Probleme în dosarul poliţiştilor motorinari din Jibou. După cinci ani de anchete şi procese, judecătorii au constatat nereguli în rechizitoriul procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii au stat câteva zile în arest preventiv FOTO Arhiva Adevărul de Seară

După aproape cinci ani de anchete şi termene de judecată, dosarul poliţiştilor motorinari de la Jibou se rejudecă, la decizia Curţii de Apel Cluj.

Cel mai mare dosar instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, pentru a cărui soluţionare a fost nevoie de aproape cinci ani, se dovedeşte o grea piatră de moară pentru anchetatori, care se văd acum nevoiţi să o ia de la capăt. Este vorba despre dosarul în care mai mulţi poliţişti TF din Jibou, dar şi angajaţi ai Staţiei CFR din oraş – mecanici de locomotivă, împiegaţi de mişcare, agentul unei firme de pază – au fost trimişi în judecată pentru dare şi luare de mită şi delapidare în formă continuată. Mai exact, procurorii spun că, atunci când erau de serviciu, cei cinci poliţişti TF pretindeau mecanicilor de locomotivă, cu titlu de mită, între 5  şi 10 litri de motorină, pentru a nu constata sustragerile de motorină şi ulei făcute de angajaţii CFR. Mecanicii sustrăgeau motorină în cantităţi cuprinse între 20 şi 200 de litri la sosirea din fiecare cursă, din care dădeau poliţiştilor, pe de-o parte, cei 5 – 10 litri ca mită, plus o altă cantitate contracost, însă la preţuri sub cele de la pompă. La rândul lor, poliţiştii vindeau motorina şoferilor din zonă interesaţi. Este vorba, în principal, despre 143 de persoane, cercetate şi ele în dosar, alături de cei 23 de inculpaţi trimişi în judecată. O parte dintre cei vizaţi de acest dosar au fost prinşi ”în acţiune” printr-un amplu flagrant organizat în 1 iunie 2010. A urmat luni întregi de audieri (174 de persoane cercetate), expertize şi cercetări, finalizate cu rechizitoriu în mai 2011. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Sălaj, care, după 33 de termene, a decis condamnarea la închisoare cu executare a unora dintre cei care au făcut bani din combustibilul CFR. Cea mai mare pedeapsă, de şapte ani, a primit-o unul dintre poliţişti, Ştefan Felician Volin. Un alt poliţist, Alin Botiş, a primit trei ani de închisoare, Darius Ciurte, cinci ani, Dan Bartiş, cinci ani, iar Cristian Pop, tot cinci ani. Dintre CFR-işti, cea mai mare pedeapsă a primit-o Vasile Cheţa, condamnat la şase ani de închisoare.


Toate părţile implicate în dosar au făcut, însă, recurs, iar Curtea de Apel Cluj a decis la începutul acestui an să retrimită dosarul la instanţa de fond, pentru rejudecare. Vineri, 5 iunie, magistraţii Tribunalului Sălaj, s-au pronunţat în etapa de cameră preliminară, constatând ”neregularitatea rechizitoriului nr.6/P/2010 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj sub aspectul existenţei de neconcordanţe între starea de fapt descrisă şi încadrarea juridică dată faptelor”. Contactată telefonic, Pompilia Stana, prim-procurorul adjunct şi purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj a declarat că nu ştie în acest moment despre ce neregularitate este vorba, întrucât instanţa nu a formulat încă motivarea. Procurorul a confirmat, însă, că procesul în acest stufos caz se reia de la zero. ”Practic, decizia Curţii de Apel de trimitere spre rejudecare desfiinţează hotărârea de condamnare”, explică ea.
 

Vă mai recomandăm:

Cinci poliţişti TF condamnaţi la închisoare în cel mai sonor scandal "cu epoleţi" din Sălaj

Pedepse mai mari pentru cămătarii care au terorizat oraşul Jibou. Curtea de Apel a anulat achitările date de prima instanţă