Reunirea cu Basarabia, la fel de importantă ca şi apărarea Transilvaniei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică, 20 octombrie, de la ora 14.00, va avea loc în Bucureşti cea mai mare manifestaţie din România pentru reunirea cu Basarabia. Trebuie să înţelegem că reîntregirea ţării este la fel de importantă ca şi apărarea Transilvaniei de ”protectorii” ei de la Budapesta. Pe de o parte, avem de apărat un teritoriu românesc din interior, pe de altă parte avem de readus acasă un alt tărâm românesc înstrăinat samavolnic.

Mesajul cu care organizatorii manifestaţiei de duminică, reuniţi în ACŢIUNEA 2012, promovează evenimentul mi se pare extrem de semnificativ: ”Unirea face puterea. Un stat mai mare este unul mai puternic. Demnitatea noastră naţională trebuie recuperată, iar reîntregirea teritorială ne-ar aduce suflul nou de care avem atâta nevoie”.  Îl leg, inevitabil, de presiunile la care este supusă România dinspre vest să cedeze o parte din teritoriul naţional sub forma incipientă de ”autonomie”, urmată de protectorat şi apoi de dezastru. Nu este oare ca întotdeauna în istorie, când suntem atacaţi şi de la vest, şi de la est, când toată lumea fie vrea să ne ia ceva, fie nu vrea să ne returneze ce este al nostru? Şi această senzaţie că suntem hărţuiţi şi dintr-o parte, şi din cealaltă, nu este de natura sindromului conspiraţionismului, ci este bazat pe fapte reale.

Nu numai că nu cedăm nimic din teritoriul naţional, dar chiar vrem să-l reîntregim. Iar unirea, aşa cum a dovedit-o sondajul realizat de Adevărul, este cel mai important ideal pentru români. Să dovedim acest lucru din nou, pentru ca cei care vor să ne rupă, şi de la dreapta, şi de la stânga, să realizeze că nu li se va permite să se atingă de fiinţa naţională.

Aşa cum avem două mâini, aşa trebuie să avem două griji. Cu mâna dreaptă trebuie să apărăm Transilvania de cei care o vor înstrăinată, cu mâna stângă trebuie să aducem Basarabia acasă, la ţara-mamă. În dreapta avem de luptat cu extremismul de dreapta al Budapestei şi cu nostalgii horthyşti,  în stânga cu rămăşiţele comunismului şi cu nostalgicii bolşevici. Din nou, România trebuie să-şi apere graniţele şi de-o parte, şi de cealaltă, ca de atâtea ori în trecut.

Sper ca manifestaţia de duminică să dea un imbold puternic dorinţei românilor de a fi toţi împreună şi să fie un pas major înainte spre definitivarea idealului României Unite. Să fie şi un fel de răspuns la marşul secuilor din 27 octombrie când ni se va cere să cedăm o parte din România. Nu numai că nu cedăm nimic din teritoriul naţional, dar chiar vrem să-l reîntregim. Iar unirea, aşa cum a dovedit-o sondajul realizat de Adevărul, este cel mai important ideal pentru români. Să dovedim acest lucru din nou, pentru ca cei care vor să ne rupă, şi de la dreapta, şi de la stânga, să realizeze că nu li se va permite să se atingă de fiinţa naţională.

Veniţi la marşul pentru Basarabia. Este un marş pentru România. Este un marş pentru noi toţi şi pentru urmaşii noştri cărora avem datoria să le lăsăm moştenire o Românie Unită, o Românie Întreagă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite