Dacă Eminescu ar trăi azi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie, şi măcar câteva zile după cu atât mai mult sunt un prilej nimerit pentru a vorbi despre problemele patrimoniului românesc - în sensul său cel mai larg.

Înainte de a-l dori preţuit din afară, el trebuie respectat la noi acasă.

Înainte de a sugera altora să-l admire, e de datoria românilor de azi să facă acest patrimoniu de admirat.

Pliantele traduse în limbi străine, filmele publicitare difuzate pe bani grei pe posturi Tv cu rezonanţă planetară, campaniile ministeriale sau ong-istice de promovare în mediul virtual - toate acestea şi multe altele sunt bune, dar rămân ineficiente în lipsa educaţiei de acasă şi din şcoală, care să-i spună fiecărui tânăr că are şansa, ca român, să trăiască, zi de zi şi fără să o conştientizeze mereu, într-un muzeu în aer liber.

Bine îngrijită, gestionată şi protejată, aceasta ar fi România: un muzeu şi un parc natural în aer liber.

Fiecare sticlă de plastic aruncată într-un pârâu de ţară şi fiecare graffiti pus aiurea pe zidul Universităţii din centrul Capitalei, fiecare casă memorială care se prăbuşeşte în dispreţul autorităţilor locale, fiecare construcţie fără autorizaţie din Delta Dunării şi fiecare arbore netoaletat din parcurile oraşelor - toate acestea fac România să arate cu mult mai modest decât ar merita şi decât ea este în realitate.

De Ziua Culturii Naţionale, îi rog pe prietenii mei reali sau virtuali să nu îmi trimită poze pixelate cu Eminescu - ci să facă două-trei lucruri mărunte, dar cu impact mare. Dacă Eminescu ar trăi, el ar prefera ca dvs să stingeţi televizorul la ceasul de seară al celor mai inepte emisiuni şi să citiţi, în acel timp câştigat, o poezie sau o pagină de roman (sau de Istorie!).

De asemenea, dacă Eminescu ar trăi el ar spune tuturor româncelor care l-au admirat vreodată prin manuale că orice rest de ulei aruncat în chiuveta din bucătărie (!) este un atentat la aerul, apa şi pământul României. Vă sună exagerat? Dacă da, gândiţi-vă preţ de o clipă unde ajunge tot uleiul din toate bucătăriile din toate blocurile şi casele României şi ce conexiune poate avea el cu flora şi fauna apelor noastre.

De Ziua Culturii Naţionale, şi măcar câteva zile după, faceţi orice mărunt fapt intelectual, cultural sau artistic - şi Eminescu ar zâmbi visător, ca în poza lui frumoasă din tinereţe.    

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite