Jurnal de BlackBerry: zboară printre aplicaţii, dar nu uita să închizi internetul. Da' de unde?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experienţa cu noul BlackBerry Z10 se apropie de finalul primei săptămâni, iar telefonul mi-a devenit drag, dar în fiecare zi descopăr lucruri noi care-mi plac, dar şi lucruri care ar putea fi îmbunătăţite.

Familiaritatea Android sau iOS nu îşi are locul aici, aşa că încerc să descopăr fiecare colţ ascuns al acestui telefon. Astăzi, vreau să vă vorbesc despre mai multe caracteristici pe care le veţi descoperi la el: multitasking, calitatea meniului, aplicaţii pe care mi le doresc, dar nu sunt, dar şi clasicul final cu aplicaţii existente şi pe care ar trebui să le luaţi în seamă. 

Cum navigăm printre multe aplicaţii?

Sistemul de operare BlackBerry 10 este unul dintre cele mai bune la nivelul multitasking-ului, realizarea mai multor sarcini deodată şi deschiderea mai multor aplicaţii în acelaşi timp. Deşi nu vorbim de un multitasking clasic, integral, ceea ce au realizat inginerii firmei canadiene este destul de bun. 

Astfel, în momentul când închizi o aplicaţie deschisă ea rămâne pe primul ecran, împreună cu maximum alte şapte. De asemenea, am văzut multe aplicaţii care se transformă automat în widget live pe acel ecran, adică nu stau inerte, ci afişează informaţii în timp real. Ceea ce este cu adevărat impresionant şi pozitiv la multitasking-ul BlackBerry este lejeritatea şi confortul pe care ţi-l dă uneori. V-am zis deja că aplicaţie de YouTube nu se închide atunci când o minimizăm şi pornim alt proces. De asemenea, dacă vreţi să vă uitaţi la televiziune live, să ştiţi că puteţi sta şi pe Facebook în acelaşi timp. Canalul audio nu se va închide. 

Poate sunt subiectiv, folosind deja telefoul de o săptămână, dar este o adevărată plăcere să navighezi prin aplicaţiile de la BlackBerry. Odată ce ai învăţat gesturile sistemului de operare, de care v-am vorbit în postările anterioare, totul e simplu. Şi nu trebuie să fii un geniu să le înveţi. Am fluctuat între Facebook, browser, Twitter şi alte aplicaţii într-un mod foarte plăcut, foarte rapid şi care m-a provocat să petrec foarte mult timp cu telefonul. 

Am avut un iPhone până de curând, când s-a stricat, şi deschiderea unei aplicaţii după închiderea alteia era efectiv complicată. Închideam Facebook şi căutam prin meniu (avea şapte pagini) programul dorit. La BlackBerry, dacă las deschise aplicaţiile dorite, mişcările se reduc la doar două sau trei. 

Şi pentru că era BlackBerry, nu putea uita să fie complicat

Dar pentru că vorbim de BlackBerry, au reuşit să facă un lucru excepţional, dar şi un lucru foarte prost. Dacă aveţi un abonament de date şi doriţi să închideţi conexiunea, pentru a nu consuma fără rost, atunci veţi trece prin câţiva paşi aproape imposibili pentru un utilizator normal. Mai exact, am numărat şase paşi.  

- deblocarea telefonului

- slide de sus în jos pe ecran

- deschiderea setărilor

- deschiderea Conexiunilor

- deschidere Reţea mobilă

- închidere 3G. 

Comparativ, pe Android vorbim de doi paşi, la fel şi pe iOS, iar pe Windows Phone avem chiar widget-uri pe ecran pentru aşa ceva. La BlackBerry, rămăşiţele unui telefon cu un meniu ultracomplicat se şterg greu.

Până şi pe clasicele modele Bold sau Curve aprinderea conexiunii durează mai puţin, mult mai puţin. Un exerciţiu pentru BlackBerry ar fi ca la următorul update de sistem de operare să introducă Wi-Fi-ul şi conexiunea mobilă în meniul care apare pe ecran printr-un slide cu degetul de sus în jos. 

Spuneam de aplicaţii care nu sunt şi pe care le-aş vedea obligatorii. De pe 13 martie, există şi WhatsApp Messenger, deci o problemă a fost rezolvată. Dar, mai sunt multe altele:

- Evernote

- Facebook Messenger (şi un update de Facebook clasic, pentru că mesajele nu se livrează automat, iar apoi se încarcă, ci mai întâi se încarcă şi apoi se livrează - experienţa fiind una negativă)

- Gmail - ştiu, există BlackBerry Hub, dar simt nevoia de o aplicaţie nativă de Gmail. Poate sunt eu exagerat. 

- Google Maps - nu există comparaţie în universul BB. 

- Google Reader - aş fi vrut o aplicaţie bună de RSS. În noaptea asta, Google a anunţat că va închide serviciul, aşa că degeaba am trecut-o pe listă. 

- Instagram

Am întrebat şi pe Facebook, care ar fi aplicaţile fără de care nu ar putea sta oameni, iar un răspuns pertinent a venit în forma aceasta: Instagram, Pulse, o aplicaţie bună de Analytics, Pocket, Digg, Facebook Messenger, Google Maps. 

Un mesaj destul de clar BlackBerry, da?

Cinci aplicaţii bune pe BB 10

Marca.com - nu este exemplu de aplicaţie de masă, ci aplicaţia lansată chiar acum câteva zile de cotidianul sportiv din Spania arată cât de bine poate să funcţioneze şi să arate o aplicaţie pe BB10. Efectiv, este cea mai bună şi cea mai autentică aplicaţie lansată pentru BB10 din toate programele pentru presă văzute până acum. Ar trebui văzută de orice dezvoltator. 

Conqu - poate cea mai frumoasă aplicaţie de task-uri de pe BlackBerry 10, organizată şi completă şi care chiar ajută la productivitate. Este împărţită în misiuni simple sau în proiecte întregi. De asemenea, are şi o opţiune pentru dorinţe viitoare, dar care nu au devenit încă task. De downloadat!

Find A Beer - pentru că orice om de afaceri care va folosi un BlackBerry va avea nevoie şi de o bere bună, iar aplicaţia este exact asta. Caută beri din toată lumea, oferă informaţii despre ele, dar poate scana coduri de bare pentru a descoperi una nouă. 

Press Reader - surprinzătoare, foarte surprinzătoare. Mă aşteptam să găsesc un index de ziare în varianta online, dar am dat peste o aplicaţie extraordinară, dar aproape nefolositoare. Practic, descarcă ediţiile print ale ziarelor, iar acestea pot fi citite pe ecran. Nu mi-am dat seama dacă vreun ziar se va plăti vreodată, iar aplicaţia rămâne dubioasă din acest motiv. Există şi ziare româneşti în interiorul ei. Ar fi mult mai potrivită măcar pentru o tabletă de 10 inci, nu pentru un mobil de 4,2 inci. 

Sports Tracker - o aplicaţie şi pe Android sau iOS, Sports Tracker se ajută de GPS pentru a ne calcula distanţa parcursă în alergare sau pe bicicletă. Făcută special pentru BB 10. Ca un utilizator vechi al aplicaţiei de pe iPhone, nu poate decât să fie folositoare. Arată şi funcţionează impecabil.

În episodul următor al jurnalului primei experienţe cu BlackBerry Z10, oferit prin Orange Smartphone Testers, vă voi povesti cum cred eu că poate BlackBerry să se salveze de la faliment şi declinul final. De asemenea, va veni şi un video explicativ al meniului de care vă vorbeam, în care veţi putea vedea toate funcţiile telefonului. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite