Început cu sfârşit

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum se face un început (de blog)? Se ia un sfârşit (de carte). Sfârşitul - care încă nu a apărut - zice aşa, despre sâmburii de adevăr:

„Să ne concentrăm acum asupra unor sâmburi de adevăr. Să-i alegem pe cei mai amari, cei care odată intraţi în carnea unui om nu germinează niciodată, nu, ci rămân acolo, duri, împănând carnea omului, amărând-o şi parfumând-o totodată, dându-i o aromă aparte, să ne gândim la sâmburii de migdală în borcanul cu dulceaţă de trandafiri, şi la cum deodată, când nimeni şi nimic nu mai speră la lumina din întuneric, în plină uitare, hop, deodată o mână nevăzută desface capacul, privirea e pierdută şi gura întredeschisă, şi deodată lingura argintie şi deodată lumina înclinată, şi hop, deodată sâmburele pe buzele noastre. 

Iar dintre sâmburii care hop deodată pe buzele noastre, pe unii gâlp deodată îi vom înghiţi la loc, nu, nu chiar deodată, ci în clipa imediat următoare, după ce le vom simţi gustul, zgâriindu-i uşor cu dinţii, sau cu măselele, sau dimpotrivă, ferindu-ne să îi zgâriem cu dinţii, sau cu măselele, chiar şi uşor, fiindcă e greu, fiindcă le ştim gustul dinainte de a-i zgâria, şi-i vom înghiţi la loc gâlp fără să mai stăm încă o clipă pe gânduri, şi ei vor coborî alunecând înapoi într-acolo unde-au stat cu anii, în dulceaţa lor amăruie, alături de patru şi de cinci, în burţile noastre molcuţe, şi iarăşi în carnea noastră, pentru a o amărî, şi pentru a o parfuma, şi pentru a face dintr-însa la loc ceea ce a fost, ceea ce n-ar fi fost fără ei, ceea ce niciodată de fapt n-a încetat să fie aşa cum a fost. Şi aşa mai departe, mult aşa mai departe.”

Cartea – să nu-i spunem deocamdată nici numele, nici autorul – se va lansa la CDPL Fest, ediţia a doua (Club A, 3-4 august). 

Un festival tânăr, care se vrea „un proiect de socializare literară pe un concept nou: standul de autor”. Vor fi standuri personalizate ale autorilor – fiecare îşi aduce ce vrea şi pe cine vrea, standurile sunt deschise în prima zi de festival între orele 17 şi 21 – lecturi, lansări. 

CDPL, Casa de Pariuri Literare, editura aceea cu un arici ca siglă, care a luat Best New Entry Editorial la Gala Bun de Tipar. Ne vedem acolo.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite