Tratamentul medicamentos pentru ADHD poate afecta performanţele de învăţare ale copilului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problema diagnosticului ADHD (tulburare hiperkinetică cu deficit de atenţie - n.r.) este importantă pentru părinţi şi pentru medici, însă nu schimbă prea mult datele pentru specialiştii care lucrează în domeniul recuperării psiho-comportamentale sau educaţionale.

Pentru părinţi este important deoarece trebuie să ştie cui se adresează pentru diagnostic şi mai ales pentru tratament. Discuţia despre tratament este destul de spinoasă, cu atît mai mult cu cît, în unele ţări, tulburări precum ADHD sau autismul nu sînt privite ca boli şi prin urmare nu primesc tratament medicamentos; în Anglia, de exemplu, autismul este diagnosticat şi tratat ca o tulburare de învăţare, adică exclusiv prin educaţie specială. Ce-i drept, o astfel de abordare, prin educaţie, presupune altă perspectivă şi, în consecinţă, alte costuri, mai mari; este mai scump să însoţeşti un copil în educaţie şi asistenţă pentru incluziune socială ani de zile decît să-i prescrii medicaţie.

Pentru medici este important pentru că ei au nevoie să ştie dacă şi ce prescriu: tratament medicamentos sau recuperare educaţională?

Pentru un psiholog care construieşte sau supervizează un program de intervenţie şi recuperare, existenţa sau non-existenţa diagnosticului este irelevantă. Recuperarea psiho-comportamentală se bazează pe intervenţia pe simptome; în analiza comportamentală aplicată de exemplu (ABA), intervenţia se face direct pe comportament. Ceea ce poate conta este tratamentul. Dacă copilul aflat în recuperare este sub tratament medicamentos, acesta poate afecta performanţele învăţării. Personal, vă pot spune că am întîlnit foarte puţine cazuri în care medicaţia a îmbunătăţit aceste performanţe. De cele mai multe ori medicaţia nu are legătură cu învăţarea. În unele cazuri scade rezultatele în învăţare.

Totuşi, atunci cînd funcţionează, colaborarea dintre psiholog şi medicul psihiatru trebuie să ţintească un lucru: medicaţia (atunci cînd este cazul) are nevoie să fie ajustată în aşa fel încît să îmbunătăţească fereastra de atenţie de care copilul poate beneficia în învăţare.

Dezbatere Adevărul Live: ADHD este sau nu o boală?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite