American Sniper la premiile Oscar 2015

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
american sniper

Premiile Oscar 2015. Mă bucur să vă anunţ că există un film judecat cum trebuie la premiile Oscar 2015. American sniper, cel mai bun film de război la care ne putem aştepta în vremea noastră şi singurul lucru care merită văzut despre războaiele domnului Bush, Jr.

American Sniper a primit şi nominalizări mari (la premiile pentru producător, senarist, editor şi actor) şi mici (premii tehnice pentru sunet &c.) şi are şanse bune la premiile Oscar 2015. Pentru cei care urmăresc actorii--Bradley Cooper este la a treia nominalizare consecutivă şi este un an slab. Clint Eastwood nu aş fi spus că merita nominalizat până nu am văzut lista de nominalizări--sau listele de la premiile Oscar precedente--după care am devenit convins că nu poate să fi făcut o treaba la fel de mediocră ca restul. Şi aşa, oameni buni, am ajuns toţi să vedem biografia unui războinic cel mai important film la premiile Oscar. Nu ştiu dacă s-a mai întâmplat vreodată asta... (Poate Sergeant York se apropie? Patton?)

Nominalizări premiile Oscar 2015 - un an remarcabil de slab

O serie de biografii mediocre--despre Alan Turing şi Stephen Hawking--au fost nominalizate excesiv. Nişte filme fără de care oamenii ar fi fost poate mai fericiţi, mai ales Foxcatcher, au fost, la fel, nominalizate excesiv. Îndeobşte, alegerile pentru premiile prestigioase ridică întrebări despre diferenţa dintre succes şi talent--poate că regula este răsplătirea talentului irosit?--dar anul acesta este mai ruşinos decât alţii şi aş fi preferat mai mult talent irosit decât văd uitându-mă pe liste. Dacă aş putea, aş apăra selecţia, nu numai pentru că este bine că avem competiţii şi premii, dar pentru că munca depusă în filme este destul de serioasă. Dar anul acesta nu văd vreo competiţie serioasă.

Două filme ignorate pe nedrept la premiile Oscar 2015 sunt marile succese ale anului: Noul film al lui Christopher Nolan, Interstellar, ceea ce este tipic pentru academie. Îndeobşte, oamenii care iubesc filmele sau care sunt profesionişti nu au nici măcar competenţa unui copil să se gândească la o poveste, aşa că nu este o surpriză că nu înţeleg că acesta este regizorul important al vremii noastre, măcar în sensul că îşi pune talentul în slujba filmului popular, aşa că arată o ambiţie aproape inegalabilă. Celălalt este Guardians of the galaxy--cum spune lumea, un fel de Star Wars al vremii noastre. Filmele de succes sunt inevitabil dispreţuite, dar motivul pare pur şi simplu să fie pentru că premiile sunt un fel de consolare--cine nu poate avea succes, măcar să aibă prestigiu...

În cele ce urmează, însă, am nişte remarci comice--sau cel puţin neserioase de făcut. 

1. Cum a fost nominalizată Rosamund Pike pentru Gone girl? Îndeobşte premiile Oscar, pentru că arată o luptă între filistini şi snobi, tind să prefere mediocritatea poleită. Probabil că aşa cum a apărut o modă de revoltă împotriva revistelor de modă, există şi un fel de gust pentru mediocritatea lipsită de luciu. Asta este nominalizarea pentru feminism autentic, să spunem...

2. Cum a fost nominalizat Selma la premiile Oscar 2015? Când ai un subiect extraordinar şi te descurci mediocru, arăţi incompetent. Oarecare nedreptate acolo, aţi putea spune--şi pe bună dreptate, pentru că ambiţiile trebuie şi pedepsite, nu numai recompensate sau recunoscute... Asta trebuie că este nominalizarea pentru moralism.

3. Cum a fost nominalizată Meryl Streep la premiile Oscar 2015? Poate că asta este un fel de demonstraţie că anii '60 ('70 la filme) nu se termină niciodată; poate că este felul academicienilor de a ne aminti că femeile nu fac roluri memorabile; poate că Meryl Streep a transformat Oscarul--şi tot sezonul de premii--într-un fel de matineu la sfârşitul carierei. Doamna are 18 nominalizări din 1979 încoace--acesta este un caz clar de exces de imortalizare. Inevitabilitatea acestei nominalizări face restul actriţelor să arate şi mai ridicol, nu numai pentru că sunt excesiv de trecătoare prin comparaţie, dar şi pentru că pare că întâmplarea mai mult decât orice altceva le-a adus nominalizarea.

4. De exemplu: Keira Knightley, Felicity Jones şi Emma Stone--cu siguranţă, sunt nişte domnişoare minunate şi nişte actriţe minunate. Dar nu este posibil ca premiile Oscar să aibă prestigiu şi totuşi să le fie acordate... Problema asta nu apare de obicei la bărbaţi--poate pentru că nimeni nu fascinează academicienii ca Meryl Streep--poate pentru că este mai uşor să găseşti roluri bine scrise pentru bărbaţi--poate pentru că există implicaţii politice în film şi favorizează bărbăţia, nu moderaţia... Din fericire, anul acesta Steve Carrell a fost nominalizat, pentru a umili seriozitatea premiilor Oscar. El este adevăratul feminist, îndrăznesc să vă sugerez-

5. LEGO MOVIE era animaţia de Oscar. Nici măcar nu a fost nominalizat. Care este explicaţia?

6. Regizorii. Premiul pentru regizor este acolo să ne ajute să răspundem la întrebarea: Cui trebuie să îi mulţumesc pentru ocazia de a vedea acest film? Cel mai apropiat lucru de a o minte a cărei intenţie face filmul. Când însă filmul este Imitation Game sau Foxcatcher, cine vrea să ofere mulţumiri!

7. Singurul film de care nu ar auzi nimeni fără sezonul de nominalizări şi premieri şi de care aş vrea să auziţi: Whiplash. J.K Simmons merită Oscarul în 2015. Şi dacă nu îl câştigă, putem toţi spera că are să bată academicienii.

8. Dacă vă întrebaţi unde este filmul care inspiră sau flatează patologiile cele mai pretenţioase, răspunsul este în fiecare an: Premiul Oscar 2015 pentru scenarist. De ce scriitorii sunt mai obsedaţi decât restul oamenilor să epateze burghezii? Oare urăsc copiii în mod spontan? Oare viaţa i-a dezamăgit? Orişicum, trăim într-o democraţie şi patologiile sufleteşti sunt la fel de acceptabile ca orice altceva şi din acest motiv există Nightcrawler. Poate că premiile Oscar sunt de fapt un mod de a face dreptate şi oamenii care vor să vadă asemenea chestii merită pedeapsa. Cine nu se satură cu atâta, poate trece la Inherent Vice.

9. Faptul că, la premiile Oscar 2015, toate filmele de succes sau care măcar au atras atenţia poporului sunt aglomerate în categoria pentru efecte vizuale probabil că ascunde un adevăr fundamental despre cum aparenţele sunt totul şi cum suprafaţa este preferabilă profunzimilor.

10. Nu m-ar deranja snobismul academicienilor dacă asta nu ar face rău comediilor. Dacă premiile sunt făcute să apere filmele nepopulare de popor, ce este mai puţin popular decât să râzi de majoritate--şi totuşi comediile par să fie pe cale de dispariţie. Aş pierde mai puţin timp cu toate greşelile de gust ale sezonului dacă Chris Pratt ar fi fost nominalizat la premiile Oscar 2015 pentru Guardians of the galaxy...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite