă de la momentul predicilor rostite de Iisus la trecerea sa pe Pământ, până în ziua de azi, coruptă şi materialistă până în cea mai intimă fibră a sa.

 • Harababura ideologică USR-PLUS
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Harababura ideologică USR-PLUS

  Deşi nu-i sunt admirator sau susţinător, Pierre-Joseph Proudhon are o zicere interesantă: „după cum nu este libertate fără unire ori fără ordine, la fel nu există unire fără varietate, fără pluralism, fără divergenţe“. Acestei ziceri i-a căzut, astăzi, victimă, Oana-Maria Bogdan, conform google-lului, mare lider PLUS. În mii de comentarii ale Reziştilor a fost catalogată ca fiind marxistă sau comunistă.

 • CARTEA DE ARTĂ Grafic,
un nou imprint editorial, îl aduce în România pe autorul-cult Alan Moore VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  CARTEA DE ARTĂ Grafic, un nou imprint editorial, îl aduce în România pe autorul-cult Alan Moore VIDEO

  Lansată de puţin timp, Grafic, un nou imprint al dinamicei edituri ART, dedicat exclusiv cărţilor de bandă desenată şi romanelor grafice, publică în premieră două volume ale legendarului Alan Moore, personaj iconic al anarhismului contemporan: „Watchmen“ (considerat printre cele mai bune cărţi de limbă engleză ale secolului XX) şi „V de la Vendetta“, dar şi reeditări ale cărţilor apărute aici mai demult, cum ar fi cele ale Marjanei Satrapi.

 • „Sfârşitul“ dinozaurilor? VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Sfârşitul“ dinozaurilor? VIDEO

  LA SCARĂ MARE În noul „Jurassic World: Fallen Kingdom“, regizorul J.A. Bayona introduce numeroase teme filozofice şi politice, care fac ca precedentele filme să pară doar un „parc de distracţii“, reuşind cel mai bun „Jurassic“ făcut vreodată. Eroii din precedentul film, Bryce Dallas Howard şi Chris Pratt, îşi reiau aici rolurile.

 • Idealistul şi anarhistul VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Idealistul şi anarhistul VIDEO

  GHIVECI Regizorul Jon Watts şi armata lui de scenarişti încearcă să îngrămădească de toate în noul „Spider-Man: Homecoming“: film cu supereroi, film de acţiune, comedie delirantă şi teen movie (film cu adolescenţi, despre viaţa în colegiu). Culmea este că, în mare, le şi reuşeşte, filmul fiind, în orice caz, o comedie excelentă, dar şi o meditaţie despre ce mai înseamnă anarhismul în ziua de azi, când toţi avem o familie de întreţinut.

 • „Plastic“: Un clasist bun e un clasist mort
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Plastic“: Un clasist bun e un clasist mort

  Păcat că spectacolul de teatru „Plastic“, pus în scenă de regizorul Theodor Cristian Popescu la ArCuB, nu serveşte mai bine intenţiile (câteodată) excelentului text al dramaturgului german Marius von Mayenburg (traducerea Elise Wilk).

 • Nu mai scăpăm! Microstate şi anarhism la liber
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nu mai scăpăm! Microstate şi anarhism la liber

  Evoluţiile recente în sfera europeană şi a viitorului Uniunii, apariţia liderilor populişti în mai multe state democratice şi nesiguranţa cu care privim următorii ani ne duc cu gândul la cum ar putea arăta harta lumii în viitor.

 • Mega-vernisaj la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Şapte noi expoziţii, sub genericul „November“. Printre teme: proprietatea ca furt şi regizarea realului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mega-vernisaj la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Şapte noi expoziţii, sub genericul „November“. Printre teme: proprietatea ca furt şi regizarea realului

  Joi, 10 noiembrie, de la ora 19.00, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană - MNAC (Palatul Parlamentului) se vor deschide publicului şapte noi expoziţii în prezenţa Excelenţei Sale, domnul Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei la Bucureşti. Printre altele, se va aduce un omagiu unor artişti importanţi dispăruţi pe parcursul anului 2016.

 • Un document excepţional: Situaţia terorismului în Europa – 2016
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un document excepţional: Situaţia terorismului în Europa – 2016

  Raportul TE-SAT 2016 este realizat de experţii EUROPOL şi prezintă o sinteză profesionistă asupra cauzelor, surselor, tendinţelor şi nivelului de diversificare a terorismului în Europa, studiind, de asemenea, şi structurile de sprijin logistic şi financiar de care dispun organizaţiile sau celulele teroriste cunoscute şi active pe continentul nostru.

 • VIDEO Adevărul Live. De la victoria Syriza în Grecia la istoria anarhismului autohton
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Adevărul Live. De la victoria Syriza în Grecia la istoria anarhismului autohton

  Valentin Nicolesc şi Vlad Brătuleanu de la organizaţia Pumn au comentat, împreună cu Ioana Lupea, consecinţele victoriei Syriza în alegerile din Grecia. Dar acesta nu a fost singurul subiect al emisiunii: cei trei vor dezvăluie istoria anarhismului autohton. În ciuda opiniei generale şi deloc întâmplător, anarhismul nu înseamnă haos, ci este o ideologie care fiuncţionează, chiar în zilele noastre în unele comunităţi, inclusiv din România.

 • Capitalism şi greaţă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Capitalism şi greaţă

  COMPASIUNE În noul lor film, „Două zile, o noapte“, fraţii belgieni Jean-Pierre şi Luc Dardenne demontează mecanismul sclaviei moderne care este dependenţa de un salariu fix. Fac aceasta însă într-un mod pur artistic, fără partipriuri ideologice, care ar fi provocat la rândul lor greaţă.

 • Zece motive pentru care trebuie votat Klaus Iohannis
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Zece motive pentru care trebuie votat Klaus Iohannis

  În primul rând, de ce este necesar, acum, un astfel de decalog? Pentru că ne aflăm, după un sfert de secol, în faţa primului moment cu adevărat crucial pentru democraţia românească. Chiar dacă şi altădată om fi avut aceeaşi impresie, există destule date obiective care ne arată că lucrurile, pe plan (geo)politic, stau altfel decât acum 5, 10 sau 15 ani.

 • Naţional-anarhismul, doctrina din spatele mişcărilor autonomiste?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Naţional-anarhismul, doctrina din spatele mişcărilor autonomiste?

  Extrem de posibil ca aceasta să fie una dintre sursele profunde, disipate acum într-o serie întreagă de mesaje aparent foarte corect politice care motivează, argumentează şi întăresc în ritm uluitor de rapid ceea ce ameninţă să devină o problemă europeană mai gravă şi mai amplă decât s-a crezut: revendicările de autonomie şi independenţă.

 • Reviriment anti-sistem: Ciclicitate şi
liniaritate (II)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Reviriment anti-sistem: Ciclicitate şi liniaritate (II)

  Istoria umanităţii poate fi imaginată, abstract, atât ca o linie dreaptă, eventual cu vector, adică direcţie de dezvoltare socială, politică, economică, instituţională, care să reprezinte dintr-o perspectivă pozitivistă şi deterministă  traseul de evoluţie al unui grup (comunitate, naţiune), plecând dintr-un punct iniţial numit, convenţional, A (sau X, de exemplu) şi ajungând într-un punct final B (sau Y).

 • Mic manual de terorism cibernetic (II)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mic manual de terorism cibernetic (II)

  Cine sunt rebelii lumii noastre cibernetice, cei care se transformă în luptători extrem de reali şi eficienţi pentru o cauză foarte limpede definită filozofic şi care se poate circumscrie anarhismului cibernetic ?

 • Atentatul de la Atena a fost revendicat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Atentatul de la Atena a fost revendicat

  Poliţia greacă examina luni seară o revendicare pe internet din partea unui grup anarhist pentru atentatul cu bombă contra imobilului celei mai mari companii de asigurări elene la Atena, care a provocat importante pagube duminică seară fără să facă victime.

Modifică Setările