The Piano Book cu Lang Lang

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lang Lang - The Piano Book
Lang Lang - The Piano Book

O super-vedetă a muzicii clasice, pianistul chinez Lang Lang nu a mai cântat prea des în ultimii 2-3 ani, cum de altfel, nici nu a mai înregistrat niciun disc nou. Muzicianul a suferit o tendinită la mâna stângă şi a fost nevoit să ia o pauză de la pian.

Aşa că s-a dedicat cu precădere profesoratului. Lang Lang se ocupă, de altfel, de o fundaţie ce-i poartă numele şi care are în vedere promovarea tinerilor talente: organizează cursuri, organizează evenimente dedicate strângerii de fonduri pentru susţinerea muzicii culte, desfăşoară acţiuni menite să-i ajute pe copiii bolnavi sau să aducă muzica cultă în comunităţi defavorizate, mai ales din zone rurale.

Lang Lang este implicat direct în acţiunile fundaţiei sale; există numeroase filmări pe youtube cu Lang Lang predând pianul unor tineri muzicieni (în care putem remarca şi că nu-şi mai folosea mâna stângă deloc în ultimii ani).

Lang Lang va împlini pe 14 iunie 37 de ani; viaţa sa s-a desfăşurat într-un ritm ameţitor până astăzi, s-ar putea spune că a trăit deja două  vieţi când te uiţi la realizările sale.

A început studiul pianului la 3 ani; nu avea decât 5 ani când a participat la primul concurs şi a susţinut primul recital. La 9 ani a dat concurs de admitere la Conservatorul din Beijing, dar a fost respins, pe motiv că nu are talent! Nu s-a descurajat (a contribuit mult la asta şi o partitură de Mozart pe care o îndrăgea în mod deosebit). De la 12 ani, începe să devină cunoscut la nivel naţional în China, la 15 ani îşi părăseşte ţara natală, pentru a studia la celebrul institut Curtis din Philadelphia. Iar la 17 ani şi-a început cariera internaţională de cel mai înalt nivel: concerte pe cele mai importante scene, cu orchestrele de renume ale lumii, discuri premiate, isterie în rândul fanilor, în special în Asia. Unii l-au privit cu neîncredere: era neverosimil să existe un pianist asiatic cu asemenea succes. Nu am avut şansa să-l ascultăm în România, ar fi trebuit să vină la ediţia din 2017 a festivalului Enescu, însă starea mâinii sale stângi l-a făcut să anuleze acel recital. Eu l-am ascultat în cadrul unui concert transmis live în cinematografe din întreaga lume şi am înţeles pe deplin care este sursa magnetismului său: nu doar o tehnică impecabilă, care parcă depăşeşte limitele obişnuitului uman, dar şi o trăire explozivă a muzicii. Lang Lang ştie să transmită emoţie, iar pentru publicul de astăzi, acest lucru este primordial; aş spune că întotdeauna a fost primordial ca artistul să trezească emoţie în publicul său, pentru că dincolo de orice, muzica este, în primul rând, emoţie.

Din cauza tendinitei de la mâna stângă, Lang Lang nu a mai înregistrat niciun disc nou în ultimii trei ani – ultimul său disc, “New York Rhapsody”, apăruse în 2016 la casa Sony. Între timp, Lang Lang a ales să renunţe la colaborarea cu casa Sony şi a revenit din 2017 la Deutsche Grammophon, de unde plecase în 2010.

Iar în 29 martie 2019, a apărut primul disc rezultat în urma noii colaborări dintre Lang Lang şi Deutsche Grammophon: The Piano Book, album cu două discuri, difuzat în premieră la Radio România Muzical pe 1 aprilie 2019.

The Piano Book este o mărturie despre anii când Lang Lang nu a putut cânta la pian şi s-a dedicat profesoratului: cuprinde o colecţie de miniaturi care sunt abordate, de obicei, de micii pianişti sau pe care Lang Lang le sugerează elevilor săi să le abordeze. Este un album pe care Lang Lang îl dedică tuturor pianiştilor – mai mici şi mai mari, parte dintre piese l-au inspirat pe însuşi Lang Lang să se facă pianist.

Într-o lume în care rolul educaţiei de calitate mi se pare că este din ce în ce mai mare, albumul lui Lang Lang mi se pare un cadou preţios. A pleda pentru educaţia de calitate este primordial şi mă bucur că Lang Lang a înţeles perfect cât de important este pentru toţi profesioniştii din muzica clasică să acţioneze pentru a convinge şi generaţiile viitoare că acest tezaur al umanităţii, muzica clasică, trebuie să fie protejat. Şi nu poate fi protejat decât pregătind temeinic noi generaţii de interpreţi, compozitori şi ascultători.

Ce se poate asculta pe acest album? Piese celebre, dar şi piese pe care nu prea le găsim, de obicei, pe discuri, pentru că sunt abordate în faza de învăţare a pianului. Muzică clasică, dar şi extrase din coloane sonore ale unor filme recente şi muzici tradiţionale. Piese care au intrat aproape în folclor, cum sunt Variaţiunile de Mozart pe tema Ah, vous dirai-je, maman, piese care emoţionează până la lacrimi, cum este o transcripţie după Nimrod din Variaţiunile Enigma de Elgar. Nu lipsesc nici Fur Elise de Beethoven, nici Preludiul în Do major din caietul I al Clavecinului bine temperat de Bach.

Regăsim şi un Lang Lang un pic schimbat faţă de cum îl ştiam: încă mai atent la detalii, cu mai multă maturitate în interpretare. La fel de impetuos şi sensibil, cu sufletul pus pe tavă.

Dacă vreţi să vă apucaţi să cântaţi la pian, dacă aveţi copii care studiază pianul sau dacă, pur şi simplu, aveţi nevoie de un playlist de aproape 2 ore cu muzică de pian inspiratoare, The Piano Book cu Lang Lang este o recomandare de neratat. Un mare pianist şi o deviză care ar trebui să ne anime pe cât mai mulţi: “Muzica ne face viaţa mai frumoasă. Vindecă, uneşte, inspiră şi ne face oameni mai buni. Muzica este puternică. Vreau ca fiecare copil să aibă acces la experienţe muzicale inspiratoare”.

The Piano Book poate fi ascultat pe site-ul Radio România Muzical, pe platformele de streaming (de tip Spotify). În format fizic, se poate comanda pe site-ul www.deutschegrammophon.com.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite