Eva Galambos

Comentator de politică externă

Un foarte recent sondaj de opinie din Ungaria arată că, în ultimele două luni, premierul Ungariei, Viktor Orbán, a pierdut aproximativ 500.000 de alegători. Principala cauză a acestei reduceri a popularităţii a fost, paradoxal, intenţia desfiinţării Universităţii Central-Europene din Ungaria (mai multe oraşe din România au invitat conducerea Universităţii să se stabilească aici).

Privesc înapoi cu mânie de multă vreme când văd ce se întâmplă în ţara noastră, cum ne ruinăm din cauza ignoranţei, rea-voinţei, orgoliilor, aroganţei, prostiei, goanei după îmbogăţire. Sunt mânioasă când văd ca lucrurile bune – de ce să nu recunosc, în cei 27 de ani am avut parte şi de ele, altfel n-aş fi putut scrie acest articol – se duc de râpă.

Miercuri seara, când au fost anunţate rezultatele finale ale alegerilor, preşedintele partidului învingător, Liviu Dragnea, a ţinut o conferinţă de presă. Pentru a demonstra cât de bine sunt socialiştii pregătiţi să conducă ţara (şi cât de siguri au fost de victoria lor), a prezentat strategia pentru viitoarea guvernare. Interesantă şi consistentă, dar oare de ce mi-a făcut uneori impresia de „déja vu”?

Rezultatele ultimului sondaj al institutului Median de la Budapesta, date publicităţii pe 23 noiembrie, au confirmat o tendinţă observată de câtva timp de analişti - scăderea popularităţii formaţiunii de extremă dreaptă Jobbik. Un alt sondaj, realizat în vară, indica de asemenea această direcţie. Potrivit datelor recente, doar zece la sută din populaţie şi-ar da votul pentru Jobbik.

  • Eva Galambos a publicat un nou articol acum 12 zile

    La fel ca şi foarte mulţi dintre cetăţenii României, am înregistrat cu profundă îngrijorare şi amărăciune felul în care Parlamentul a votat în urmă cu câteva zile modificările impuse Codului Penal de coaliţia de guvernământ PSD-ALDE.

Vezi mai multe