Ponta pe acelaşi fir cu NATO, Băsescu doar cu Udrea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Convocarea CSAT de către premierul Victor Ponta vine în contextul în care NATO a reacţionat ferm faţă de ameninţările oficialilor ruşi. Întâlnirea pentru coordonarea instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale este necesara pentru România - doar în acest fel se pot lua deciziile necesare pentru gestionarea unei situaţii care fierbe dincolo de graniţele noastre estice.

Potrivit unor informaţii apărute în presă, NATO a reacţionat ferm faţă de ameninţările vicepremierului rus Dmitri Rogozin la adresa României, calificând declaraţiile acestuia ca fiind de neacceptat şi cerându-i acestuia să-şi clarifice poziţia.

Nu, oficialii NATO nu l-au întrebat pe Rogozin dacă era beat când a scris acele ameninţări pe Twitter, aşa cum a făcut Traian Băsescu, nici nu l-au ignorat, cum a făcut acelaşi Băsescu în primă fază, ci au cerut explicaţii, în ton cu reacţia Guvernului şi a premierului Victor Ponta. În această chestiune, marele pro-vest Băsescu a avut o atitudine mai degrabă estică, în timp ce Ponta, pe care propaganda cotrocenistă îl promovează ca rusofil, a acţionat în coordonare cu partenerii internaţionali ai României.

Reacţia NATO este importantă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, demonstrează faptul că Alianţa tratează extrem de serios ameninţările la adresa unui membru de-al ei şi ne transmite un mesaj de siguranţă. În al doilea rând, îl cam lasă pe Băsescu în ofsaid, deoarece dacă acesta a ales să ignore o ameninţare directă la adresa ţării noastre, venită chiar şi din partea unui „agitator”, căruia atunci când i-a răspus, a făcut-o la mişto, NATO a tratat aceste declaraţii provocatoare într-un mod serios, arătând că glumele cu bombardiere care îi tranzitează spaţiul nu sunt acceptabile.

Culmea este că Băsescu a fost cel care a provocat toata isteria cu rechemarea rezerviştilor, atunci când situaţia era mai calmă decât în prezent. Acum, când un oficial rus ameninţă direct România şi Republica Moldova, preşedintele transmite un puternic sentiment de nepăsare. O fi din cauza campaniei electorale, care-i distrage atenţia de la ce se întâmplă la graniţele ţării, la ce „trăsnăi” a mai făcut Elena Udrea.

Traian Băsescu are o atitudine profund iresponsabilă. În aceste momente sensibile, în care toate instituţiile statului ar trebui să se coordoneze, în care premierul face apel la dialog şi la convocarea CSAT, în vederea stabilirii clare a unei strategii, preşedintele umblă prin ţară de mână cu Elena Udrea şi refuză să recunoască evidentul: Ponta i-a luat-o înainte pe această temă, iar acum se vede nevoit să fie vioara a doua, iar acest lucru nu îi convine deloc.

România trebuie să demonstreze acum că este un partener serios, mai ales că este stat de graniţă atât pentru NATO, cât şi pentru Uniunea Europeană. Acest lucru îl putem demonstra numai printr-o bună coordonare a instituţiilor, printr-o reacţie unitară, o comunicare pe o singură voce.

Din aceste motive, convocarea CSAT este necesară, pentru că doar în cadrul acestuia pot fi coordonate toate instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite