O combinație mortală: transgen, posesor de arme și ucigaș provoacă o tragedie într-o școală prezbiteriană din SUA

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Audrey Hale, o persoană transgen în vârstă de 28 ani, a declanșat o nouă tragedie în seria care pare nesfârșită a atacurilor denumite „school shootings” care au loc cu regularitate și școli sau universități. Este ceva deja obișnuit pentru realitatea socială din SUA, nici măcar numărul de victime nu este foarte impresionant („doar” șase conform unui raport al poliției din Nashville.

image

Dar atrag atenția, ca fiind speciale și poate caracteristice pentru un deschiderea unui nou capitol în istoria „masacrelor școlare”, sunt detaliile legate de viața, acțiunile și motivațiile posibile ale persoanei respective.

Este o personalitate transgen, așa cum o dovedește profilul său de pe rețele sociale în care se referă la propria identitate ca el.

image

Și asta ar putea fi o explicație posibilă pentru actul extrem de acum? Da, în măsura în care această identitate presupune un raport de tip conflictual între identitatea biologică și cea public asumată, mai ales în cazul în care, după propriile mărturisire, persoana provenea dintr-o familie cu profunde convingeri religioase care a înscris-o într-o școală foarte strictă la nivelul procesului de educație – o școală prezbiteriană – unde, absolut evident, incipienta personalitate transgen avea să se simtă opresată și exclusă. Credința prezbiteriană își trage rădăcinile din calvinism, moștenind multe dintre rigorile sale extreme, dra, în SUA, împărțindu-se în diverse ramuri, fiecare cu interpretările sale religioase, oscilând între tradiționalism și liberalism, dar având oricum o tradiție foarte clară și rigoristă în domeniul educației tinerilor. Aveți aici un articol cu explicații extinse, în limba română, tocmai pentru a înțelege importanța bisericii respective în formarea spațiului cultural și social din SUA, adăugând acum și dimensiunea adăugată de personalitatea lui Donald Trump, unul dintre eminenții săi membri.

Dar să ne întoarcem la Audrey Hale, în stânga cu fotografia ilustrând noua sa identitate și, în dreapta nevinovata și clasica poză de familie:

image

Iată, din sursa NwesChannel5, textul cumplit de greu de lecturat al ultimul său mesaj transmis de Hale (care se identifica și drept Aiden)  pe telefonul unei foste colege de liceu, Averianna Patton, membră a echipei de baschet, doar cu câteva minute înainte de a începe să tragă. Cele două fuseseră colege la The Convenant School, școala privată creștină din Green Hills,

image

Și acum, dacă mai aveți puterea să urmăriți subiectul până la capăt, iată relatările poliției, inclusiv fotografiile celor două puști de asalt și a pistolului de 9 mm folosite de tânărul/tânăra Audrey Hale, în ultima transmisie a poliției fiind dată înregistrarea completă de pe camerele de supraveghere care arată cum trăgătorul, îmbrăcat în ținută militară, înaintează nestingherit pe holurile școlii. Vă rog să remarcați modul profesionist în care ține arma și trage în mers și cum, bine educat, are în mâna stângă și un încărcător de rezervă, așa cum a fost antrenat la cursurile de pregătire pentru acțiunea pe câmpul de luptă.

Deranjament mintal? Psihoză? Caz excepțional? Astea erau explicațiile standard de până acum. De data asta, explică poliția, la locuința persoanei respective a fost găsit un manifest și hărți cu alte câteva locații în care erau indicate punctele de intrare și cele mai facile căi de acces.

Și poate nu este totalmente imposibilă interpretarea dată de Terry Moran pentru ABC care leagă acest masacru de legislația aprobată recent în Tennessee privind interzicerea tratamentelor cu hormoni și mutilarea minorilor: „Statul Tennessee, la începutul acestei luni, a adoptat și guvernatorul a semnat o lege care interzicea acordarea unor îngrijiri medicale transgen pentru minori precum și difuzarea de filme cu personaje masculine și feminine după ce o serie dintre cele cu transgennderi a stârnit dezbateri”.

image

Deocamdată avem deschise toate pistele pentru interpretarea situației dar, cel puțin până justiția nu va debloca accesul la Manifestul lăsat de Hale, nimic nu explică foarte clar transformarea tinerei personalități îndrăgostită de vocația de artist și iubitoare de sport și animale în ucigașul cu sânge-rece care și-a plănuit cu grijă crimele și a ucis șase oameni, trei copii în vârstă de 9 ani și trei adulți printre care și directoarea școlii.

In singur lucru este cert: orice criză, inclusiv una posibil datorată tratamentelor hormonale, poate exploda infinit mai grav în contextul libertății de a poseda arme.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite