Dragă Ludovic...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ne-am cunoscut în 2015, în sediul Asociaţiei „21 decembrie” din Bucureşti. Este asociaţia celor care pe 21 decembrie 1989 au ieşit în stradă, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, împotriva comunismului şi a dictaturii.

Teodor Mărieş mi-a pus la dispoziţie sediul acestei asociaţii pentru a organiza un eveniment pentru apropierea celor două maluri de Prut la care ai participat şi tu. 

Am discutat atunci despre strategiile pe care statul român trebuie să le aplice peste Prut. Mi-ai lăsat impresia unui om onest, fidel principiilor şi convingerilor sale, chiar dacă, pe alocuri, acestea erau diferite de ale mele.

Cu câţiva ani înainte, în noiembrie 2012 ai semnat „Pactul pentru Basarabia”, o iniţiativă a Asociaţiei „Acţiunea 2012” pe care o conduceam, prin care urmăream acţiuni şi măsuri concrete prin care să strângem relaţiile dintre cele două state româneşti. Noi căutam să promovăm agenda noastră unionistă, tu te aflai în plină campanie electorală.

Chiar ne-ai lăudat la conferinţa cu primarii de pe cele două maluri ale Prutului, din 2016, ai spus că facem cât un întreg minister. Imediat după aceea, ai fost săltat de procurori şi nu ai mai putut candida.

Ludovic, ţi se pot imputa multe, însă nu ţi se poate reproşa că nu ai fi liberal. Prin PNL s-a vânturat multă lume, în funcţie de cât de mult se apropia sau se îndepărta de guvernare partidul. Nu toţi cei care au fost sau sunt încă în PNL au înţeles şi au acţionat ca adevăraţi liberali, adică susţinători ai unei doctrine pentru care libertatea de exprimare, pluralismul politic, iniţiativa privată, responsabilitatea individuală şi domnia legii sunt valori esenţiale. Liberalismul este practic fundamentul pe care s-a clădit  democraţia modernă. Nu întâmplător acesta mai este denumită şi democraţie liberală. 

Astăzi, amândoi ne aflăm în campanie electorală. Indiferent de opţiunile noastre politice, amândoi suntem adepţi ai libertăţii, democraţiei şi statului de drept.

Astăzi, tu eşti preşedintele PNL şi prim-ministrul României. Eşti omul cu cea mai mare putere executivă din ţară. Cum se face că în timpul mandatului tău, Poliţia şi Jandarmeria acţionează la fel, dacă nu cumva chiar mai abuziv decât în perioada guvernelor-marionetă ale lui Dragnea, cu aceleaşi metode securiste de care nu mai scăpăm odată?

Pot înţelege că lista de revendicări pe care am comunicat-o în Piaţa Victoriei te incomodează, motiv pentru care ai prefera să o ignori. Dar îmi vine greu să cred că forţele de ordine acţionează abuziv fără ca tu sau colegul tău Marcel Vela să aveţi cunoştinţă de ceea ce se întâmplă.

Nu încerca să „cureţi” strada, aşa cum au încercat înaintea ta Dragnea, Băsescu, Iliescu sau Ceauşescu!

Dacă eşti liberal, îţi cer să te comporţi în acord cu principiile şi valorile pe care orice liberal ar trebui să le respecte! Respectă-ţi competitorii şi renunţă la utilizarea aparatului de stat, inclusiv a forţelor de ordine, împotriva opoziţiei politice!

Vreau să cred că amândoi împărtăşim în continuare valorile democratice autentice redate într-o celebră maximă a lui Voltaire, intrată în conştiinţa publică românească în frumoasa tălmăcire a lui Ion Raţiu: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine”.

Cu speranţă şi încredere,

George Simion

Co-preşedinte Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR)

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite