Violuri comise de milioane de români în prime-time

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asupra violului nu există „o perspectivă dinafară“. Violul este viol, o infracţiune condamnabilă, indiferent din care perspectivă o judec, din care ţară, din Germania sau din România.

Şi totuşi, violul despre care se vorbeşte neîntrerupt în ultimile zile a fost comis în România şi nu de şapte brute, ci de milioane de români! Iar asta nu cu câteva luni în urmă, nici acum când ne scandalizăm că acele brute par a scăpa de pedeapsă, ci deja cu ani în urmă.

Chiar dacă nu intenţionam să scriu şi eu despre acest caz de viol, acestui gând îi voi da totuşi curs, deoarece el mă urmăreşte deja de prea mult timp.

Jurnalista violată într-un show TV

Acum doi ani, fiind în vizită în România, într-o noapte, încercat de insomnie, am butonat televizorul - o îndeletnicire rară în scurtele vacanţe româneşti. Întâmplarea a vrut să o fac atunci... Pe unul dintre canalele TV am rămas câteva minute înmărmurit de ceea ce mi se dădea să văd şi să aud. În primul rând, ecranul era invadat de nişte păpuşi gonflabile, care s-au dovedit a fi totuşi fiinţe umane, vorbeau, se mişcau şi chiar păreau să aibă sentimente, fie ele şi limitate doar la senzaţia prostească de mirare. M-am speriat! În studiou se mai aflau şi alţi doi sau trei bărbaţi, unul dintre ei părea să fie prezentatorul emisiunii, iar ceilalalti invitaţi sau co-prezentatori. Nu mai văzusem un asemenea show până în noaptea cu pricina, nu la televiziuni germane şi nici altundeva. Şi nici nu mai auzisem atâtea tâmpenii cu grad de pericol într-un timp atât de scurt date la televizor, respectiv accesibile oricăruia. Se vorbea (dacă asta se putea numi vorbire) despre o jurnalistă violată în Bucureşti, în plină stradă, în plină zi. Când unul dintre invitaţi, co-prezentator sau ce era, al cărui nume şi nici faţă nu le cunoşteam  (pe care nici nu le-am reţinut), a spus, probabil într-o formă de glumă, care mi-a scăpat de pe-atunci, ceva asemănător cu: „Păi dacă a fost proastă şi nu a stat de bună voie”. Comentând astfel violul jurnalistei. Am rămas perplex! Îngrozit. La o televiziune să se comenteze în felul acesta un viol???! Abia atunci mi-am propus să memorez numele postului tv şi al emisiunii. Era Antena1, iar emisiunea se numea „Un show păcătos”. Iar ca să nu-mi fac şi eu păcatul ăsta am schimbat urgent postul. 

O porcărie cu fatal succes

A doua zi am întrebat în jurul meu ce rahat de emisune e cea în care mă nimserisem noaptea trecută. „O tâmpenie”, mi-a răspuns cumnată-mea. „Cum dracu te-ai oprit taman la ea?”, m-a întrebat frate-meu. Iar maică-mea: „o porcărie oribilă”. Tâmpenie, porcărie sau ce este, cert este că emisiunea cu pricina se lăuda cu o audienţă însemnată, între 500 de mii şi chiar peste un milion de telespectatori. Iar o analiză media arată că 43% dintre aceştia sunt bărbaţi şi de asemenea 43 % din telespectatori au vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani (mult mai mulţi comparativ cu telespectatorii altor emisiuni de gen, vizionate in proporţie de 70% de femei). 

Semnalul de alarmă

În următoarele zile mă aşteptam la o reacţie din partea cuiva, din partea presei sau a autorităţii care reglementează informaţia televizată. Dar nimic! Povestind unuia şi altuia despre cele auzite în emisiunea cu pricina, nici reacţiile interloctorilor mei nu au fost prea dure. Toată lumea părea obişnuită cu acel gen de discurs şi acel format. Părea oarecum la ordinea zilei să audă şi să vadă ceea ce pe mine mă şocase. Pentru mine, deraierea  invitatului, co-prezentatorul sau ce-o fi fost, a tras un semnal de alarmă. „Multe violuri, care se vor mai repeta în România, pot fi puse în contul acestor dobitoci iresponsabili”, m-am gândit atunci. Iar acum tind să extind această acuzaţie indirectă şi asupra celor responsabili de acest post de televiziune, asupra celor care îşi fac apariţia în asemenea emsiuni, ca invitaţi sau în  altă calitate, dar şi asupra celor care urmăresc asemenea emisiuni, iar în cele din urmă asupra fiecăruia, care într-o formă sau alta tolerează asemenea atitudini sexiste, misogine, dar şi homofobe, xenofobe sau antisemite, apărute oriunde în presă sau în spaţiul public. Toţi aceştia sunt responsabili pentru violul tinerei din Vaslui! Toţi aceştia sunt responsabili pentru violurile şi violenţa faţă de femei şi minorităţi.

România - coşul de gunoi al universului?

Între timp există în România o sumedenie de emisiuni care poartă în pântece idioţenia şi iresponsabilitatea înrudite cu cele ale păcătoasei emisiuni din septembrie 2013.

Există un număr mult prea mare de emisiuni şi publicaţii tabloide care îşi bazează audienţele şi tirajele exact pe acele atitudini anti-sociale existente în minţile multora, activ sau latent, şi care profită de lipsa generală de emancipare, de predispoziţia la prejudecăţi a unei întregi societăţi. Sexismul şi misoginismul sunt la ordinea zilei în presa de bulevard din România.

Xenofobia şi homofobia se strecoară şi ele nesancţionate eficient de public şi autorităţi. Emsiunile „mondene“ sau ştirile din presa taboidă deschid privitorului un peisaj presărat cu omuleţi înfometaţi de atenţie, nişte creaturi azvârlite parcă de pe alte planete, care folosesc România drept coş de gunoi. Leo de la Strehaia, Dana, Loredana, Renata sau Samanta, Zăvoranu, Bahmuţeanu sau Drâguşanu inundă planeta cu vulgara lor neînsemnătate. Apoi mai sunt cazurile de mare farmec popular, mult mai dure, precum Mihaela Rădulescu sau Cheloo, care îşi permit alunecări homofobe şi care sunt, nemijlocit, răsplătite de public cu aplauze. Ei toţi, la un loc, reprezentanţii presei, protagoniştii, apaludacii şi susţinătorii de orice fel, sunt responsabili pentru cultivarea unei mentalităţi care naşte monştri.

Să ne privim în oglindă

E greu să-i arăţi cu degetul pe fiecare în parte, pe fiecare co-făptaş al acestor acestor acte de violenţă la adresa păcii sociale, deoarece în mulţimea lor ei ar fi greu de identificat. Iar majoritatea dintre cei care „consumă” sexismul, misoginismul, rasismsul, antisemitismul, xenofobia şi homofobia în formele lor crude sau travestite, nu recurg neapărat la violenţă vizavi de cei vizaţi. Dar existenţa latentă a acestor atitudini în minţile oamenilor este terenul care face posibilă violenţa şi mai ales nesancţionarea ca atare a acesteia. Oamenii din satul violatorilor îi apără pe aceştia, familiile lor acuză victima... Iar dacă e să fim sinceri, o mare parte din populaţia României face acelaşi lucru. 

Şi oricum, ar fi o imensă prefăcătorie doar să ne arătăm cu degetul unul pe altul, să ne acuzăm de vinovăţie în oricare ipostază a ei. Curajos ar fi să ne privim în oglindă, să ne testăm pe sine, să încercăm să înţelegem cum se ajunge la asemenea fapte, cum o societate poate purta în sine asemenea tumori.

„Acuzata” - să ne testăm atitudinea

Eu aş propune un test. Poate vi se pare banal, dar eu cred că el ar putea avea o rezonanţă binevenită. Fiecare om să urmărească filmul „Acuzata”, realizat in 1988, cu Jodie Foster în rolul principal. Iar cel care la finalul filmului concluzionează că Sarah, protagonista interpretată de Foster, „şi-a căutat-o” singură, să se caute pe sine la cap, să se analizeze şi să încerce să-şi redreseze anumite atitudini. Pentru că acestea sunt cauzele morbidului spectacol de astăzi, în care se comit violuri, se aduc învinuiri şi acuzaţii, fără ca acea schimbare necesară, de gândire şi comportament, să aibă într-adevăr loc! Fără să se înţeleagă că nefăcând-o se aşează singuri şi nesiliţti de nimeni pe banca acuzaţilor.  

Păcătosul show continuă

Întorcând-mă la emisiunea din septembrie 2013 în care se pălăvrăgea aiurea şi marginal pe tema violului jurnalistei (de parcă şi asta ar fi fost la ordinea zilei), vă recomand să citiţi comentariile cititorilor şi telespectatorilor, fanilor emisiunii, publicate pe Facebook la o postare a emisiunii „Un Show Păcătos” din acea perioadă. Ele vorbesc de la sine despre o societate în care crimele, precum violul, nu sunt păcate, ci doar un alt show de întreţinut prostimea. În care lumea iese în stradă să salveze o televiziune, dar nu onoarea unei naţiuni.

Comentariu de pe Facebook la imaginea cu jurnalista violată, publicată de „Un Show Păcătos” în septembrie 2013:

Ajutor ma violeaza,nu sariti ca-mi place :)) ,o fi atinso putin si acuma vai inca o vedeta apare la noi in Romania,dupa toate astea sa vedeti cum o sa apara toate pitipoancele ca au fost si ele violate”

Postarea de pe pagina de Facebook „Un Show Păcătos”:

un show pacatos jurnalista violata
comentariu fb un show pacatos
comentariu fb un show pacatos
comentariu fb un show pacatos
comentariu fb un show pacatos
comentariu fb un show pacatos
comentariu fb un show pacatos
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite