„Trăind printre demoni” - Un caz de exorcism

0
0
Vera Farmiga  şi Patrick Wilson, în rolurile a doi demonologi  FOTO cinemagia.ro
Vera Farmiga  şi Patrick Wilson, în rolurile a doi demonologi  FOTO cinemagia.ro

Filmul „Trăind printre demoni / The Conjuring“ merită văzut şi de cei nepasionaţi de poveşti supranaturale, pentru că excelează în mai multe domenii.

„The Conjuring“, tradus la noi „Trăind printre demoni“, este unul din acele filme care-i pot convinge de existenţa unei lumi supranaturale şi pe cei mai sceptici dintre spectatori, în orice caz îi poate pune serios pe gânduri. Cu toate că nu sunt un pasionat al acestui gen de filme, impresia este că, de la primul „Exorcistul“ (1973, regia William Fried­kin) încoace, niciodată n-a mai fost redată atât de convingător pe ecran o scenă de posedare malefică urmată de exorcism.

Succesul uriaş al filmului în America, unde a întrecut, în box-office-ul acestei veri, filme cu pretenţii, arată că avem de-a face cu un film care va rămâne, într-adevăr, în memoria cinefilă.

Un cuplu de demonologi

Primul atu al filmului (şi cel mai puternic), în ceea ce priveşte crearea acestei impresii de autenticitate şi realism, este chiar punctul său de plecare.

„Inspirat dintr-un caz real“ înseamnă aici exact ceea ce titrează afişul peliculei. Soţii Ed şi Lorraine Warren, destul de cunoscuţi în America, sunt doi cercetători ai lumii supranaturale şi luptători pe cont propriu cu demonii care ne asaltează de dincolo de fragila graniţă dintre lumi.

Cazul reprodus în film, care s-a întâmplat în cele mai stricte detalii în 1971, este considerat de soţii Warren cea mai teribilă confruntare cu o forţă malefică în care au trebuit să se angajeze, în întreaga lor carieră.

Cuplul de specialişti în paranormal este interpretat cu fler şi graţie artistică de Patrick Wilson şi Vera Farmiga. Genericul final al filmului, însă, prezintă fotografii autentice, de epocă, atât cu cei doi eroi, cât şi cu familia supusă asaltului demoniac (o prezenţă malefică, a unei vrăjitoare din secolul al XIX-lea, Batsheba, care controlează casa bântuită în care cei doi soţi şi cu cele cinci fete ale lor s-au mutat de curând). Mai mult, Lorraine Warren trăieşte încă (Ed a murit în 2006, la aproape 80 de ani), acum în vârstă de 86 de ani, şi apare pe genericul filmului în calitate de consultant.

În umbra lui Friedkin

Dincolo de această puternică ancorare în real, „The Conjuring“ excelează şi în modul în care povesteşte acest caz de posedare şi de exorcism, strict cinematografic vorbind. Regizorul de origine malaysiană James Wan, născut în 1977, s-a remarcat ca autor al primului „Saw“, în 2004, un horror considerat de unii chiar excesiv. Pentru „Trăind printre demoni“, Wan a trebuit să recreeze minuţios atmosfera începutului anilor ’70, în care se desfăşoară acţiunea, şi e posibil să se fi molipsit de măiestria cu care regizorii hollywoodieni îşi lucrau filmele atunci (ne-am referit la Friedkin, dar e cazul multor altora). În orice caz, filmul e realizat foarte îngrijit, în toate aspectele sale.

Atmosfera de groază, de situaţie terifiantă, este creată treptat, prin diverse efecte stilistice. Totuşi, niciodată nu o simţi visceral, cum se spune „în stomac“, precum în alte filme (mult mai proaste, de altfel), ci totul seamănă mai mult cu o elegantă operaţiune intelectuală.

Actriţa lui Caranfil

„The Conjuring“ este nu numai un film de regizor, ci şi unul de actori. Mai ales Vera Farmiga este impresionantă în rolul Lorrainei Warren, cea care de fapt are capacitatea de a „simţi“ prezenţa supranaturală, har care însă o secătuieşte şi slăbeşte de fiecare dată.

Actriţa americană, care recent a împlinit 40 de ani, este vedeta celui mai nou film al lui Nae Caranfil, „Closer to the Moon“, ceea ce creşte mult aşteptările de la peliculă.

Trăind printre demoni / The Conjuring
(SUA, 2013)

Regia: James Wan

Cu: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Lili Taylor

Rulează la: Hollywood Multiplex Bucureşti Mall

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite