Cum se câştigă cursa pentru Casa Albă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu în exclusivitate pentru „Adevărul“, Adam S. Johnson, specialist american în relaţii externe, vorbeşte despre actuala cursă prezidenţială din Statele Unite, despre provocările cu care se va confrunta viitorul lider de la Casa Albă dar şi despre „moştenirea“ Obama.

Adam S. Johnson este preşedinte al International Relations Group, o firmă de consultanţă cu sediul în Washington DC. Adam a lucrat, în trecut, ca Specialist Relaţii Externe în cadrul Departamentului American de Stat.

„Adevărul“: Care sunt principalele îngrijorări ale americanilor?

Adam Johnson (A.J.):

asigurări medicale mai bune pentru toată lumea, sau păstrarea propriilor asigurări

- salarii corecte pentru toată lumea, care să le permită oamenilor să se întreţină pe ei şi pe cei dragi

- un sistem de educaţie mai accesibil pentru toată lumea, inclusiv din punct de vedere financiar 

- posibile ameninţări teroriste 

Sunteţi mulţumit de direcţia în care se îndreaptă ţara?
Per ansamblu, sunt mulţumit şi încrezător în legătură cu direcţia în care se îndreaptă Statele Unite ale Americii. Şi vă dau şi câteva exemple concrete:  economia americană a crescut cu 10% faţă de cât era  în momentele ei de vârf, înainte de Marea Recesiune, peste 18 milioane de americani au în prezent asigurare de sănătate, datorită aşa numitului Affordable Care Act, în Statele Unite au fost create, în ultimii şapte ani, mai multe locuri de muncă decât în toate ţările industrializate la un loc, Statele Unite au creat cele mai extensive două parteneriate comerciale din istorie, Acordul de Parteneriat Transpacific (TPP), Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) şi aşa mai departe.

Care este primul lucru pe care ar trebui să-l facă preşedintele care va fi ales în luna noiembrie?Să închidă Guantanamo Bay pentru totdeauna, dacă nu va face Preşedintele Obama acest lucru  până atunci.

Viitorul preşedinte, provocări de politică internă şi externă

Care sunt cele mai mari provocări interne cu care se va confrunta viitorul preşedinte?
A.J:

să pună capăt islamofobiei şi xenofobiei, oriunde în Statele Unite ar mai fi prezente aceste fenomene

- să instaureze un adevărat regim de control al armelor; să includă controale riguroase în cazul celor care solicită permisul de portarmă, astfel încât armele să nu mai poată fi cumpărate la liber, de către oricine, să interzică civililor să deţină arme de asalt

- reforma imigraţiei

- corectarea reformelor sistemice

Ce abordare ar trebui să aibă viitorul preşedinte faţă de politica externă?
A.J:

- să continue politica Administraţiei Obama care funcţionează foarte bine!

- să păstreze majoritatea sancţiunilor la adresa Iranului

- să scadă ajutorul militar acordat unui număr de ţări

- să scadă şi mai mult importurile de petrol

Statele Unite, pregătite pentru o femeie în Biroul Oval

Care dintre candidaţii din tabăra republicană credeţi că are cele mai multe şanse să obţină nominalizarea?
Sincer, orice este încă posibil în tabăra republicană.

Dar în cea democrată?
Secretarul Clinton

Care credeţi că sunt punctele tari şi cele slabe ale candidatei Hillary Clinton?
Pe scurt, Secretarul Clinton este un lider de carieră. De altfel, de departe are cea mai vastă experienţă şi a petrecut cel mai mult timp în calitate de lider naţional, în comparaţie cu oricare alt candidat la preşedinţie. Hillary Clinton a fost Prima Doamnă a statului Arkansas, Primă Doamnă a Statelor Unite timp de opt ani, Senator de New York şi Secretar de Stat. Principalele puncte slabe sunt că a folosit Emailul personal pentru afaceri oficiale ale SUA, deşi, se pare că şi Secretarii Colin Powell şi Condoleezza Rice au făcut acelaşi lucru.

Este America pregătită pentru o femeie preşedinte?
ABSOLUT!

Un „şoc” pe nume Trump

Candidatura lui Donald Trump a fost o surpriză pentru unii. Apoi succesul său în New Hampshire a fost de netăgăduit. De ce credeţi că reuşeşte Trump să atragă atât de mulţi alegători?
Succesul lui Trump este mai degrabă un şoc decât o surpriză. Într-adevăr, votanţii din New Hampshire demonstrează, câteodată, că sunt spirite libere, în special în perioada  alegerilor primare. Vestea bună este că Trump a pierdut în Iowa, stat considerat mult mai relevant în sezonul alegerilor primare. Trump atrage mai ales din două motive: el verbalizează, în gura mare, lucruri pe care americanii le gândesc sau le simt în anumite momente, lucruri pe care oamenii nu îndrăznesc să le spună cu glas tare. În plus, Trump a fost extrem de eficient în a amplifica dezinformările şi lipsa de înţelegere a unor chestiuni, în rândul susţinătorilor săi. De altfel, atât Donald Trump cât şi senatorul Ted Cruz ştiu să capitalizeze extrem de eficient de pe urma fricilor şi emoţiilor umane iraţionale.

Cum aţi caracteriza cei opt ani petrecuţi de Preşedintele Obama în Biroul Oval?
Istorici, transformaţionali, marcaţi de schimbare socială, cuprinzători, cu o creştere masivă a numărului locurilor de muncă, cu o economie puternică, diplomaţie, cu accent pe o mai mare egalitate şi drepturi, restaurarea rolului de lider al SUA în lume, diminuarea efectivelor militare.

Care este pronosticul dumneavoastră vizavi de câştigătorul alegerilor primare din Carolina de Sud, de pe 20 februarie, şi al caucusurilor democrate din Nevada, din aceeaşi zi?
La democraţi va câştiga Secretarul Clinton, la republicani poate câştiga oricine.

Referindu-ne la candidaţii democraţi, cine este preferat în cadrul comunităţii afro-americane? Dar în cadrul celei hispanice?
Sondajele arată că, în cadrul tuturor categoriilor demografice, inclusiv în rândul afro-americanilor, comunităţilor hispanice şi latino, Hillary Clinton se bucură de cea mai mare susţinere comparativ cu ceilalţi candidaţi.

Sunteţi implicat în vreuna dintre campanii în acest moment?
În prezent sunt foarte ocupat cu propria companie internaţională, dar în trecut am fost implicat în mai multe campanii politice la nivel de stat.

Mulţi americani se implică în organizarea campaniilor. În calitate de voluntari, îşi oferă banii, timpul şi resursele. De ce? Şi vă întreb acest lucru pentru că, în prezent, ma sunt încă români cărora le este greu să înţeleagă acest concept.
De departe, Statele Unite sunt cea mai veche democraţie din lume. Implicarea civică, politică şi comunitară reprezintă fundamente ale vieţii şi valorilor americanilor, un fundament al însăşi societăţii noastre.

Care dintre candidaţi are cea mai bună agendă în ceea ce priveşte imigraţia?
Imigraţia este o problemă internaţională. Şi în legătură cu acest subiect cea mai bună abordare vine de la Hillary Clinton.

Un republican la Casa Albă ar arunca în aer Reforma Sănătăţii

Dacă un republican va reuşi să câştige Casa Albă, în ce fel va afecta această victorie reforma sănătăţii iniţiată de Preşedintele Obama?
Respectiva persoană va face tot ce-i stă în puteri să invalideze Affordable Care Act, fie parţial fie în totalitate, lăsând astfel peste 18 milioane de americani fără asigurări medicale şi fără vreo alternativă la orizont. Ar fi o catastrofă.

Dacă după data de 20 ianuarie 2017 Casa Albă va fi ocupată tot de un democrat, cât de probabil este ca el/ea să continue reformele Preşedintelui Obama? Mă gândesc la închiderea Guantanamo Bay, reformă în ceea ce priveşte încălzirea climatică, controlul armelor?
Dacă Secretarul Hillary Clinton câştigă alegerile, ea va continua cu putere majoritatea reformelor iniţiate de Preşedintele Obama şi actuala Administraţie. Dacă va câştiga Senatorul Bernie Sanders, cu siguranţă şi el va continua o parte a reformelor Obama, dar nu la fel de mult. Clinton va rămâne la fel de hotărâtă, cred eu, în chestiunea controlului armelor. Sanders nu a demonstrat, prin voturile date de-a lungul timpului, că are o poziţie la fel de fermă în ceea ce priveşte controlul armelor, dar probabil ar susţine şi el mai mult acest proiect dacă va fi ales preşedinte.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite