Coadă la un post plătit cu numai 650 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă ştiu că vor lucra pe salarii de 600 – 700 de lei pe lună, tinerii care au făcut ieri coadă la Inspectoratul Şcolar pentru a se înscrie la concurs spun că încearcă să obţină o catedră pentru că pur şi simplu nu au alte opţiuni.

Chiar dacă ştiu că vor lucra pe salarii de 600 – 700 de lei pe lună, tinerii care au făcut ieri coadă la Inspectoratul Şcolar pentru a se înscrie la concurs spun că încearcă să obţină o catedră pentru că pur şi simplu nu au alte opţiuni.
Peste 300 de profesori din Sălaj, majoritatea tineri, susţin astăzi şi mâine un examen în urma căruia, dacă obţin cel puţin nota 5, vor putea intra în cărţi pentru a obţine un post de suplinitor în învăţământ. Astăzi vor fi testaţi suplinitorii necalificaţi, adică cei care nu au studii corespunzătoare postului, iar mâine este rândul suplinitorilor calificaţi, care vor susţine un examen similar celui de titularizare. Mai exact, de-a lungul celor patru ore cât va dura examenul scris vor fi supravegheaţi de camere video, iar subiectele vor fi elaborate de Ministerul Educaţiei, conform programei valabile şi la titularizare.
Potrivit inspectorului şcolar cu personalul, Viorel Lungu, pentru concursul necalificaţilor s-au înscris 80 de candidaţi, în timp ce la suplinitori calificaţi sunt înscriţi 268 de candidaţi. Intră aici cei 123 de candidaţi picaţi cu note sub 5 la titularizare, care sunt înscrişi automat, cei 48 care au abandonat atunci examenul, cei 62 care nu s-au prezentat, 15 înscrişi anterior şi cei 20 înscrişi ieri.

Printre cei care aşteptau, ieri, cu dosarul în mână, să se înscrie la concurs se numără şi Cristian Ience, un tânăr de 24 de ani din Jibou. Cristian este profesor de limba engleză, materie pe care o predă de câţiva ani de zile în şcolile din jurul Jiboului. El spune că anul trecut, spre exemplu, a predat la şcoala din Someş Odorhei. „Luam 650 de lei pe lună, din care 80 – 90 de lei îi cheltuiam cu naveta”. Deşi banii nu îi ajung, mai ales că are şi o familie (o soţie şi o fetiţă) de întreţinut, Cristian spune că vrea să rămână în continuare în învăţământ pentru că, susţine el, nu există alte opţiuni. „Unde să mă duc? Efectiv, nu există nicio altă ofertă. Aşa că mai bine pe bani puţin în învăţământ decât fără niciun venit de nicăieri”, se plânge profesorul. El spune că degeaba a terminat, şi chiar cu notă mare, Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Babeş – Bollyai” din Cluj Napoca dacă în oraşul său nu există oferte de muncă mai bune. „Iar eu sunt legat de Jibou, pentru că am familie şi pentru că acolo sunt şi părinţii mei, care ne mai ajută să răzbim cu banii”.
Tot lipsa unor alte opţiuni este motivul pentru care rămâne în învăţământ şi Eugen Bîle, un învăţător cu 40 de vechime la catedră. Eugen este titular, dar şi-a depus dosarul la Inspectoratul Şcolar pentru că vrea să se detaşeze de la Almaşu, unde a lucrat până acum, la Mesteacăn, localitatea sa de domiciliu. Motivul – s-a săturat ca din cei 1.240 de lei care îi primeşte, ca salariu, după 40 de ani de învăţământ să îşi tot plătească în fiecare lună naveta. „M-aş fi dus în alte parte, dar la ţară nu ai unde. Iar la vârsta mea e şi mai greu”, punctează el.

464 de posturi disponibile


Inspectoratul Şcolar a scos la concurs în acest an 425 de posturi netitularizabile. La acestea se adaugă, acum, încă 39 de posturi, adică posturile scoase la concurs ca titularizabile, dar rămase neocupate după titularizare, când din totalul de 84 de posturi existente au fost repartizate doar 45 (33 la profesori din Sălaj, iar 12 la profesori din alte judeţe).

Mai multe pentru tine:
De la 1 iulie se scumpesc carburanţii! Cu cât va plăti mai mult un șofer român pentru plinul la maşină
LIVE TEXT | Toată armata iraniană caută elicopoterul prăbușit în care se află președintele Ebrahim Raisi. Oficial iranian: „Viața președintelui este în pericol” FOTO
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce a avut de spus la adresa foștilor chefi din cooking show-ul Antenei 1
Teo Trandafir și Ilinca Vandici au vrut să știe câți bani face Andreea Bostănică: „Ce învață tinerele alea care se uită?”
Carla's Dreams, acuzat că ar fi urcat pe scenă sub influența substanțelor interzise, într-un TikTok viral. „Ăștia sunt idolii copiilor”. Ce spune artistul VIDEO
Zodii care vor primi ceea ce au visat întreaga viață. Săptămâna 20-26 mai se anunță cea mai norocoasă din viața lor
Aradul și a cincea Cruciadă. De ce erau amenințați preoții cu excomunicarea. Conexiunile care au marcat istoria, din cele mai vechi timpuri
Video/Foto Ronald Gavril, condus în ringul de box de Laurențiu Reghecampf Jr. / Anamaria Prodan și iubitul ei, sărut pasional după victorie: „Ana, ești minunată. Îți dedic întreaga victorie”
Horoscop luni, 20 mai. Zodia frământată de gânduri. Ce nativi bifează reușite
Tatăl lui Adrian Sârbu, fostul patron patron PRO TV, mort după ce a fost găsit înjunghiat
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO