Nicuşor Dan versus Goliat (PNL-PSD)

0
0
Publicat:

În prag de iarnă, când frigul bântuie prin locuinţele bucureştenilor, iar facturile la utilităţi sunt tot mai încărcate, Bucureştiul s-a transformat într-un adevărat teatru de război unde se desfăşoară conflictul izbucnit între Primarul General, Nicuşor Dan, şi cei doi lideri ai coaliţiei aflate la guvernare.

FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Atât Ciucă, cât şi Ciolacu sunt vizibil surescitaţi la gândul că au găsit în edilul Capitalei prada politică perfectă pentru a o sfâşia ritualic în faţa electoratelor pe care le reprezintă. Pentru că, uneori, chiar şi marionetele simt nevoia să facă demonstraţii de bărbăţie politică.

Aşa că, dinspre Palatul Victoria, unde generalul Ciucă a fost plantat la comanda oştilor guvernamentale, cât şi dinspre Palatul Parlamentului, de unde vânătorul Marcel Ciolacu coordonează haitele parlamentare ale celor două partide, au început să zboare zilele acestea tot felul de torpile electorale în direcţia Primărie Capitalei. Miza fiind plata datoriei de aproximativ 600 de milioane de lei pe care Termoenergetica, compania care distribuie agentul termic în Bucureşti, o are la societatea producătoare de energie termică şi electricitate Elcen. Problemă pentru care primarul Nicuşor Dan a solicitat încă din vară mărirea plafonului de îndatorare a PMB,  însă s-a lovit de refuzul liderilor PSD.

Evident, din acest conflict nu putea să lipsească şi fostul primar al Bucureştiului, Gabriela Firea. Cea care, deşi se chinuie şi face eforturi uriaşe să pozeze în zâna bună a Capitalei şi sfânta ocrotitoare a familiilor din România, la final se pare că tot rolul de vrăjitoarea cea rea i se potriveşte de minune. În scandalul termoficării, Firea îi transmite lui Dan că „nu banii îi lipsesc, ci competenţa şi spiritul gospodăresc”. Se vede treaba că, în cei doi ani de când bucureştenii au decis că este cazul ca doamna Firea să dea mai des cu mătura prin curtea lui Pandele, fostul primar nu a reuşit să înţeleagă că Bucureştiul nu de gospodine are nevoie, ci de un manager priceput care să-l scoată din mizerie şi să-l pună pe harta marilor capitale ale Europei.

De altfel, posedată de demonii răzbunării şi cei ai obsesiei de a reveni cu orice preţ la butoanele primăriei, Firea nici nu a sesizat mărul otrăvit pe care i l-a oferit cu nonşalanţă săptămânile trecute liderul PSD, când a anunţat că actualul ministru al Muncii va fi candidatul social-democraţilor pentru Primăria Generală. Şi a aruncat-o pe Gabriela Firea în cea mai lungă campanie electorală, dacă PSD nu va organiza între timp un referendum pentru demiterea primarului Nicuşor Dan. Astfel că, la alegerile locale care sunt programate abia în anul 2024, după doi ani de erodare profundă din postura de candidat, Gabriela Firea va numai bună de aruncat la coşul de gunoi şi înlocuită de PSD cu un candidat proaspăt, capabil să facă faţă provocărilor electorale de la acel moment.

Bilanţul primei jumătăţi din mandatul de primar al Capitalei nu îi este tocmai favorabil lui Nicuşor Dan. Realizările sunt cu mult sub aşteptări, iar comunicarea Primarului General cu electoratul care l-a ales în această funcţie, dar şi cu ceilalţi primari de sectoare este una extrem de dificilă. La acest moment, diferenţa dintre candidatul şi primarul Nicuşor Dan este una uriaşă. Tocmai din acest motiv, atât USR, cât şi PNL, cele două partide care l-au susţinut în campania electorală din anul 2020, au declanşat o adevărată competiţie prin care încearcă să se delimiteze de Nicuşor Dan sau chiar să îi retragă în mod oficial sprijinul politic.

Dincolo de performanţele lui Dan ca primar, jocul pervers pe care încearcă să îl facă PNL şi PSD, punând în pericol sănătatea bucureştenilor, doar pentru a lovi într-un primar rămas fără sprijin politic, este de neacceptat. Pentru că sunt trataţi doar ca nişte slugi umile de stăpânul aflat la Cotroceni, Ciucă şi Ciolacu au încercat să îşi arate forţa în faţa lui Nicuşor Dan. Însă, nu este exclus ca tot acest circ electoral să se întoarcă ca un bumerang chiar împotriva lor. Pentru că frigul din case s-ar putea să-i scoată pe bucureşteni direct în stradă. Iar în stradă nu te lupţi cu cel slab, ci cu cel puternic.

Ultima dată când bucureştenii au ieşit din case din cauza frigului, pe care nu l-au mai putut îndura, au răsturnat un regim dictatorial care se credea de neînvins. Iarna aceasta ar putea să fie, din nou, una crucială pentru destinul României. Iar lupta lui Nicuşor Dan cu Goliatul aflat la conducerea ţării să genereze nu doar resetarea întregului său mandat de primar, ci să aprindă din nou scânteia schimbării şi să ducă la răsturnarea dictaturii corupţiei şi incompetenţei pe care guvernul PNL-PSD a instaurat-o în toată ţara. Cu puţin curaj, Nicuşor Dan chiar ar putea să salveze România. Winter is coming!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite