„Aux armes, citoyens!“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îndemnul de a pune mâna pe arme nu e singurul semn că, în lumea virtuală, discursul cetăţenesc s-a radicalizat.

O strigătură cu iz de lozincă subversivă circulă, de la o vreme, pe paginile de internet ale ziarelor româneşti. „Aux armes, citoyens!" şi „Vive la révolution!" ne îndeamnă autorul. Camuflat sub diverse pseudonime, precum „Betaalfa", el îşi împrăştie ideile sub forma unor comentarii la ştirile zilei. Am dat întâmplător peste ele, citind un articol pe www.adevarul.ro, despre propunerea liderului pesedist Victor Ponta de organizare a unui referendum asupra măsurilor de austeritate ale actualei guvernări.

Am spus o strigătură pentru că, după părerea mea, nu e vorba de un crez serios al cuiva care vrea să mobilizeze masele pentru a răsturna statul de drept. Ci, mai degrabă, de o băşcălie a unui cititor supărat pe regimul Băsescu-Boc. Înţeleg asta remarcând că, după cele două formule franţuzeşti, vine o expresie cât se poate de neaoşă: „Puneţi mâna pe furci şi pe topoare!" Carevasăzică, de la un vers din „Marseieză" şi de la un slogan comunist al anilor '60, suntem trimişi la Răscoala din 1907!

Dar de ce am găsit de cuviinţă să tratez un asemenea subiect într-un editorial pe care, de atâtea ori, îl dedic evenimentelor momentului sau altor chestiuni arzătoare? E o întrebare firească dacă luăm în considerare că, la prima vedere, postările lui „Betaalfa" ar putea părea minore sau hilare. Nu m-aş pripi, totuşi, să trag aşa de repede o concluzie. Îndemnul de a pune mâna pe arme nu e singurul semn că, în lumea virtuală, discursul cetăţenesc s-a radicalizat. E suficient să ne plimbăm câteva minute pe site-urile cele mai fierbinţi, de la Hotnews la cele ale Realităţii şi Antenelor, ca să constatăm cât de departe s-a ajuns cu mişcarea contra sistemului.

Unii cer nici mai mult, nici mai puţin decât... executarea preşedintelui în exerciţiu, pe motiv că ne duce spre dezastru. Sau, aici, părerile diferă, pentru că este „şeful mafiei şi al hoţilor" care ne-au adus „la sapă de lemn". Alţii opinează că şi minusculul nostru premier, devenit inamicul public numărul 1 după anunţarea reducerilor bugetare, ar trebui să urmeze soarta Ceauşeştilor. Adică să fie împuşcat, dar nu în vreo cazarmă, ci în piaţă sau pe stadion. Aşa cum ne propunea cândva un tribun al extremismului de stânga-dreapta!

Ştiu, mi se va spune că nu-i nicio noutate că nişte nebuni umblă liberi pe internet, unde pot să-şi defuleze nestingheriţi toate fanteziile care le trec prin cap. De la cele sexuale şi până la cele politice. Am însă impresia că vom avea o mare problemă abia atunci când instigatorii la revoluţie, care nu se regăsesc în niciunul dintre partidele care ocupă acum scena politică, de la PSD la PDL, vor creşte mari. Şi vor încerca să-şi pună în practică „ideologia" care le macină mintea: cea care încape pe un tricou cu Che Guevara! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite