Fiscul din Vaslui, executat silit de „păgubiţii Dacia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cl[direa Fiscului a fost evaluat[ la 6 milioane de lei FOTO>Ionu' Balaban

Sediul Agenţiei Judeţene a Finanţelor Publice din Vaslui a fost scos la licitaţie după un proces pierdut în faţa a 26 de persoane care încearcă să-şi recupereze banii depuşi la CEC înainte de 1989.

Clădirea în care funcţionează Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vaslui (AJFPV) a fost scoasă la vânzare, prin licitaţie publică programată pe data de 29 noiembrie. Sediul Fiscului a fost deja evaluat la 5.999.000 de lei, preţul de pornire stabilit pentru licitaţie. La mijloc este un proces pierdut de Fiscul vasluian cu un grup de 26 de vasluieni care încearcă să-şi recupereze banii depuşi la CEC înainte de 1989 pentru a-şi cumpăra maşini. 

Povestea proceselor „celor 26“ a început în 2008. În acel an, Guvernul României a decretat prin lege că cei aproximativ 30.000 de cetăţeni care au avut depozite constituite la CEC înainte de 1989 îşi vor primi banii înapoi prin „indexarea sumelor existente în conturile active cu indicii preţurilor de consum“. Legea s-a aplicat pentru cei mai mulţi dintre păgubiţi, fiecare fiind despăgubit cu aproximativ 20.000 de lei. 

Au transferat banii la BRD

A mai existat însă şi grupul ghinioniştilor, constituit din 2.110 de români, care şi-au transferat la BRD depozitele de la CEC în perioada 1990-1992, în condiţiile în care statul le-a garantat că îşi vor recupera banii. Tot în 2008, Parlamentul a aprobat un amendament, pentru ca legea să se aplice şi în cazul persoanelor care „după 22 decembrie 1989 şi-au transferat depunerile existente la CEC, în vederea achiziţionării de autoturisme, la BRD, cu acelaşi scop”. 

De atunci însă, problema a fost amânată din diferite motive. În 2011, de exemplu, Ministerul de Finanţe propunea ca „despăgubirea persoanelor care şi-au transferat depozitele la BRD să se facă în urma hotărârilor definitive şi irevocabile pronunţate de instanţele judecătoreşti, iar calculul sumei indexate să se facă de la data transferului depozitului la BRD şi până la data hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile“. 

Este tocmai ce au făcut cei 26 de vasluieni din „grupul BRD“, care au chemat la bară Ministerul Finanţelor Publice, iar magistraţii au decretat că sunt îndreptăţiţi să primească despăgubiri în cuantum total de 696.000 de lei. Totuşi, această hotărâre nu a fost pusă în aplicare. Iritaţi de tergiversări, petenţii au intentat un nou proces în care au cerut că pârâtul să fie executat silit. Instanţa, în speţă Judecătoria Vaslui, a decis ca Agenţia Judeţenă a Finanţelor Publice Vaslui să fie executată silit. Instituţia locală ar fi trebuit să pună în aplicare sentinţa privitoare la despăgubire. 

În mai 2013, sentinţa s-a transformat în titlu executoriu, iar în septembrie clădirile şi bunurile Fiscului vasluian au fost puse sub sechestru şi au intrat în procesul de evaluare în vederea executării silite. Pe 6 octombrie 2013, AJFP Vaslui a fost decăzută din dreptul de administrare a imobilului. 

„Sumele depuse înainte de 1989 au fost cuprinse între 50.000 şi 70.000 de lei, la valoarea de atunci. S-a decis că trebuie să primim acum, la valoarea actualizată, sume cuprinse între 21.000 şi 30.000 de lei. Suntem mulţumiţi de cuantum. Ne interesează să primim banii înapoi după atâţia ani de procese“, a precizat Ioan Aionoaie, unul dintre cei 26 de reclamanţi, cel care-i şi reprezintă în instanţă.

De vânzare pentru o singură zi 

Între timp, situaţia s-a complicat din nou. Pe data de 6 noiembrie, executorul judecătoresc Alin Silistra a întocmit anunţul de vânzare a imobilului, în care se preciza că licitaţia va avea loc pe data de 29 noiembrie. După numai o zi, pe 7 noiembrie, acelaşi executor a anunţat că se anulează publicaţia de vânzare, după ce Judecătoria Vaslui a anulat decizia de executare silită, în urma unei contestaţii depuse de AJFP Vaslui. 

Reclamanţii cred, însă, că licitaţia va avea loc pe 29 noiembrie. „Aştept să văd exact motivarea judecătorilor şi, dacă este într-adevăr aşa, vom ataca decizia în instanţă. Eu cred că s-au făcut presiuni. Din punctul meu de vedere, această licitaţie va avea loc la data stabilită“, a declarat Ioan Aionoaie. Oficialii Fiscului vasluian contactaţi în legătură cu acest subiect au declarat că nu comentează şi că orice informaţii pot fi obţinute doar de la magistraţi.

Citeşte şi:

Director nou la DGFP Vaslui, panică în rândul salariaţilor: „Nu eu am stabilit criteriile pentru emiterea preavizelor“