Opera┼úiunea ÔÇ×conferin┼úa de pres─âÔÇŁ. Iohannis intr─â ├«n cursa pentru func┼úia de Secretar General al NATO

0
0
Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro
FOTO Administraţia Prezidenţială

Calm, relaxat, foarte bronzat ┼či z├ómbitor. A┼ča s-a prezentat Klaus Iohannis la conferin┼úa de pres─â organizat─â la Palatul Cotroceni. Conferin┼úa prin intermediul c─âreia a anun┼úat c─â va intra ├«n cursa pentru func┼úia de Secretar General al NATO.

Anunţul nu a fost făcut direct de către Klaus Iohannis, ci informaţia a fost făcută publică prin intermediul unei întrebări servite reprezentantului postului Digi24, televiziunea de casă a Cotroceniului. Astfel, transcriptul de la întreaga conferinţă de presă va ajunge pe masa tuturor liderilor NATO. Punct ochit, punct lovit.

La recentul summit NATO organizat la Madrid, printre dineurile somptuoase ┼či dezbaterile privind temele arz─âtoare ┼či de actualitate aflate pe agenda Organiza┼úiei Nord Atlantice, liderii au purtat discu┼úii ┼či ├«n privin┼úa succesorului lui Jens Stoltenberg, actualul Secretar General al NATO, al c─ârui mandat expir─â la data de 30 septembrie 2023.

O foarte bun─â ocazie pentru ca pre┼čedintele Klaus Iohannis s─â ├«┼či exprime inten┼úia de a candida pentru aceast─â func┼úie. Lucru care nu a incomodat pe nimeni. Din contr─â. Doar c─â domnului pre┼čedinte i s-a atras aten┼úia c─â are ceva ÔÇ×big problemÔÇŁ cu libertatea presei acas─â la el.

Dac─â pentru liderii din Rom├ónia libertatea presei a ajuns un moft, principalele partide de pe scena politic─â devenind un fel de ac┼úionari la cele mai importante redac┼úii ca urmare a banilor ÔÇ×f─âr─â num─ârÔÇŁ pompa┼úi direct din subven┼úia primit─â de la stat (a se vedea investiga┼úiile realizate de jurnalistul Cristian Andrei de la Europa Liber─â Rom├ónia), liderii UE ┼či NATO au o perspectiv─â radical diferit─â pe aceast─â tem─â.

Or, h─âr┼úuirea jurnalistei Emilia ┼×ercan a ┼úinut capul de afi┼č la Comisia European─â, mai mul┼úi comisari europeni primind o scrisoare prin care li s-a semnalat cazul jurnalistei din Rom├ónia. De asemenea, ┼čapte organiza┼úii europene ┼či interna┼úionale, care apar─â libertatea presei, printre care Reporteri f─âr─â Frontiere (RSF), ActiveWatch, Article 19 Europe, Federa┼úia European─â a Jurnali┼čtilor (EFJ), OBC Transeuropa (OBCT), European Centre for Press and Media, Freedom (ECPMF), Committee to Protect Journalists (CPJ), ┼či-au ar─âtat ├«ngrijorarea profund─â fa┼ú─â de autorit─â┼úile din Rom├ónia cu privire la ├«nt├órzierea investiga┼úiilor ├«n cazul Emiliei ┼×ercan.

Deranjul cel mare a fost, ├«ns─â, generat de amenin┼ú─ârile, destul de neinspirate, f─âcute de c─âtre Klaus Iohannis la adresa jurnali┼čtilor de la G4Media, precum ┼či la adresa surselor care le-au dezv─âluit acestora drafturile privind Legile securit─â┼úii na┼úionale. Mai mult, ├«nt├ólnirile ┼či discu┼úiile purtate de Pantazi ┼či T─âp─âlag─â cu Vera Jourova, vicepre┼čedintele Comisiei Europene responsabil pentru valori ┼či transparen┼ú─â, precum ┼či cu Sandeep Paul, ata┼čatul de pres─â al Ambasadei Statelor Unite la Bucure┼čti, care s-a deplasat chiar la sediul redac┼úiei G4Media, au tulburat destul de tare apele p├ón─â la cel mai ├«nalt nivel.

Pentru ca pre┼čedintele Klaus Iohannis s─â reu┼čeasc─â s─â accead─â la o func┼úie at├ót de important─â, cum este aceea de Secretar General al NATO, nu este suficient doar s─â ├«mbrace costume scumpe ┼či stilate. Acesta trebuie s─â g├óndeasc─â ┼či s─â aib─â o conduit─â de nivelul unui lider european. Or, atitudinea acestuia fa┼ú─â de libertatea presei denot─â mai degrab─â un comportament tipic liderilor autocra┼úi.

A┼ča s-a n─âscut opera┼úiunea ÔÇ×conferin┼úa de pres─âÔÇŁ. Un eveniment de pres─â ie┼čit cu totul din tiparul utilizat p├ón─â acum de Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis a renun┼úat la mofturi, precum regula ÔÇ×unicei ├«ntreb─âriÔÇŁ pe care o puteau adresa jurnali┼čtii, s-a l─âsat sf├ó┼čiat ┼či torpilat cu ├«ntreb─âri incomode ┼či a polemizat cu ziari┼čtii prezen┼úi. A r─âmas calm ┼či z├ómbitor ├«n fa┼úa tuturor acuza┼úiilor care i-au fost aruncate ├«n fa┼ú─â. Dar cine nu ar z├ómbi c├ónd ┼čtie c─â lucrurile se desf─â┼čoar─â conform planului?

Deliciul ├«ntregii conferin┼úe l-a constituit ├«ns─â confruntarea pre┼čedintelui chiar cu Cristian Pantazi, dul─âul de la G4Media, care s-a aruncat f─âr─â rezerve direct la jugulara lui Iohannis. Iar Iohannis s-a l─âsat t─âv─âlit chiar de c─âtre jurnalistul pe care, ├«n urm─â cu doar c├óteva s─âpt─âm├óni, ├«l amenin┼úa ├«n cel mai pur stil mafiot. Ce nu face omul pentru o func┼úie at├ót de frumoas─â ┼či bine pl─âtit─â?

De┼či majoritatea comentatorilor s-au gr─âbit s─â analizeze r─âspunsurile, destul de evazive, oferite de Iohannis la temele de politic─â intern─â, precum criza energetic─â, explozia pre┼úurilor, plagiatul lui Ciuc─â sau e┼čecul programului ÔÇ×Rom├ónia Educat─âÔÇŁ, aceast─â conferin┼ú─â nu a fost organizat─â pentru publicul intern. Ci pentru ÔÇ×publicul externÔÇŁ, cel format din liderii UE ┼či, ├«n special, liderii NATO. Iar ace┼čtia trebuiau s─â fie calma┼úi ├«n privin┼úa atitudinii lui Iohannis ├«n privin┼úa libert─â┼úii presei.

Dac─â jurnali┼čtii ar fi fost ceva mai inspira┼úi, poate ┼či ceva mai uni┼úi ┼či solidari unii cu ceilal┼úi, strategia fireasc─â ar fi fost s─â boicoteze aceast─â conferin┼ú─â de pres─â, nu s─â-i fac─â jocul pre┼čedintelui Iohannis. Dincolo de cazurile Emilia ┼×ercan ┼či G4Media, umilin┼úele destul de dure la care au fost supu┼či p├ón─â acum de Palatul Cotroceni le-au suportat cu to┼úii.

Cum jurnali┼čtii au dat buluc ca s─â se ia de guler cu pre┼čedintele, opera┼úiunea ÔÇ×conferin┼úa de pres─âÔÇŁ a fost un real succes. La final, ├«n spatele u┼čilor ├«nchise, la Palatul Cotroceni s-a deschis ┼čampania. Klaus Iohannis ┼či-a atins obiectivul. S-a prezentat drept un lider smerit ├«n fa┼úa presei, iar de acum ├«┼či poate ├«ncepe lini┼čtit campania pentru mult r├óvnita func┼úie de Secretar General al NATO. Care vor fi ┼čansele de reu┼čit─â, vom vedea. Oricum, sincere felicit─âri regizorului! Spectacolul pus ├«n scen─â a fost unul extrem de reu┼čit.┬áUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite