Franţa: alegeri regionale fără entuziasm

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întâmplarea face ca aceste prime alegeri regionale care au loc vreodată în Franţa în decembrie, deci iarna, dar şi primele alegeri care au loc după resegmentarea Franţei în 12 regiuni, să aibă loc într-o zi de Sfântul Nicolae...

Echivalent, aici, cu deschiderea oficială a târgurilor de Crăciun, menţinute în ciuda recentelor atacuri teroriste din 13 noiembrie, în ciuda măsurilor sporite de securitate, în ciuda temerilor francezilor, dar şi în ciuda lipsei de zăpadă. Copiii sunt oricum bucuroşi de tot ceea ce înseamnă distracţie, dar şi la ceea ce presupune senzaţia de sărbătoare: acadele, carusel, Moş Crăciun, cadouri etc. Brazi împodobiţi şi apropierea vacanţei de iarnă. Pentru părinţi azi a fost ocazia, mai mult decât în alţi ani, să meargă la slujba de Sfântul Nicolae şi chiar să se distreze de-a „ţi-ai curăţat pantofii? a venit la tine moşul?"

Pentru autorităţi, nu a fost cazul:

în urne, la ora prânzului, moş Nicolae nu pusese mare lucru, prezenţa la vot fiind de doar 17%.

Pentru un scrutin care nu pasionează - de regulă prezenţa este de doar 45%, în anii buni - pentru că ceea ce se alege este prea îndepărtat, ca simbol, de imaginarul francezilor, dar şi al oricărui alegător: se aleg consilierii regionali, persoane adeseori necunoscute, nicidecum primari sau preşedinţi.

Frontul Naţional, pe val şi în cărţi datorită unui discurs simplu, după atentatele din 13 noiembrie, care au dus la moartea a 130 de persoane: „V-am spus, v-am prevenit!", poate recâştiga câteva regiuni din nordul Hexagonului nu datorită faptului că ar fi cucerit mai mulţi francezi, ci pentru că adepţii acestei mişcări de extrema dreaptă vor merge să voteze.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite