O demisie care rezolvă multe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faptele s-au derulat mai rapid decât m-aş fi aşteptat. Aşa încât la nici patru ore după anunţul DNA potrivit căruia va cere demararea procedurilor de pe urma cărora  dl. ministrul de Interne Petre Tobă să fie urmărit penal demisia acestuia din Executiv a devenit realitate

E drept, pentru ca dl. Tobă să demisioneze a fost nevoie de intervenţia premierului, însă nu putem să nu observăm că ministrul de Interne a executat ordinul primit urgent şi demn, fără a imita pilda penibilă a fostului său coleg de Cabinet, dl. Vlad Alexandrescu. Care nici azi n-a încetat să îşi plângă de milă şi să  vorbească despre imaginarele lui merite reformiste în faţa cui are timp şi chef să îl asculte.

Nu ştiu dacă înainte de a cere demisia d-lui Tobă, dl. Cioloş s-a consultat sau nu cu preşedintele Iohannis. La urma urmei era cum nu se poate mai normal să o facă. Nu trebuie uitat că din motive numai de domnia-sa ştiute preşedintele l-a lăudat şi apărat cât a putut pe, de acum, fostul ministru de Interne.

Nu ştiu nici dacă somându-şi subalternul să demisioneze, premierul Cioloş a încălcat prezumţia de nevinovăţie. Aşa cum susţine dl. avocat Lucian Bolcaş pe la România tv, un post înfrăţit în lupte şi în idealuri cu lamentabila Antena 3 în apărarea şi plânsul pe umeri a d-lui Apud Tobă. Lucru la urma urmei firesc de vreme ce lumea vorbeşte că acceptarea în guvern în noiembrie trecut a d-lui Petre Tobă ar fi fost efectul presiunilor corurilor reunite PSD-UNPR ale căror interese le-au susţinut şi încă le mai susţin cele două posturi de televiziune.

Certe îmi sunt însă câteva lucruri:

1. Plecarea din Executiv a d-lui Petre Tobă este în favoarea organizării corecte şi fără suspiciuni a alegerilor parlamentare din toamnă. Fireşte, este nevoie ca succesorul d-lui Tobă la conducerea ministerului de Interne să fie un om nerecrutat din acelaşi siaj. Din mizeria morală cultivată la vârful respectivului minister de dl. Gabriel Oprea şi asociaţii. Unul dintre asociaţi fiind însuşi dl. Tobă.

2. Demisia din postul de ministru a d-lui chestor Petre Tobă simplifică misiunea CNATDCU. Care va putea emite într-un context mult mai scutit de presiuni o decizie corectă şi aşteptată în privinţa plagiatului de care este acuzat fostul înalt demnitar.

3. Plecarea din Executiv a aceluiaşi domn Apud Tobă garantează rămânerea la conducerea Ministerului Educaţiei a d-lui prof.univ. dr. Mircea Dumitru. Iar de dl. Dumitru învăţământul românesc are nevoie ca de aer. Are nevoie şi Universitatea din Oradea, acolo  unde lucrez. O universitate ai cărei şefi şi senatori se dovedesc incapabili să respecte regulamentele şi legea.

4. Demisia provocată a ministrului Petre Tobă este încă o dovadă că premierul Dacian Cioloş nu-şi negociază principiile morale. Sunt sigur acum şi din acest motiv că dl. Cioloş nu-şi va încălca promisiunile reînnoite cu ocazia apariţia de miercuri seară de la TVR că nu va intra în viitorul apropiat în nici un partid politic şi nu va candida la alegerile parlamentare. La urma urmei, rămânerea d-lui Cioloş în fruntea Guvernului şi după 11 decembrie 2016 nu mi se pare defel o catastrofă. Dimpotrivă. Îl las pe dl. Bogdan Chirieac să mă contrazică.

P.S. Din păcate, între timp dl. Tobă s-a apucat să facă gălăgie. Începe să semene cu frustratul pe nume Vlad Alexandrescu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite