Sebastian Zachmann

Ziarist

Andrei Năstase a reuşit să câştige primăria Chişinăului, deşi nimeni nu-i dădea vreo şansă în faţa binomului oligarhic Plahotniuc-Dodon. Au contat enorm campania din teren şi sistemul electoral în două tururi. Rezultatul transmite în primul rând mesajul că Plahotniuc nu poate subordona întreaga ţară. În al doilea rând, oferă speranţa că în toamnă, la parlamentare, Republica Moldova poate reveni pe calea europeană. La toamnă sau niciodată.

Nici măcar notar nu mai e preşedintele Iohannis după decizia CCR, care-l obligă să iscălească fără să crâcnească revocarea şefei DNA. Un notar verifică totuşi legalitatea unor acte înainte să le semneze. CCR spune că preşedintele, care are cea mai mare legitimitate politică, trebuie doar să-şi scrie numele, ca într-un concurs de caligrafie cu ochii închişi. Ce opţiuni are Iohannis, să respecte şi legea, dar să nu-şi trădeze nici fanii pro-Kovesi

Azi se împlinesc 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, moment în care iluzia reîntregirii este folosită ca magnet electoral. La Chişinău, politicienii români şi moldoveni au confiscat patriotismul autentic al basarabenilor în scop personal: au demarat campania electorală pentru alegerile parlamentare programate în toamnă.

Vezi mai multe