Alertă: 11 incendii de vegetaţie într-o singură zi. Ce recomandări fac pompierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierii le cer sălăjenilor să nu aprindă vegetaţia uscată dacă nu au aprobare FOTO ISU Porolissum

Deşi sezonul igienizării terenurilor agricole este abia la început, numărul arderilor necontrolate a vegetaţiei uscate a explodat.

Zi incendiară pentru pompierii sălăjeni, care au fost solicitaţi numai în cursul zilei de marţi, 28 februarie, să intervină pentru a lichida 11 incendii de vegetaţii, produse în localităţile Bobota, Bocşa, Uileacu Şimleului, Adalin, Hida, Ilişua, Zalău, Răstolţ şi la limita dintre Hurez şi Stârciu.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Porolissum" Sălaj, de la începutul anului, în judeţ s-au produs aproape 30 de astfel de incendii, care au mistuit peste 70 de hectare de teren.
În aceste condiţii, pompierii recomandă cetăţenilor care utilizează focul deschis pentru igienizarea terenurilor agricole să respecte următoarele măsuri de prevenire:

- arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul; acesta se solicită de la primăria de domiciliu, emiterea lui se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
- colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Se interzice realizarea arderilor de vegetaţie uscată, resturi vegetale sau mirişti în următoarele situaţii:
- în perioadele de caniculă şi secetă prelungită;
- condiţii meteorologice de vânt,
- la lăsarea serii.

Potrivit HGR. 537/2007, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

Vă mai recomandăm:

UPDATE FOTO Peisaj dezolant pe Someş. O turmă de 700 de oi a fost înghiţită de ape

VIDEO Prăpăd într-un sat din Sălaj! O rupere de nori a distrus zeci de hectare de culturi agricole

Mai multe pentru tine:
Antrenorul de minți. Șahistul Flavius Mihailiuc învață copiii să judece corect: „Sunt abilități care le va trebui în viață“
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Eliza Samara, performanță uluitoare: a câștigat a 5-a oară Liga Campionilor la tenis de masă
Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”