Un nou sezon al Concertelor roz, în direct la Radio România Muzical

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violoncelistul Andrei Ioniţă
Violoncelistul Andrei Ioniţă

O pată de culoare şi speranţă într-o lume gri au fost cele 12 Concerte roz propuse în perioada iunie-iulie 2020 de corporaţia publică de radio. Începând cu data de 25 august, Radio România Muzical propune o nouă serie de recitaluri şi concerte camerale, pe scena Sălii Radio, de asemenea, fără public, însă transmise în direct la radio şi cu premiere ulterioare în reţelele sociale.

Seria este deschisă de celebrul violoncelist Andrei Ioniţă, singurul câştigător român al prestigiosului concurs Ceaikovski de la Moscova, cel care, în stagiunea 2019-2020, a fost artist în rezidenţă al Orchestrei Simfonice din Hamburg şi pe care l-am putut urmări într-un emoţionant concert fără public susţinut alături de Martha Argerich, înregistrat în această perioadă pandemică, atât de grea pentru artişti.

Pentru recitalul de la Bucureşti, susţinut special pentru publicul Radio România Muzical, Andrei Ioniţă a pregătit un impresionant program pentru violoncel solo: Lamentatio de Giovanni Sollima, Suitele nr. 2 BWV 1008 în re minor şi nr. 3 BWV 1009 în Do major de Johann Sebastian Bach şi Suita pentru violoncel solo de Gaspar Cassado.

Recitalul poate fi ascultat începând cu ora 15.30 la Radio România Muzical şi audio, pe site-ul www.romania-muzical.ro. Înregistrarea audio-video a recitalului va fi disponibilă pe contul youtube şi facebook Radio România Muzical, în regim de premieră, din 28 august, ora 18.00.

Următoarele Concerte roz vor avea loc săptămânal, începând cu data de 10 septembrie, ora 19.00, în fiecare zi de joi, până în 8 octombrie. Prezintă Irina Cristina Vasilescu.

Andrei Ioniţă (26 ani) este unul dintre cei mai apreciaţi tineri violoncelişti ai momentului, la nivel mondial, un talent ieşit din comun, cu o tehnică şi muzicalitate strălucitoare. Cea mai mare reuşită a sa rămâne câştigarea, în 2015, a Concursului Ceaikovski de la Moscova, o performanţă excepţională: Andrei Ioniţă a devenit astfel primul român care a cucerit medalia de aur la această competiţie, printre cele mai semnificative din lume. Printre laureaţii concursului Ceaikovski s-au numărat, de-a lungul anilor, pianiştii Van Cliburn, Vladimir Ashkenazy, Grigory Sokolov, Denis Matsuev, Daniil Trifonov, violonistul Gidon Kremer.

Andrei Ioniţă a început, mai întâi, studiul pianului, de la vârsta de 5 ani; de la 8 ani, a luat primele lecţii de violoncel. A studiat violoncelul alături de Ani Marie Paladi, în paralel urmând cursurile Colegiului Naţional Sf. Sava din Bucureşti, profilul matematică-informatică; a fost studentul lui Jens Peter Maintz la Universitatea de Arte din Berlin. Palmaresul său include şi alte premii importante, la Concursurile Aram Haciaturian de la Erevan, ARD din München sau Emanuel Feuermann din Berlin.

Andrei Ioniţă a cântat deja pe scene dintre cele mai prestigioase din Europa, Statele Unite ale Americii şi Asia, în recital sau în concerte alături de orchestre precum Filarmonica din Munchen, Filarmonica Cehă, Filarmonica din Tokyo, Filarmonica din Sankt Petersburg. În cadrul festivalului Enescu – ediţia 2017, Andrei Ioniţă a apărut alături de Orchestra Filarmonicii din München, condusă de Valery Gergiev, dirijor care a contribuit mult la promovarea tânărului violoncelist român. În noiembrie 2018, Andrei Ioniţă a revenit pe scena Sălii Radio, solist al BBC Philharmonic Orchestra, în cadrul Festivalului RADIRO.

Între anii 2016-2018, Andrei Ioniţă a fost parte a proiectului “BBC New Generation Artists”; înregistrări realizate pentru BBC au fost editate pe un disc cu lansarea programată în 15 martie 2019 la casa Orchid Classics.

În 2017, Andrei Ioniţă a debutat şi în Statele Unite ale Americii, cu recitaluri în săli prestigioase, printre ele, şi la Carnegie Hall. În ianuarie 2019, a susţinut un turneu american intens aplaudat pe teritoriul american alături Orchestra Naţională Simfonică a României, condusă de Cristian Măcelaru.

Pe parcursul stagiunii 2019-2020, Andrei Ioniţă a fost artist în rezidenţă al Orchestrei Simfonice din Hamburg, susţinând mai multe recitaluri, dar şi concerte în oraşul german, extrem de apreciate de public şi de critică. În 15 aprilie 2019, Andrei Ioniţă a apărut şi în cadrul proiectului “Moştenitorii României muzicale” organizat de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera la Sala Radio, un memorabil recital susţinut alături de pianista Naoko Sonoda.

La Bucureşti, Andrei Ioniţă va evolua şi pe 26 august 2020, în cadrul unui concert cameral în aer liber organizat în cadrul festivalului “Vara magică”. Partenerele sale de scenă sunt pianista Daria Ioana Tudor şi violonista Georgeta Iordache.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite