VIDEO Mobilitatea urbană e ca ceaiul cald

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt puţini cei care vorbesc despre mobilitate urbană în România. După zeci de ani şi sute de mii de voturi obţinute cu promisiuni de investiţii masive în infrastructură rutieră urbană, politicienilor le este foarte greu să recunoască adevărul: dezvoltarea durabilă a mobilităţii urbane este ieftină si aduce beneficii enorme.

Atunci când stai la volan gândeşti simplu: dacă mai era o bandă, era mai bine.

Însă oraşul nu trebuie planificat de la volan. Profesioniştii ştiu deja că este o greşeală să încurajezi folosirea autoturismelor într-un oraş sufocat de traficul rutier.

Însă în România nu se vorbeşte despre soluţiile ieftine şi de succes aplicate în ultima jumătate de secol aproape peste tot in lume.

"Evaporarea traficului" seamănă mult cu ceaiul calduţ recomandat în zilele caniculare. Ştim cu toţii că atunci când e arşiţă, un ceai cald ajută organismul mai mult decât o băutură rece. Însă, ca să vândă cât mai mult, producătorii "oferă" ceea ce omul cere: băuturi reci !

Cam aşa este şi cu stilul învechit de planificare a transportului urban.

Politicienii, care sunt interesaţi "să vândă" cât mai multe lucrări de asfaltări şi deszăpeziri, promit tot felul de proiecte megalomanice care fac rău oraşului şi cetăţenilor.

Iar astfel de promisiuni au succes pentru că cei mai mulţi cred că ceaiul cu gheaţă le face bine.

Noi vă recomandăm să serviţi un ceai cald în zilele caniculare şi să urmăriţi toate episoadele din filmul "Mobilitatea urbană pe înţelesul tuturor".


Marian Ivan
membru fondator al OPTAR

 ——————————–

Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.
Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.
Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !
Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite